Thursday, August 09, 2007

Nasi Putih Jadi Nasi Biru

hari selasa baru2 ni, aku pegi beli nasi dan lauk2 utk dinner lepas abis keje. ikut mood dan kerajinan aku la kan...bila hari keje ni, kekadang dinner kitorg simple aje. takyah mkn nasi pun ok. tapi, kalo aku tingin nak mkn nasi dgn lauk pauk, aku beli aje le sbb sejak akhir2 ni aku cepat benar rasa letih, mengantuk plus lagi dgn rasa malas . lagi pun, badan aku semakin rasa sengal2 lebih2 lagi kat area pinggang ni. mungkin gara2 perut yg semakin membesar dan memberat ni kot. kalo boleh, balik keje...nak lepak2 aje depan tv sambil layan Iman dan baring2.

bukan hanya lauk pauk, nasi pun aku beli. sbb kalo nak masak pun, sekarang ni kalo 1 pot tu, mkn berdua dgn ABANG dan kadang2 Iman pun join sekali, itu pun tak habis nasi nye sekali mkn. so, aku rasa better la beli aje. kalo hari coti je, aku ready utk masak2 ni. so, selasa ptg tu, aku beli lauk ayam masak kurma, sayur apa ntah...kaler hijau....dimasak tumis air dan aku mintak 1 bungkus nasi putih. (1 bungkus nasi putih pun cukup utk aku dgn ABANG. share berdua, dgn Iman sekali...).

Bila balik umah...time nak mkn, bila bukak je bungkusan nasi tu, punya lah terkejut aku. aku mintak nasi putih...tapi yg aku bawak balik tu nasi kaler biru....nasi kerabu ma!! hahaa...siap ada ayam panggang lak tu kat dlm tu. ish ish...ntah nasi sapa la tu, yg abang tu kasi kat aku. tapi, sbb dah nak mkn masa tu, kiter pun ngappp je le. sedap! hehe.. ABANG kata, esok kena p bayo le kat abang gerai nasi tu utk rege nasi kerabu lauk ayam panggang tu.

okeh. so, semlm ptg...lepas keje aku p singgah gerai abang tu utk beli makanan utk dinner dan bayo sekali la rege utk nasi kerabu ayam panggang tu. dari jauh lagi, abang gerai tu dgn assistant nye dok senyum2 kat aku. sampai kat situ, depa mintak maaf sbb tersilap kasi nasi tu semlm. hehehe... aku nak bayo je le nasi kerabu ayam panggang tu. tapi abang tu kata, takyah le. dia halalkan aje sbb mmg salah dia kata nye. woh...alhamdulillah. moga bertambah tambah la rezeqi utk abang tu. insya-ALLAH.

Labels:

8 Comments:

At Fri Aug 10, 10:26:00 AM, Blogger Kak Lady said...

Umeboshi...kalau akak jadi Umeboshi pun akak beli aje...nak masak orang kata tak berbaloi...makannya 3 orang je...dgn ngandung lagik...berkecah dapur lagik...nak siap2kan macam lah...penat...makannya sekejap saja...hehehe

 
At Fri Aug 10, 11:50:00 AM, Blogger umeboshi said...

ye lah k.lady. sekarang ni mmg cepat betul Ume rasa letih dan ngantuk. paling leceh bab nak kemas2 dapur lepas masak2 dan mkn2. senang citer, beli aje le. sediakan ongkos nye saje. eheh

 
At Fri Aug 10, 01:43:00 PM, Blogger minnie said...

Salam..
Wah.. rezeki tu kak Ume... Semoga perniagaan abg tu lebih baik dari semalam kan...

 
At Fri Aug 10, 03:15:00 PM, Blogger rudy bluehikari said...

itulah namanya rezeki yang tidak disangka-sangka.

 
At Fri Aug 10, 04:09:00 PM, Blogger umeboshi said...

salam minnie.
betul tu, itu rezeqi utk k.ume & hubby la,ek. ehhe.. moga abang tu bertambah tambah rezeqi nye.

rudy,
mmg itu rezeqi yg tak disangka la kan. alhamdulillah!

 
At Fri Aug 10, 11:38:00 PM, Blogger ryu_hana said...

heheheh...macam penah jadi le kat kita jugak...tapi kuew tiow daging masak black pepper, tapi yang dapat nasi goreng dengan kuah daging black pepper...sapa la agaknye yang dapat kuew tiow kosong tu ek? Kesian betul..:)

 
At Sat Aug 11, 02:05:00 AM, Anonymous HE said...

hehehe... lain kali ...kata kat abg gerai tuh... 'abg.. esok boleh buat salah bagi nasik lagi tak...tapi nasi yang legi sedap'...hehehe

 
At Mon Aug 13, 09:05:00 AM, Blogger umeboshi said...

ryuhana, a ah la. dulu,ryu pernah citer p beli makanan tu,lain yg diorder, lain la pulak yg dibawak balik. beli kat giant eh..?

he, nak gak kata gitu kat abg tu. tapi, segan le. kekeke..

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home