Thursday, July 22, 2010

Anak-Anakku Sayang

Masuk minggu ni, anak2 ku semua tak sihat. Afiq Khair dan Asha Zahra bukan sekadar selsema dan batuk2 aje...demam pun ada. ON-OFF demam nye. pulak tu, dlm mulut Asha Zahra ada timbul putih2 di tepi pipi, bibir dan langit2 nye. aku tau, itu bukan ulser la kan..sbb dia mau mkn, mau minum. air liur pun tak meleleh. dok pikir gak, mungkin bakteria dok merebak dlm mulutnye sampai berkulat gitu. heheh.. aku mmg takde pengalaman dgn keadaan putih2 dlm mulut camtu. masa Iman dgn Afiq Khair..tak pernah jadik.

semalam, aku tanya2 melalui email kat kawan2 ojosama..rusma confident kata itu fungus sbb anak dia pun pernah jadi cenggitu. p klinik, dpt ubat sapu. sapu je dlm 2,3 hari (ker...2,3 kali?!! tak hingat le..) kang, elok le nanti kata rusma.

ptg semlm, amik anak2 kat neseri..masing2 muka layu kecuali Iman. Iman sihat je. cuma batuk2 le. Afiq Khair badan masih panas. Asha Zahra lak, dok berhingus, batuk2 gak. letak dia dlm baby-car-seat...dia terus melalak. takmo dok situ. nak berpeluk dgn mama je. ish, aku kuatkan hati. biarkan je dia melalak sementara aku drive balik umah. nak tempuh bahaya...??? drive sambil pegang baby kat riba. ish...tak sanggup. biar le anak melalak kat sebelah. janji semua selamat perjalanan.

on d'way nak balik umah, aku tepon ABANG. mintak ABANG balik awal sbb nak bawak anak2 p klinik mlm tu.

sampai2 umah...sambil angkut brg2 masuk umah, susun susu ebm dlm peti sejuk segala..sambil tu aku mendukong le Asha Zahra. terpaksa dukong sbb kalo diletak, bukan mau diam. menangis tak hingat! Afiq Khair pun buat hal. dok berbaring je dlm kereta, nak aku dukong dia masuk umah. "pening pale" (pening kepala) kata nye. aduh...mama tak larat nak dukong dedua belah Afiq Khair sayang. at last, abang Iman yg penyayang, rajin dan baik hati p pujuk Afiq Khair. siap dia nak dukong adiknye masuk umah. tapi aku tegah...takut jatuh je. aku suruh Iman pujuk2 adiknye, pakaikan kasut dan ajak masuk umah. Iman buat apa yg mama dia suruh. akhir nye, mau gak le Afiq Khair ngikut kata abang Iman. huhhh...letih!

Asha Zahra mmg takmo berenggang dgn aku. pulak tu, nak berdukong aje. kasi mimik kiri-kanan, baru dia puas kot..pastu baru le mau bangun berjalan...join gelak2 dgn abang2 nye.. Afiq Khair yg dok kata pening kepala tadi tu, masuk umah je...terus main bersilat sana sini..jadi ultraman TIGA kata nye. aduh...even badan panas, tapi nengok dia cergas cenggitu, mmg macam org tak demam gaya nye. nampak sihat! agak lega la aku.

lepas solat maghrib, kitorg siap2 p klinik Famili kat sec 27 shah alam. utk Asha Zahra, dpt ubat utk sapu kat mulut bagi fungus nye tu..pastu dpt ubat batuk. Doktor kata, dlm mulut Asha Zahra tu, fungus. salah satu sbb nye, mungkin kita tak jaga kebersihan mulut dia. pastu, kalo nak kasi dia nyusu, puting kena bersihkan dulu. sbb utama nye ialah, daya immune dlm badan dia tak kuat, yg menyebabkan mudah utk fungus membiak. kata doktor lagi, selain baby yg mudah terkena fungus dlm mulut ni, org2 tua dah berumur tu pun mudah kena gak. wallahua'lam. utk Afiq Khair pulak dpt ubat demam, antibiotik. ubat batuk yg dpt sebotol tu, boleh share utk tiga org kata doktor. kang dah abis, boleh dtg amik lagi.

