Thursday, August 02, 2007

Keadaan Iman

semlm masa aku balik keje, tengok muka Iman dah nampak ceria. tapi, aku perasan yg Iman nampak kurus le. ABANG kata, tgh hari Iman dah ok. tak berak2, tak muntah2. tapi, ptg dah mula semula ke toilet ulang2 kali. dok cirit birit lagi. aduhai...nape Iman...

lepas maghrib, ABANG keluar sbb ada janji dgn kwn2 nye. so, tinggal la aku dgn Iman kat umah. Iman sibuk2 nak p toilet aje. tapi, bontot Iman dah mula melecet gara2 asyik cirit birit aje tu. mmg nampak merah kat keliling bontot nye tu. lepas buang air, nak siram air utk cuci pun, terjerit jerit la Iman. lepas tu nak lap dgn towel kasi kering pun terjerit jerit jugak. aku nak sapu dgn minyak gamat ,atau pun nak boh bedak kat area tu pun tak dikasinye. pedih..pedih... dok merengek. aduh...kesian sungguh. sampai nangis2 aku.

mlm, aku dok mkn nasi lauk ikan goreng aje...Iman pun sibuk2 nak join mkn. ok la tu...Iman dah mau mkn...dah mau minum susu. ditambah lagi aku kejap2 paksa Iman minum air putih.

tido mlm tadi, aku tak pakaikan pun pampers kat Iman. pakaikan seluar aje. sbb Iman dah tido, aku pelan2 sapu minyak gamat kat kawasan melecet nye tu. ish ish...kesian. pastu lapik tempat tido Iman dgn getah+plastik yg selalu buat alas baby tu sbb takut Iman terkencing masa tido. tapi, alas tu kan saiz nye utk baby...kecik aje le kalo guna kat Iman. mlm tadi Iman tido terkencing jugak la. dan basah le cadar, tilam kitorg tu. huhuhuhu....

pagi tadi, aku dgn ABANG paksa Iman bangun. dan mandikan dia. sambil tu, terjerit jerit la Iman sbb takmo mandi...dan bontot nye pedih. pagi tadi pun, sejak bangun, 2 kali jugak la Iman dah ke toilet berak2. emm, aku sgt2 tak sampai hati nak tinggalkan Iman kat school hari ni. tapi nak buat macam mana. ada keje kena settle kat opis tu. kalo aku coti, membebel la pulak Mr TM tu kang. kesian nye Iman... sabo ye Iman.

doa dan harapan mama dgn abah, moga Iman cepat sembuh. amin!

Labels:

8 Comments:

At Thu Aug 02, 11:13:00 AM, Blogger minnie said...

Salam Kak Ume,
Alahai.. kesiannya.. kita yg dewasa ni pun kalau kena cirit-birit terasa lemahnya badan.. Ni plak budak2 macam iman tu...

Kak Ume, mak saya pernah bagi petua utk cirit birit ni, katanya cari pucuk muda jambu batu, pastu kunyah bagi berair baru telan. Tapi dalam kawasan perumahan sekarang, payah nak cari.. Rumah kami dulu, mak ada tanam pokok jambu batu tu...

 
At Thu Aug 02, 11:24:00 AM, Blogger umeboshi said...

salam minnie.
betul.mmg kesian sungguh dgn Iman.

a ah la...sekang ni jarang dpt jumpa pokok jambu batu ni kan. terima kasih minnie kasi petua tu. k.ume tak pernah dgr lak petua tu. so, kita2 ni nanti kena la tanam pokok jambu batu kat kawasan umah kan.hehe

 
At Fri Aug 03, 11:47:00 PM, Anonymous abanglong said...

my kids klu ceret beret i bagi dia air isotonic. wilson or 100plus. bukak and kasi gas dia kuar pastu bagi minum.the fastest way to ganti dia punya 'zat zat' yang telah kuar...

 
At Sat Aug 04, 09:09:00 AM, Blogger umeboshi said...

abanglong, terima kasih ek. nanti bleh kitorg cuba kasi minum air tu kat Iman. dia masih cirit birit tapi dah kurang la..

 
At Mon Aug 06, 04:04:00 PM, Blogger Abang Long said...

Cuba

1 - berikan minum air kelapa muda.
Atau
2 - ambil gula (sedikit - hujung sudu) dan garam (sedikit - hujung sudu), masukkan kedalam air suam, kacau hingga larut dan sebati. Terus minum - InsyaAllah, itulah amalan abang long kalau anak kena sakit cirit birit.

 
At Mon Aug 06, 05:39:00 PM, Blogger umeboshi said...

abang long,petua nomo 1 tu, ume mmg tak pernah dgr gak. tapi, petua nomo 2 tu, lebih kurang pernah dgr. tapi,yg selalu mak ume amalkan, minum air suam+garam. woh, campur gula sekali pun ok gak ek? next time, harus dicoba.. terima kasih ek.. Iman sejak semlm, dah ok.makin sihat dan makin ceria!! alhamdulillah.

 
At Tue Aug 07, 09:29:00 AM, Anonymous ros said...

to kak nora..hisashiburi desu ne.genki? baby ok? iman nampak dah besar dah..dulu jumpe kecik je lagi..by the way..take care and odaijini to iman. ikhlas dr jauh..ros n family..

 
At Tue Aug 07, 09:39:00 AM, Blogger umeboshi said...

hai ros. hisashiburi da yo! genki deeeeeesu! baby insya-ALLAH ok. Iman pun ok. iman dah 3 thn 5 bulan. makin lincah, makin bijak, makin byk kerenah+celoteh nye. Damia pun dah besau ek. bila nak balik mesia? take care ek ros& family...

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home