Tuesday, October 26, 2010

Farewell dan macam2 hal

minggu ni, minggu last ami-chan kat company ni. maka nye, macam biasa kena plan utk buat farewell lunch. selalu nye kalo staff company ni ada yg akan pergi (sbb resign le..) tak pun, kalo ada new staff join company ni, aku le yg nak kena pikir buat makan2 semua ni.

bukan le kami masak2 pun. just p book mana2 restoran yg berhampiran, order menu nak mkn apa masa majlis tu..itu aje pun. yg leceh ni, bab nak pilih menu dan nak mkn kat mana yg memeningkan kepala. bab nak kutip duit kat semua yg join, ok je kot. aku buat muka tak malu p mintak duit kat semua org! we all nye makan2 ni, selalu nye mmg semua kena sponsor diri sendiri dan diri org yg akan diraikan itu. tetapkan le sorg kena bayar berapa RM. setakat ni, RM10 je setiap org. kedekut, kan? lebih2 sket pun apa la salahnye.. tapi segan aku nak mintak. kalo dah aku kabokan RM10 minimum tu, paham2 je le. tambah le RM1 ke...RM10 lagi ke...kan? dah berapa kali buat makan2...aku le yg terpaksa top up duit bayaran mkn+ kad ucapan + hadiah. sabo je le!!!

alahai..kalo tak cukup duit, takyah kad, takyah hadiah pun ok je. tapi, kesian kalo bagi staff yg nak blah tu. especially kalo nihonjin (japanese). takpe. redhakan je le. heheh..

kali ni, farewell utk ami-chan...nak buat kat mana ntah. kononnye nak p makan2, hari khamis ni. lunch time. tapi tempat tak decide lagi ni. asalnye, nak p kfc aje le. tapi, ada lak yg tak setuju. takmo instant food. uhuk! p restoran acik indon tu je le. agak murah.. ptg kang aku p tanya2 kat acik tu le. menu nye...duit nye..

aku busy dgn keje opis le. tu yg tak sempat nak pikir2 pasal farewell utk ami-chan. harap2 hari ni dah boleh buat keputusan..nak mkn kat mana dan menu apa. pastu, harap2 sempat le aku p kutip duit kat semua org!!!

by the way. hati ku tak tenang. dok pikir anak2 yg tak berapa sihat. lepas sorg...sorg..sakit. lepas satu, satu penyakit yg dtg. semalam pagi, baru je aku park kereta kat opis, neseri tepon. kata nye Iman sakit perut sangat2, siap berair dah mata. aku tepon ABANG..mintak tengok2 kan Iman. aku ada keje nak kena settle..mmg berat sungguh nak tinggalkan opis. tapi, kalo ABANG tak bleh p, terpaksa gak le aku p tgk Iman. alhamdulillah ABANG ok. jumpa doktor, doktor kata, mungkin perut masuk angin. Iman sakit belah kiri perut... kasi ubat tahan sakit dan ubat buang angin. tgh hari tu dlm kol 2 setgh, neseri call lagi. kata nye Iman nyer mata bengkak. kiri kanan bengkak. Iman kata tak sakit tapi rasa gatal. aku syak mungkin dia alahan dgn apa2 kot. ubat yg baru dpt tu ke, atau makanan apa2. aku kata, takpe le. tunggu dulu. kol 5pm, aku chow dari opis. keluar awal dari biasa. terus p amik anak2 kat neseri. mata Iman bengkak. sepet. mlm tu, ABANG bawak Iman p klinik semula. tapi sbb ramai org, ABANG balik umah terus. tak jadi jumpa doktor. kami stop tak kasi Iman mkn ubat dah. tgk apa jadi..bgn pagi tadi, bengkak mata dah surut.

Afiq Khair la pulak. bgn pagi tadi hidung berdarah. banyak. habis tilam, cadar kena darah. last week ABANG dah bawak dia p jumpa specialist kat DEMC. doktor kata, Afiq Khair kena asma.. mungkin rumah dan keadaan sekitar tak bersih. ubat pun dpt juga. emm...betul ke sbb asma ni? rumah mmg jarang berkemas le. mmg nak kena kemas bersih la kan.. tapi, risau gak ni. hidung dia selalu berdarah. tadi pagi hantar juga le dia ke neseri. tak lama tu, neseri sms kata nye hidung AFiq Khair keluar darah lagi. badan dia pun suam2. aku mintak diorg tolong monitor dulu. kalo badan panas sgt ke, hidung berdarah byk ke...minta diorg kasi tau aku. kena gak le aku balik tengok Afiq Khair.

terasa macam jadi mama yg tak berapa amik kisah pulak. anak sakit, anak tak sihat pun, boleh dtg keje selamba. huh!! sebenarnye dlm hati ni ALLAH saja yg tahu. kalo buleh, sentiasa nak anak2 tu di depan mata aku ni. nak jaga diorg sendiri. tapi, kalo cenggitu, camne dgn keje opis? bukan selalu boleh dpt coti. annual leave dah abis, kena amik coti tak bergaji. aduih... serba tak kena. kalo tak kerja, boleh ke aku maintain dpt gaji macam sekrg ni tetiap bulan? sapa yg nak kasi aku gaji kalo tak bekerja??? sapa nak tolong bayarkan bil2 kami...? itu lak yg aku risaukan. aku tau, rezqi ALLAH tu, ada di mana2. dan bebila ALLAH nak kasi, dgn cara apa pun sekali, kalo dah tertulis itu rezqi kita...insya-ALLAH sentiasa ada rezqi itu buat kita. yg utama, kita sentiasa kena usaha sehabis baik demi mendapatkan rezqi tersebut. bukan dok goyang kaki semedang, mkn tido saja. mana rezqi nak dtg bergolek, kan..? owh...work from home??? aku reti mkn tido je.. itu, boleh dpt rezqi tak ek? ehehhe..

Labels: , , , ,

3 Comments:

At Tue Oct 26, 11:05:00 PM, Blogger *∽ IZAN ∽* said...

sama laa.. kitaorg pun farewell, welcome tanggung diri sendiri & orang yg di raii..

jadi emak ni memang nak selalu duk depan budak2.. tapi apakan daya.. uhuk uhukk.

 
At Wed Oct 27, 09:38:00 AM, Blogger nuyin2u said...

hmm itulah dilema kita ibu2 yg bekerja, bila ank tak sihat kan..ujian utk kitalah tu..

 
At Wed Oct 27, 10:03:00 AM, Blogger umeboshi said...

Izan..tu le. company mana mau tanggung utk makan2 gini.

Izan, Ju..mmg dilema la kan bagi ibu2 bekerja ni. huhu..

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home