Tuesday, October 02, 2007

Berpuasa di Kampung!

Weekend baru2 ni...sabtu ahad, 29,30 Sept...aku balik kg. hari jumaat tu, mlm lepas tarawikh, kami bersiap siap utk bertolak balik kg dah. Iman bukan main excited sungguh dia bila aku & ABANG bagi tau yg kitorg akan balik kg. mulut tak henti2 bercakap, menyanyi nyanyi. dlm kereta pun, dok tegak je tanak tidur. tapi, ntah kat mana ntah, mungkin Iman dah mengantuk dan tak bleh tahan lagi, dia pun terlena.

mlm tu, kitorg balik ke kg aku dulu. sampai kg dlm kol 12 mlm. Abah je yg menyambut kami kat muka pintu. org lain dah tido. esoknye...dlm kol 4am lebih, aku dah bangun. tolong mak dan adik2 utk siap2 bersahur. ada dikyah, baya sekeluarga dan diba. adik bongsu aku, si bujang ajer...sure le ada kat umah tu. mmg tinggal ajer je kat umah dgn mak abah buat masa ni. sejak semlm, 1 oct...ajer menduduki exam PMR. apa lah gaya nye dia menjwb soalan exam ek. apa tak nye, asyik lepak dan main aje aku tengok. risau kami dibuatnye!! lepas raya ni, diba lak pulun utk spm. moga semua nye ok2 dan berjaya.

bersahur dlm kol 5am. ada sup ayam, sambal kicap, ikan grg, ikan masin grg, sayur pucuk manis masak lemak, buah epal hijau & buah oren (2 jenis buah ni mmg sentiasa ada kat umah tu. epal hijau, abah aku punya dan oren lak mak aku punya!!). air lak milo panas. lepas bersahur, kemas2 apa yg patut.... aku pun lepak2 sambil tengok tv siaran "Kalamullah". aku suka baca terjemahan ayat al-quran yg dibaca oleh qari/qariah tu. lepas solat subuh...dok lepak lagi depan tv sambil borak2 dgn org2 yg ada kat umah tu. lepas tu, kitorg gotong royong kemas umah, sapu sampah, lap2 habuk, bersihkan sawang2, turunkan langsir utk dibasuh, bukak cadar+ selimut utk dicuci etc. padahnye, aku dok lenguh2 badan dan sakit2 pinggang. huhuhu..

lepas rehat2 jap, aku ajak ABANG p beli kerepek kat kilang kerepek kat kg tu dan terus p shopping sket kat pekan sekinchan. ptg2...lepas asar, aku, ABANG dan Iman bertolak balik kg ABANG kat parit baru. Baya sekeluarga pun bertolak balik ke sabak umah mentua nye. on d'way, kitorg singgah sg besar. ingatkan nak p bazaar ramadhan. tapi tak nampak pun mana bazaar nye. tak tau le kalo bazaar tu dah berpindah tempat. anyway, kami beli je lah pau, tembikai, taufu fa kat gerai2 yg ada kat situ. yg bestnye, aku terserempak dgn kak yam, senior kitorg masa sekolah kat SAMT dulu. dan kak yam pun sama kolej dgn aku masa kat UM dulu. seronoknye. sekian lama tak jumpa...borak2 gak la jap dgn kak yam. anak dah 2 org dia. sampai kg ABANG dlm kol 6 setgh. kat sana ada abg jali sekeluarga, imah, peah, pana... so, sabtu ptg tu kitorg buka puasa kat parit baru. ada cendol, air teh-o ais limau, air cincau, kue teow, cok udang, kuih lopes, buah betik, grg pisang, dan makanan yg aku & ABANG beli. memacam ada! sebenarnye, nasi pun ada gak tapi semua org tak mau jamah nasi dah sbb tu pun dah byk makanan lain. so, nasi dan lauk pauknye simpan utk sahur.

mlm tu, iman seronok betul bermain dgn sepupu sepupu nye... lia dan kak min.anak2 abang jali. time utk tidur, min sibuk2 nak tidur dgn aku & ABANG dan Iman kat bilik tu. min ni mmg, kalo balik kg....bukan nak tido dgn parents dia. dia mesti sibuk2 nak tido dgn sesapa ntah. kekadang dia nyibuk masuk tido dgn mak abah (nenek dgn atok nye le..). so, mlm tu... min tido dgn kitorg kat bilik tu. tapi tilam asing2...

