Tuesday, July 20, 2010

13 july 2010 (Tue)

Entry tertunggak.

13 julai adalah hari ulang tahun kelahiranku (ikut kalendar org putih). tahun ni, buat pertama kali, sambut birthday bersama-sama dgn my darling daughter; Razan Asha Zahra. pada usia dah 33 thn ni...anak dara ku baru berusia setahun. aduh...sempat ke aku nak nengok Asha Zahra jadi menantu org. kekekke...ke situ pulak mama oi. jauh lagi perjalanan!!

Macam selalu, tarikh2 istimewa utk aku dan ABANG: birthday ABANG, birthday aku dan wedding anniversary ..kitorg akan amik coti dan habiskan masa bersama. tak kira la p tgk wayang ke, shopping ke, makan2 ke...yg penting BERSAMA-SAMA habiskan masa seharian. so, 13 julai, minggu lepas...we all pun sama2 la coti.

pagi hantar anak2 ke neseri. p sarapan kat kedai mamak yg kat putra heights tu. aku amik mi grg mamak (sedap!!) dan ABANG amik tosai. tapi...tosai nye agak berminyak. sepatutnye...dia bakar tanpa minyak... ABANG kata, org yg dok dpn meja kami tu pun order tosai, tapi mungkin sbb berminyak, org tu tak jamah pun tosai nye. ABANG pun mkn tak habis sbb muak. aduh.. masa buat bayaran kat kaunter, ABANG komen le kat staff yg jaga kaunter tu. "tosai berminyak!". then, staff tu kasi duit balik kat ABANG mungkin dia pulangkan balik duit utk tosai tu. ish... ABANG kata, kita bukan nak duit balik. cuma kasi tau la, yg tosai tu berminyak. nanti ramai yg tanak mkn situ...susah lak. tapi, staff tu tolak balik duit ke tgn ABANG. emmm...ABANG pun amik je le duit tu...

lps sarap, kami p beli surat kabo...dan balik umah. lepak2, baca surat kabo, makan apa2 yg ada kat umah tu, layan internet, tgk tv...tung tang tung tang...dah tgh hari. perut pun lapo. kitorg pun keluar ke Glenmarie. destinasi lunch kami hari tu ialah Honey Honey Grill Restaurant kat Glenmarie. kat sana...ada nasi campur..ada western food...ada menu ala2 nasi ayam. aku pilih chicken rice je le.. ABANG amik udang rice.. (instead of chicken, depa gantikan dgn udang)..emm..sedap gak. cuma, air pilihan aku; air teh-o-limau ais ..rasa nye tersangat manis. tak sampai separuh pun aku minum. mmg tak larat!! manis melingit!

lps mkn, ABANG ajak p SACC Mall. survey henpon kata nye. maklum le...on the way ke glenmarie, mmg henpon nokia 3120 classic ku itu bermasalah. lepas tekan ON pun, dia terus "hang". geram aku. nak baca msg pun tak boleh. macam nak baling2 je henpon tu. aduih!! tapi, bila dah nak p SACC Mall tu, ok la pulak henpon nye. heheh..takpe, survey je dulu kata ABANG. dok p sana sini..p survey p jenguk dari 1 gerai ke 1 gerai.. terenti kat 1 gerai apek cino yg pandai berniaga ni. (manis mulut, pandai explain dgn penuh yakin & detail, hensem!). ABANG pun macam beria je suka dgn 1 henpon ni. aku pun teruja lak bila nengok henpon tu. agak moden..terbaru..8GB memori.. dan macam2 lagi function yg menarik perhatian kami.. touch screen, boleh ber-wifi, dan macam2 la. huhuhu...at last, aku terpengaruh la pulak..nak ber-henpon baru gituk. so, confirmed la beli. apek tu siap tolong transfer data2 dlm memori kad henpon nokia 3120 classic aku ke henpon baru ku itu. jeng jeng jeng....Nokia E5800 jadi milikku. bila aku nak keluarkan duit utk membayar...ABANG kata, "takyah! ABANG yg bayar..". hahhhh?!! biar betul? ABANG kata, "takpe, sekali sekala..". oh, sankyu ABANG. selalu-selalu pun OK jugak... ehehhe... alhamdulillah. moga ABANG bertambah murah rezqi lagik! amin!!!

henpon agak "pandai" cenggitu, aku takut nak pegang2, nak sentuh2 sgt. apa2, aku tanya ABANG. ABANG yg tolong study-kan utk aku. ahahha...even, nak set alarm dan ringing tone pun ABANG yg buat. aduh...aku reti buat panggilan, amik panggilan, send sms, amik gambo. setakat ni, itu je le yg aku confident. owh, semalam dah reti nak ber-wifi dgn itu henpon baru di rumah. Arigatou ABANG...kalo takde hadiah apa2 pun, i'm still loving you so much! yg penting... ingatan dan kasih sayang sesama kita.

tahun ni, belum sempat aku nak tepon mak abah kat kampung utk ucapkan "terima kasih kerana melahirkan kiter..", pagi2 lagi mak dah tepon aku. wish Happy Birthday kat aku. ish...malu rasa nye. next year, seawal lps subuh nak kena tepon mak abah la utk ucapkan terima kasih atas kelahiran/ membesarkan aku selama ini.

