Friday, October 29, 2010

LOL dan GTG

semalam dgn geng2 ojosama dok beremail pasal ejaan2 ringkas dlm sms, email .. then, keluar le LOL...GTG...ada yg tahu makna nye apa....dan ada gak yg tak tahu. heheh..bagi yg ada masa, boleh google je kat internet, boleh dpt apa makna nye.

sebelum tu, ada yg jwb LOL tu:-
Loud Out Loud
Loud Of Laugh
Lot Of Laugh
toLOL
yg sebenarnye...Laugh Out Loud!

GTG pulak, ada yg jwb:-
Go to Goal (Aku le tu yg teka....sbb mmg tak tahu. pagi ni aku google cari makna ..hehe)
then, aku jumpa:-
Good To Go
Got To Go
Get ToGether
Gas Turbine Generator
Green Technology Group!!!

zaman sekrg especially muda mudi dok berSMS/ berEmail dgn ejaan yg simple, short form gituk. kekadang nyampah aku nak baca sbb tak reti nak baca macam mana. tak paham. lagi2 kalo dpt SMS dari adik2 ku yg belajar kat kolej tu. aduih...serba ringkas.

tq (thank you)
10sen (tensen/ tension)
nti (nanti)
on9 (online)
c2 (situ)
sab2 (sabtu)
seX (sekali!!!!!) ..............erkkkkk...

tapi, in japanese pun ada guna nombor utk meringkaskan certain words..
39 (san-kyuu) = thank you
4649 (yo-ro-shi-ku) = please help (digunakan words "yoroshiku" ni bila nak minta tolong kat org, atau nak berkirim salam kat sapa2 pun sebut "yoroshiku"..)

Labels: , ,

2 Comments:

At Fri Oct 29, 11:50:00 AM, Blogger Fith said...

kalau muda-mudi je yg guna shortform merapu2 tu takpe lg kak noora,ni ada yg tua bangka pun guna sama,adehhh rasa nak pengsan baca.fith pun nyampah baca sms/msg yg gitu,pening kepala nak fikirkan maksudnya.agaknya kita ni yg dah tua ye,hahaha.

 
At Fri Oct 29, 01:55:00 PM, Blogger umeboshi said...

Fith..
ahahaha..kita ni apa ek? dah dikira TUA eh? owh owh...just cannot understand style org muda2 punya words/ short form aje. ngehngeh..mmg pening tau kalo baca sms depa yg semua nye di-short-form-kan!!

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home