kat kg ABANG pun...bersahur dlm kol 5am jugak. ada sup ayam, ikan masin grg, ikan grg, sambal kicap, sayur pecal dan air teh-o panas.lepas mkn nasi, kitorg memasing dok mkn kuih lopes pulak. hehehe.... lepas sahur, lepak2 dan borak2. lepas solat subuh....memasing tido balik!! tapi, dlm kol 7am, ada yg dah mulakan operasi kemas mengemas. kat umah ABANG ni, kitorg gotong royong kat bahagian luar umah je. potong rumput, potong dahan2 pokok, cat pintu, bakar2 sampah. aku just lepak2 je le....sambil borak2 dan layan Iman. ehhee.. ptg lepas asar, kami bertolak balik ke sekinchan semula. singgah bazaar ramadhan kat sg besar. hasil information dari peah, kami jumpa le tempat baru bazaar ramadhan tu. ramai nye org. time ni, terserempak dgn sempai aku masa kat yamaguchi. Panjang dgn anak isteri nye. dah 3 org anak Panjang. ptg ahad tu, kami berbuka puasa kat kg aku pulak. ada kuih lapis, seri muka, pau, tembikai, betik, air jagung, air kelapa muda, cendol, murtabak pisang, nugget (utk Iman dan sepupu2 nye...nabil & najah), nasi dgn lauk pucuk paku grg dan kari udang serta ikan grg... dan apa lagi ntah yg ada. tak ingat dah. ehhehe... sesekali sahur dan buka puasa dgn family reramai gitu, mmg meriah. aku suka sgt!

lepas tarawikh, kitorg pun bertolak balik ke shah alam. jln jem!! kitorg sampai umah dlm kol 12 setgh. penat dan mengantuk sesgt. Iman pun dah terlena. kitorg sempat tapau kari udang (mak aku masak), kuih lopes dan lepat ubi (mak ABANG buat), bawak balik ke shah alam.

semlm ptg, aku & ABANG buka puasa dgn kuih lopes, lepat ubi dan aku grg kopok ikan sket. air milo. tu je le...

ok, kpd semua... selamat meneruskan ibadah puasa!! hari ni dah masuk 20 Ramadhan....

Labels: , , ,

17 Comments:

At Tue Oct 02, 04:17:00 PM, Blogger minnie said...

wah.. seronok iman ye kak ume... seronok baca citer kak ume sekeluarga...

 
At Tue Oct 02, 09:38:00 PM, Blogger ~ahni~ said...

Umeboshi ni macam tulis diari aje...

Tu yang untungnya kalau kampung hubby dengan kampung wife dekat. Macam kami dah namapun lain-lain negeri, memang jauh le...

 
At Wed Oct 03, 05:59:00 AM, Anonymous HE said...

seronoknya berbuka di kampung, makan le memacam, anak pun jadi seronok. Rumah dekat dekat bestlah, kalau jauh tuh tunggu raya aje la. Dah nak dekat raya dah kan... kena kemaslah... kat KL dah kemas ke? tahun ni raya mana?

 
At Wed Oct 03, 08:54:00 AM, Blogger umeboshi said...

minnie,
iman mmg suka balik kg. sbb ramai org yg rajin layan dia. lagi la kalo ada sepupu2 nye. seronok main aje! terima kasih ek, kalo minnie suka baca kisah kak ume sekeluarga ni. eheh..

k.ahni,
woh, betul la. macam diari! hehe.
emm...kg dekat2, itu yg untung. time balik kg bleh sekali harung. tapi, kg jauh2 pun ada juga untungnye kan..?

he,
balik kg sapa yg tak seronok?! ehhe.. umah kami kat shah alam ni, hari tu dah operasi kemas2. tapi, weekend ni nak kena sambung balik operasi. habuk2 dah mula dtg balik!! thn ni turn raya kat umah mentua dulu kat sabak. insya-ALLAH. raya ke3 baru balik kg ume kat sekinchan.

 
At Wed Oct 03, 09:09:00 AM, Blogger Kak Lady said...

Sesekali dpt berbuka ramai2 memang seronok...lebih2 lagi dengan adik beradik serta mak ayah...

Anak2 ni kalau kata aje nak balik kampung tak sempat2 lagi...sama lah dengan anak akak sikecik ni...jgn sebut nak balik umah nenek...nanti ditanya berkali2 bila nak balik...dah tak sabar2 nak jumpa sepupu dia...

