Wednesday, February 09, 2011

Sabah Lagi


kisah jalan2 ku sekeluarga masa di Sabah tempohari. (Gambar2 kat Sabah ni, ku cilok dari adikku..Ajer dan Diba. ada gak le yg dari kamera henpon ku...)

Khamis, 27/1/2011.


mak, abah, busu Ipah dan sepupu kami (Ejal) bertolak dari kg terus ke LCCT. Aku pulak sekeluarga, dan adik2...Dikyah, Ida & Fazmi, dan Ajer berkumpul kat putra heights. bertolak naik 1 kereta (jiranku), 1 teksi (Wak teksi...dulu2 masa aku keje FSAP, selalu minta tolong dia deliver urgent brg ke clients. pastu, ABANG pun kalo nak p airport, minta tolong dia juga utk hantarkan). kol 4.30am keluar dari umahku menuju LCCT.


Lepas solat subuh, kitorg bergegas utk naik flight. penerbangan kol 6.50am. sampai Kota Kinabalu (KK) dekat kol 9am. ada van yg Duan & Misa arrange-kan utk pick up kami kat airport menuju ke hotel. Marina Court Resort Condominium . apartment 3 bilik tidur. sgt puas hati. ada dapur dan perkakas2 utk memasak. tapi sepjg kat sana, tak sempat pun nak masak2. masak air aje le. makanan, kami tapau dari luar..



ptg, masing2 berjln kaki menuju Handicraft Bazaar (Pasar Filipino). ada bahagian jual manik2/ mutiara/ cenderamata... ada pasar basah, ada pasar jual buah2, ada pasar jual brg2 kering (ikan kering/ udang kering/ kuih cincin/ etc...).




Jumaat, 28/1/2011.


bertolak dgn 2 buah van. 15 dewasa, 6 kanak-kanak. tujuan utama nak ke kaki gunung Kinabalu. on the way ke sana, singgah di Nabalu utk toilet, tengok2 pemandangan Gunung Kinabalu, beli cenderamat dan berehat kejap.



2 jam lebih juga le utk sampai ke kaki gunung kinabalu, perjalanan dari hotel kami. sejuk!! anak2 kesejukan. aku pun terlupa nak pakaikan anak2 dgn pakaian yg sewajarnye. lagipun tak tau, kat sana sejuk macam tu sekali. cuaca mendung pulak tu. tak berapa clear utk tengok pemandangan Gunung Kinabalu dari kaki gunung nye tu.


Sempat juga ke Kundasang..terkenal dgn jualan sayur2, buah2, bunga2 yg segar. mak abahku membeli buah salak. aku cuma beli jagung aje.







Lepas tu ke Jambatan Tamparuli, kemudian baru le pegi cari tempat mkn utk lunch. hujan lebat masa tu. anak2 aku pun semua nye bad mood sbb diorg baru je terlelap, dah nak kena turun utk mkn. tu yg masing2 ngamuk sakan. Iman yg dah nak masuk 7 thn tu pun bleh nangis2. huhu.. tapi, bila makanan sampai, alhamdulillah semua nye OK. mkn dgn berselera.


lepas mkn, kitorg menuju ke rumah pakcik kitorang kat Kg. Meruntum, Putatan. Umah Angah Aris ni terapung kat atas laut. idak le terapung mana...ada gak le tiang yg dipacak ke dasar laut tu utk mengampu tapak rumah nye. rumah dia luas. seronok sgt...luas mata memandang...terus je boleh nampak laut!! Subhanallah! Sebelum Maghrib, bertolak ke rumah Abang Sani (anak kpd Angah Aris). rumahnye pun tak jauh dari hotel kami dan tak jauh dari airport. siap mkn2 kat sana. nasi berlauk ada, mi grg ada, pisang goreng ada, tembikai pun ada. kenyang! alhamdulillah. moga mereka sekeluarga dilimpahi rahmat dan lebih byk rezqi. Aminn! layanan pun sgt superb!!


mlm tu lps balik hotel, adik2, mak dan busu ipah keluar menuju Uptown. uptown nye pun, kol 10pm dah sibuk bersiap siap nak tutup kedai. memula aku tanak pegi. dah terlena pun. tapi Afiq Khair ngamuk sakan sbb nak ikut diorg2 tu keluar. maka nye aku dan ABANG pun keluar le berjln kaki ke uptown. Iman tinggal dgn Ejal dan abahku kat hotel. (ada kisah pasal Iman..nanti2 bila free aku karang cerita nyer...). sampai uptown, Afiq Khair dah terlena kat dukongan ABANG. kedai pun masing2 dah nak tutup. hohoho...


