Wednesday, February 02, 2011

Februari

dah masuk bulan Dua. tapi, gaji utk bulan Satu belum masuk penuh. tak sampai 50% pun dpt nye. bisnes tak begitu menggalakkan. tunggu payment dari client, yg ntah bila duit diorg tu akan kami terima. selagi depa tak bayar, selagi tu staff tak dpt duit gaji bulan Satu sepenuhnye. kesian kami. duit claim apatah lagi. gaji pun tak dpt penuh...kan..?

aku dah terfikir mau jeling2, mau jenguk2 cari keje lain. tetiba dpt email dari boss, "you are not permitted to resign. bla bla bla....". eh? aku takde cakap apa2 pun lagi. baru terdetik dlm kepala dan hati aje. owh, boss dah tentu terfikir pasal ni..kan..? ok, la. bulan ni sabar dulu. tapi sampai bila? aku bukan nye org kaya. simpanan pun takde byk mana. sekadar duit tabung haji, insurans dan ASB. gaji tak masuk pun, tapi life still need to go on. anak2 kena kasi mkn. yuran sekolah, yuran taska, duit transport, duit belanja sekolah etc. semua kena ada. hutang2 kami lagi...utk kereta, rumah, kad kredit, tepon, bil2 api/air..etc. semua perlukan duit. owh...owh...

takkan harapkan sepenuhnye kat ABANG... kesian ABANG. anyway, aku percaya, rezeqi ALLAH itu ada di mana2. selagi kita usaha gigih, selagi yakin dan sabar serta doa/ tawakkal kpd ALLAH, pasti ALLAH akan tunjuk jalanNYA. usaha..usaha..usaha!! (errr...mulakan step pencarian keje baru kah???).

Labels: ,

6 Comments:

At Wed Feb 02, 01:44:00 PM, Blogger ~akuni~ said...

Not permitted to resign? Aik? Kalau not permitted to take leave tu kotlah... nak berhenti tu hak pekerja.

tapi kita ni mana mampu nak berhenti kan...

kesian nya kat umeboshi, susah nyer kalau tak bergaji nih.. dan lagi susah kalau gaji tu mengharapkan payment dari client. sy mmg strongly encourage umeboshi to look around gak lar for new opportunities....

 
At Thu Feb 03, 03:16:00 PM, Blogger ambrynaa said...

Gaji x dapat penuh? Uisshhh... X leh trima tu..better usya2 keje lain la noora.

 
At Mon Feb 07, 08:47:00 AM, Blogger mrs semtz said...

noora, kawaisouni gaji xdpt penuh? atarashii kaisha wo sagaseba? boss mana bleh dont permit staffs to resign. staff lagi boleh saman dia ada lah! sebab tak bagi gaji! ceh! suke2 je bg arahan camtu. alah jgn risau, start cari keje lain la noora. kalo tak sure, istikharah. kat toyota ni kalo ada kosong try lah. bleh tengok kat website toyota.

 
At Tue Feb 08, 10:30:00 AM, Blogger umeboshi said...

k.ahnie..sebagai staff, mmg hak kita la kan kalo kita nak berhenti? apa buleh buat kalo company dah x mampu nak bayo gaji kita..thanks atas sokongan dari k.ahnie :-)

zali, a ah. tu sbb ciknoora kata bln ni dan sampai bila ntah, tgh mengalami saat2 kritikal. tak bleh nak join korang horay2.. sebelum tu, utk belanja umah, anak2, family pun kena sentiasa beringat.
thanks. kena usya2 keje lain le ni kot.

k.ija, tu la kan. atarashii shigoto wo sagasou ka na.. yep. istikharah adalah jln terbaik. insyaALLAH. i'll try my best.. thanks k.ija. doa2kan la yg terbaik buat kami..

 
At Tue Feb 08, 11:04:00 PM, Blogger sitiezahim said...

btul2 saya sokong kak nora..kesian kat bos, tp kene lagi kesian kat famili..huhuhu..

 
At Wed Feb 09, 10:48:00 AM, Blogger umeboshi said...

hajar, terima kasih atas sokongan nye tu ye. doa2kan le juga...agar dipermudahkan segalanye. amin!

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home