 
At Wed Oct 03, 09:21:00 AM, Blogger umeboshi said...

kak lady,
betul tu. dpt mkn ramai2 sekeluarga macam tu mmg seronok. syukur! anak2 k.lady pun sama juga ek. suka balik kg. ehhee.. diorg tu lebih kpd nak main dgn sepupu2 nye. meriah! ume dulu masa kecik2 pun, suka kalo lepak kat umah nenek/ mbah(jowo), sbb nak main dan borak2 dgn sepupu2. ehhee..

 
At Wed Oct 03, 04:00:00 PM, Anonymous Anonymous said...

bestnya dpt balik kpg.. kami nampaknya tahun ni beraya bertiga je la kat sini.. sedeynya.. aku ni nora dah masuk kali ke-6 beraya diperantauan.. sob sob sob..kasik la resepi puding karamel teringin la! :D WAWA

 
At Thu Oct 04, 02:50:00 PM, Anonymous tini said...

paling sukeeeeeeeeee aktiviti gini.2thn pose&raya dgn kawan2 so thn nie balas dendam..tiap minggu ada jerk aktiviti dgn famili hikhikhikk

 
At Thu Oct 04, 02:52:00 PM, Anonymous tini said...

2thn pose&raya dgn kawan2 so thn nie balas dendam,tiap minggu ada jerk aktiviti dgn famili hikhikhikk

 
At Thu Oct 04, 02:53:00 PM, Blogger fireflies said...

heheheh tak lama lagi nak raya... noora pun tak lama lagi nak kuar baby ek....

Selamat hari Raya.. Maaf Zahir dan Batin

 
At Thu Oct 04, 04:48:00 PM, Blogger hanny said...

cik ume... dah bersalin ek.. tahniah.. pantang betul2 ek.. bengkung, param semua tuh pakai...hehehehe

 
At Sun Oct 07, 10:05:00 AM, Blogger JahRera said...

salam 25 ramadhan pada keluar ume chan,

best bersahur reramai, rasa macam siang, padahal malam masih pekat!

 
At Wed Oct 10, 02:17:00 AM, Anonymous tini said...

k noora..
Selamat Hari Raya AidilFitri
Maaf Zahir Batin
*raya nnti dtg umah

 
At Thu Oct 11, 10:01:00 AM, Blogger maisya said...

selamat hari raya nora, mintak maaf kalau ada salah silap ye. Moga sempat le beraya ..he..he..

 
At Tue Oct 16, 12:32:00 PM, Blogger JahRera said...

salam aidil fitri, mohon kemaafan zahir batin dari Okinawa.

Alhamdulillah, selamat sudah melahirkan baby baru.

Kad raya sudah terima, terima kasih sudi mengingati jahrera.

 
At Tue Dec 11, 10:32:00 AM, Blogger ~ahni~ said...

Ummeboshi, bila lagi nak update?

Apa khabar? Anak2 juga apa khabar?

 
At Tue Dec 11, 03:12:00 PM, Blogger umeboshi said...

tini..
thn ni kira thn balas dendam la ek? so beraya sakan ke? syawal dah lama berlalu..anyway, salam raya qurban la ek. maaf zahir batin! raya haji ni meh la umah.

fireflies..
yo nani! raya kat mana thn ni? best? anyway, maaf zahir batin ek. salam raya qurban!hehe..

k.hanny..
terima kasih.kiter dah selamat bersalin. dah masuk keje 3 dec lalu. mmg berpantang sungguh. sampai la ni, mkn2 pun ada yg masih kena pantang..

k.lela...
terima kasih. salam raya qurban lak. maaf zahir batin! hadiah comel dari k.lela dah terima tau. 27 november lalu. comel! arigatou ne.. suka sgt!

k.maisya..
raya aidilfitri yg lalu kiter tak ke mana. dok umah je. berpantang loh.. anyway, tenkiu. salam raya qurban la ne. maaf zahir batin.

k.ahni..
itu le, hati mmg melonjak lonjak nak update. masa dlm pantang, sibuk sgt2. ni, dah masuk keje.. lagi sibuk jugak. kang dah lega sket, bleh la kiter try update.
tenkiu...kitorg sekang tgh kena flu. sekeluarga!seksa nye..

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home