Rabu, 14 julai...lunch sama2 dgn k.isma dan Ami-chan. p mkn kat noodle station. alhamdulillah k.isma belanja la pulak lunch hari tu. pastu, ptg nak balik tu, Ami-chan hadiahkan sejambak bunga buatku. ada sunflower yg ceria!! thanks so much. moga k.isma dan Ami-chan akan bertambah murah rezqi...

Tokoro de, my little kawaii Asha Zahra yg dah masuk setahun tu..kami bekalkan sebiji choc fudge cake (macam selalu order dari lili)..dan air milo utk birthday celebration di neseri. aku mmg tak gemar utk kasi jajan2 entah apa2 tu kalo packing goodies utk anak2 kat neseri tu. selalu nye, kami pack air milo, coklat, sumi jelly je. tapi, paling simple pun, macam utk birthday asha zahra thn ni, kami just kasi sorg sekotak air milo je le utk setiap anak2 kat neseri tu. sama macam birthday celebration Afiq Khair last year.

apa pencapaian Asha Zahra bila dah setahun ni? emm.. so far, alhamdulillah masih lagi breast feeding, belum ada kasi dia formula milk..mkn pulak ikut suka dan mood dia. kadang2 mau mkn nestum, kadang2 mkn bubur nasi. tapi, pantang nampak org mkn, cepat je dia bersuara "nya..nya...", mungkin nak kata "nak!nak!". huhu.. pandai merajuk juga la. kalo dah nangis, susah nak berhenti. selagi mama tak dukong dan pujuk2 dia, dia melalak sekuat hati! gigi, dah 2 btg di gusi bawah. dah mula berjalan. tapi, tak begitu terror lagi. pantang dgr lagu, atau dgr org zikrullah berlagu, dia mesti goyang2kan badan. dah buleh paham sikit2 apa yg org cakap, dan suka jugak meniru apa yg org buat...especially abang2 nye. lebih suka main patung ultraman/ spiderman dan kereta...drpd layan anak2 patung yg comel utk girl. emm, macam2 pencapaian Asha Zahra. anyway, doa mama dan abah semoga Asha Zahra membesar jadi anak yg baik, yg solehah, yg rajin, yg sayang mama/ abah dan family, berjaya di dunia/akhirat dan dirahmati ALLAH selalu. begitu juga doa kami buat Abang Iman dan Abang Afiq Khair nye... amin!

owh!!!!! kami belum lagi bawak Asha Zahra utk cucuk imunisasi setahun punya!!

Labels: , , ,

9 Comments:

At Tue Jul 20, 05:18:00 PM, Blogger Epelijau said...

owh....dapat handphone baru ye..moga gembira sokmo ye noora :)

 
At Tue Jul 20, 10:20:00 PM, Blogger *∽ IZAN ∽* said...

wah wah wah.. tanjoubi omedetou! nampaknya bufday tahun ni lebih specialll dari dulu dulu.. bleh plak sama date ngan anak!

moga panjang umur, murah rezeki dan di limpahkan dengan rahmatt hingga ke akhir hayat buat kamu berdua yek!

 
At Wed Jul 21, 06:44:00 AM, Blogger hanny said...

Happy belated birthday cik ume!. moga murah rezeki senantiasa ya:)

 
At Wed Jul 21, 09:25:00 AM, Blogger umeboshi said...

am,
a ah..henpon baru. ahahha..thanks so much am. begitu juga doa kiter buat am dan family ye.

izan,
sankyu! itu le. asha zahra lahir 2 minggu awal dari due nye. huhu!! amin. thanks for the wish n doa. sama la doa kami buat izan sekeluarga.

k.hanny,
thank you :-) amin. k.hanny sekeluarga pun moga murah rezqi selalu ye.

 
At Wed Jul 21, 11:19:00 AM, Blogger Azibam said...

Happy birthday :-)

 
At Thu Jul 22, 01:56:00 AM, Blogger sitiezahim said...

hai kak nora..hajar nih..kami skarang kat german..zahim further study..nanti free2 jenguk2 lablog saya ek..:)
http://catatandaribumideutch.blogspot.com/

 
At Thu Jul 22, 09:08:00 AM, Blogger umeboshi said...

Izan azibam..
thank you, ne :-)

hajar,
hai. hamboi..senyap je ek. tau-tau dah kat german. ok, nanti k.noora jenguk blog hajar tu.. eh, blog hari tu dah tanak pakai ek? ehhe..

 
At Fri Jul 23, 10:54:00 PM, Anonymous An said...

happy belated birthday kak noora...bestnyer dapat henpon :)

 
At Mon Jul 26, 10:09:00 AM, Blogger umeboshi said...

Thanks, An!! ahahha..best jugak, dpt henpon baru.

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home