selesai kat klinik, terus balik umah. dinner. pastu, ABANG tolong settle-kan hal2 laundry. aku cuba tidurkan Asha Zahra kat bilik. tapi dia bukan nak tido. dok ngamuk2 juga. aku geram... terus bawak turun. masa tu ABANG dah nak naik atas sbb settle dah hal laundry. nak tidurkan abang2 yg 2 org tu. aku p settle cuci botol2 susu, cuci pinggan2 kotor ...sambil tu Asha Zahra dok bergayut kat kaki sambil melalak. ABANG dtg amik Asha Zahra and bawak naik atas. Asha Zahra ntah kenapa...bukan nak sgt dgn ABANG dan org lain. selagi dia tau ada mama dekat2 situ, dia nak gak dgn mama. selagi tak dpt dukong dgn mama, selagi tu dia melalak. meleleh2 air mata, hingus segala. hish!!!

mlm tadi mmg Asha Zahra takmo tido lena. kejap2 dia bgn merengek. time aku nak bgn pagi pun, dia terjaga merengek. susah sungguh aku nak bergerak, nak buat keje. alahai anak dara ku..

mmg letih le sepjg minggu ni. anak2 tak sihat...sbb tu kot depa semua byk ragam, byk kerenah, asyik nak ngamuk sakan. bikin hati mama panas aje. aduh...sabar. sabar. sabar. dugaan sungguh dlm menjaga, membela dan mendidik anak2 ni. moga ALLAH kurniakan lebih byk, lebih tinggi tahap kesabaran aku dan ABANG, dan lebih teguh keimanan kami dlm membentuk dan melayan kerenah anak2 ni. semoga anak2 dan kami sekeluarga serta seluruh umat Nabi Muhammad diberikan kesihatan yg cemerlang semoga kami dpt menunaikan ibadah dan tanggungjwb harian kami dgn sempurna dan ceria. amin..amin...amin ya RABB!!

* menurut kata seorg ustaz (anak murid Ustaz Harun Din), elok amalkan baca surah Toha (ayat 1-5) sambil tu usap2 dada anak dan hembus ke muka/ kepala anak. dibacakan ketika anak tidur atau jaga. selain tu, amalkan baca surah Insyirah (Alam nasyroh ..) juga. seelok nye sejak baby lagi..ubun2 masih terbuka dan lembut..semoga anak mudah dibentuk dan mendengar kata. kalo anak dah agak besar dan ubun2 pun dah keras...agak payah la. cuma, boleh jugak diamalkan selalu. selain tu, doa, nasihat dan tunjuk ajar serta teladan yg baik dari parents dan org sekeliling juga penting...kan?!! insya-ALLAH.

Labels: , , , , ,

3 Comments:

At Thu Jul 22, 10:10:00 AM, Blogger Epelijau said...

Moga anak-anak cik noora diberikan kesembuhan. Ameen.

 
At Thu Jul 22, 11:01:00 AM, Blogger Fith said...

Kak noora,
anak fith yg sulung si rafiqh tu pernah gak kena fungus masa blk raya lastyear.sapu sekali dua je ubat beli kat farmasi,alhamdulillah hilang laa.moga anak2 akak cepat sembuh ye,mmg penat kan bila serentak tak sehat,byk ragamnya,mujur mak nya sehat,hehe.take care!

 
At Thu Jul 22, 03:04:00 PM, Blogger umeboshi said...

Am, thanks so much. amiiiiin!

Fith, rafiqh pun pernah kena ek. owh, kalo sapu ubat, cepat je sembuh nye ek. ryoukai. thanks.. tu le, anak2 tak sihat, dgn mama nye sekali rasa bagai nak pitam. penat seh! tapi mama harus kuat. kalo sakit, sapa nak jaga anak2 n keluarga? sabar je la..

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home