Tuesday, January 18, 2011

Sekolah

Iman dah masuk tahun satu. dah bersekolah kebangsaan waktu pagi, dan ptg sekolah KAFA. 2 minggu dah berlalu sesi persekolahan, Iman ok aje. bangun pagi takde masalah. cuma, semua benda dia buat slow. mandi, gosok gigi, berpakaian, solat subuh, sarapan. semua serba slow. kalo bukan mama atau abah yg tolong buatkan, bising2...dia akan termenung dulu. sambil ngadap makanan pagi, dia akan termenung. tu yg melambatkan proses utk ABANG dan Iman keluar dari umah menuju sekolah.



pagi tadi, dia bangun nagis2. tak pernah lagi dia macam tu. tanak bangun kata nye. nak tido lagi. sarapan pun tanak. tapi ntah apa ABANG kata, paksa juga dia mkn dan minum. ABANG kata, sambil nak keluar umah tadi, Iman kata "boleh je ponteng sekolah". pulak?? kenapa ntah dgn Iman. dlm kereta tadi pun dia nangis sakan kata ABANG. bila tanya, kenapa..sekolah susah ke? Iman kata susah nak paham. aduih. pujuk2 dia, tanya kalau Iman nak beli apa2 kat bookshop. Iman kata nak beli kad, rm2 rege nye. ABANG kasi duit. baru dia senyap.



risau lak Iman macam tu. ntah apa yg terjadi kat sekolah semalam agaknye??? ptg semalam, balik dari taska, dia mmg murung je. tak byk celoteh macam selalu. selalu tu, susah nak suruh dia berhenti bercakap. ada je yg dia nak cerita hal sekolah dia tu. tapi ptg semalam, dia sibuk ngadu sakit perut. pastu, badmood. lepas siapkan keje sekolah KAFA, aku suapkan nasi kat anak2... (kalo ABANG takde, aku mmg suka suapkan makan anak2 ku itu. senang. anak2 pun berselera mkn besuap.) lepas mkn, Iman solat Isya' dan tertido dpn tv.



ntah apa masalah nye. hari ni kena soal selidik le. semalam aku tak sempat nak soal byk2. sensorang nak kena handle 3 org anak, keje umah lagi, sediakan mkn mlm lagi...tak cukup tgn/ tenaga sungguh. kesian Iman.



dia pun sejak hari sabtu baru2 ni, balik dari training taekwondo...dok sibuk ngadu sakit perut. ntah apa kena ntah. silap mkn ke...perut berangin ke...kekadang, bila time dtg sakit nye tu, dia siap terduduk duduk, tertunduk tunduk menahan sakit. belum sempat p bawak dia ke klinik lagi ni.



ya ALLAH, permudahkan le urusan kami sekeluarga.











* Iman dlm kereta, on the way p sekolah masa 1st day school hari tu. 3 jan 2011. ceria je!!

Labels:

4 Comments:

At Thu Jan 20, 05:03:00 AM, Blogger sitiezahim said...

bagusnye darjah 1 dah x tinggal solat..izzah ni liat lagi, sehari sekali aje solatnye..bangun pon susah, semua kene bising2 dulu..huhu

 
At Thu Jan 20, 10:21:00 AM, Blogger fireflies said...

noora, naper ek ngan Iman? kesian dia...harap2 Noora dapa tau punca jawapannya ...

 
At Fri Jan 21, 02:05:00 PM, Blogger Sinaran Xxx! said...

che ume..Iman penat kot..sekolah pagi dan petang..yela budak2 skang sian sangat, ibubapa bekerja..semuanya sendiri kena buat..nak kena transit lagi..bersiap2 ke sek..naik transport sendiri..hmmm..

 
At Fri Jan 21, 05:32:00 PM, Blogger umeboshi said...

hajar,
belum lagi FULL solat 5 kali dlm sehari, everyday. most of the time nak mama/ abah yg ingatkan dia. since 6 years old..

nani, mungkin Iman penat kut. lepas dari hari tu, OK le pulak dia. harap2 dia OK je le dgn sekolah dan hal2 di sekitar nye.

Yan, tu le kan? harap2 Iman cepat terbiasa dgn rutin sekolah dia yg sibuk pagi dan ptg tu.

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home