Sabtu, 29/1/2011.


kol 8 setgh am bertolak ke Beaufort. kenduri kat kg Duan. nama kampung dia...Kg Padas Damit.



kol 11 setgh sampai sana. aku pun siap boleh terlena dlm van tu. anak2 pun tido. dekat kol 2pm, we all keluar dari rumah kenduri. singgah solat kat surau yg berhampiran. sebelum kol 5pm, dah sampai kat dpn Pasar Filipino. ada yg request nak shopping lagi. tapi aku dan ABANG tak lama kat situ sbb anak2 mengamuk. so, sapa2 yg dah settle shopping, kitorg balik ke hotel dulu la. kat hotel, aku, ABANG dan adikku (Diba) bawa anak2 bermain air. ada pool kat hotel tu. Mlm tu, diorg ke uptown lagi. aku sekeluarga lepak dpn tv. tgk bola...selangor lwn Kelantan. selangor kalah!!




Ahad, 30/1/2011


kol 12 tgh hari check out hotel. p airport kat KK. sempat jumpa sepupu aku...Kak Leha sekeluarga. diorg dok kat KK. flight kol 2.05pm. lepas solat kat surau, terus je kitorg sibuk2 naik flight. alhamdulillah selamat kembali ke semenanjung. mak, abah, busu ipah, ejal terus balik ke kg. Paksu (suami busu ipah) dtg jemput. kitorg...geng2 yg masa pegi hari tu bertolak dari putra heights, kena sewa 1 van dan 1 teksi utk balik ke putra heights. (total kena bayar rm250 utk 2 buah kenderaan ni). kitorg ingat nak amik 2 teksi aje macam masa pegi hari tu. tapi syarikat yg menguruskan pengangkutan kereta sewa kat LCCT tu tak benarkan. sbb we all ramai. tu yg kena amik gak le van 1 buah dgn teksi 1 buah. anyway, alhamdulillah selamat sampai umah dlm hujan renyai2 gituk.



keseluruhannye...sangat seronok p jalan2 ke sabah. bukannye selalu boleh jalan2 cenggitu reramai dgn family tercinta. cuma nye, aku tak berapa byk meronda la. anak2 macam Afiq Khair dan Asha Zahra tu...byk kerenah. kecik lagi...memacam yg depa ngamukkan. penat..mengamuk! lapar...mengamuk! panas...mengamuk! ngantuk...mengamuk!! sabar je lah!!!!

Labels: , , ,

6 Comments:

At Wed Feb 09, 03:20:00 PM, Blogger Aku Cikni Ahnie said...

banyak gambar... nampak ceria sepanjang perjalanan... kenangan indah tu...

 
At Wed Feb 09, 04:55:00 PM, Blogger umeboshi said...

k.ahnie, ahhahah...alhamdulillah. mmg kenangan yg indah!

 
At Wed Feb 09, 10:12:00 PM, Blogger *∽ IZAN ∽* said...

jauh berjalan..!! teringin gak nak gi sabah.. orang kata best ekk!

 
At Thu Feb 10, 09:19:00 AM, Blogger umeboshi said...

Izan..jauh tu. terbang membelah laut china selatan... best p sabah. actually, p jalan ke mana destinasi pun best. tengok2 tempat org.. mkn2 dan shopping. happy sungguh!!

 
At Mon Feb 21, 04:34:00 AM, Blogger sitiezahim said...

bes..tp pasar filipino tuh mahal sket berbanding pasar malam apa tah..dah lupe..hehe..tp makan seafood dia mmg bes x leh lupe..hehe

 
At Mon Feb 21, 08:30:00 AM, Blogger umeboshi said...

hajar,
kat psr filipino tu, kena rajin memusing..dok survey harga. k.noora x sempat nak p mkn seafood kat restoran memana pun. beli ikan/ udang/ sotong kat psr mlm dan tapau mkn kat hotel. pastu, masa kat kenduri tu le mmg mewah dgn seafood dia. ehehe.. fresh eh!! sedap!

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home