Friday, February 19, 2010

Bagan Lalang

cerita dah basi sebenar nye. sebulan yg lalu punya cerita.


16 jan, 17 jan (sabtu, ahad), aku,ABANG dan anak2 berada di Bagan Lalang. sebelum tu, jenuh set date dgn kawan2...nak p makan2 seafood kat sana tapi semua nye tak dapat kata putus tarikh mana yg semua org OK. maka nye, pepandai sendiri je le! ehehhe..



16 jan. ptg sabtu tu kami bertolak ke Bagan Lalang. agak jauh juga ek nak ke sana dari putra heights. we all check in kat chalet kepunyaan Pusat Latihan LKIM. http://www.sungaipelek.com/bagan/camarlaut.html



stay kat rumah Kerisi B. RM100/night. rumah tu OK. aku suka! iman, masa mula2 masuk rumah tu, ulang kali dia kata tanak dok situ. nak tido hotel yg best kata nye. tapi, bila dah stay 1 malam kat situ.. "Iman suka dgn rumah Kerisi B ni la..mama!!". ha...baru tau?! ehhehe..aku teringin nak tido kat chalet. tu yg saja je booking chalet kat Bagan Lalang tu.



bagan lalang best! lepas check in, solat asar kat bilik dan lepak2 sat. kol 6 setgh drive kat tepi pantai. amik2 gambo...pastu cari restoran terapung HM seri bagan yg agak famous tu.

http://www.hmsribagan.net/index.html
http://hmsribagan2.blogspot.com/


kalo kuar dari lorong LKIM menuju ke pantai tu, belok ke kanan sampai ujung. kat situ le HM seri bagan ni. kalo dari lorong LKIM menuju ke pantai tu, belok kiri...mmg byk gak restoran. gerai2 jual jeruk asam, mainan, pelampung etc pun byk. lalu la nanti kat depan gold coast resort yg masih dlm pembinaan tu. happening gak ek bagan lalang ni. best. esok, kalo gold coast bagan lalang nye siap, sure laaagi meriah. cuma, rege brg, makanan dan hotel kat area situ pun mungkin akan naik gak kot. kat hm seri bagan, we all pilih le seafood utk dinner. siakap masak steam, udang masak butter(sedap!), sotong goreng tepung, ikan cencaru bakar, ketam masak sop serai. utk sayur, kitorg amik ulam timun (50 sen) dan sambal belacan(50 sen). air lak...jus oren suam, jus apple suam, sirap limau ais dan air limau ais,...amik nasi 1 pinggan je. share berempat beranak. semua2 ni je pun dah kena RM96. emmm...ok le. lauk2 dan menu yg kami pilih tu mmg sedap belaka. kecuali sop ketam, kurenggg.. ABANG kata, sop ketam yg aku masak lagi ummpphh.. cheh! kembang aku dibuat nye. ekekke...ops, air minuman semua2 yg kami order tu, nanka tak berapa sedap le. heheh.. tgh tunggu menu kami siap dimasak, my friend; hada sekeluarga pun sampai. sempat le kami borak2. hada nyer booking dlm kol 8pm. so....depa p solat maghrib dulu. aku pun, sambil nunggu menu yg diorder sampai, p le solat maghrib jugak dulu. surau mmg dekat2 situ je. senang! lepas mkn, terus balik bilik je. bebudak kecik 2 org tu dah meragam. tak sempat nak p cari hada and say babai.



utk ingatan, kalo nak mkn kat hm seri bagan sambil nengok sunset, kena dtg awal2. tak pun, buat booking (by phone). so, depa akan reserve meja yg kat atas pelantar...(ala2 terapung atas air). ops, better buat booking la. kalo dtg main terjah je, mmg penuh dah meja kat pelantar tu. macam aku hari tu, mmg tak booking. dtg situ....byk meja dah under reservation. so, dpt meja yg kat ceruk. tak kisah le. kitorg dtg kali ni pun saja nak mkn seafood yg fresh gituk.






pagi ahad...p main air kat pantai. pasir dia halus dari pasir kat teluk batik. cuma nye...pasir dia tak putih la. pantai pun tak secantik pantai kat pahang/ terengganu nun. lepas main air...p sarap kat restoran tepi2 pantai tu. pekena roti canai telur (tak best..), nasi lemak (pun tak best. sambal manissss!!).. air teh tarik, milo tarik, nescafe tarik. ..tambah dgn karipap 3 ketul (singgit). balik bilik, mandi...kemas2...terus check out. gitu le seada nye di bagan lalang....





*Iman dan Afiq Khair terlena masa on d'way balik dari Bagan Lalang. kami terus ke hospital Klang, melawat Pana (adik ABANG). kena demam denggi.

*gambo makanan ada snap. tapi guna kamera. tak leh nak upload lak kat pc opis ni. maka nye, gambo2 yg ada dlm henset je le yg aku pamerkan nih..

*selamat berhujung minggu!! esok aku ada perjumpaan dgn cikgu kat sekolah Iman.

Labels: , ,

5 Comments:

At Fri Feb 19, 03:09:00 PM, Anonymous maisya said...

tak jatuh tergolek ke afiq khair tu?

p/s: blog akak dah bertukar alamat( isi sama je cam dulu..)

 
At Fri Feb 19, 03:37:00 PM, Blogger umeboshi said...

k.maisya,
ahahhaha...alhamdulillah ok je. sampai ke tempat yg dituju elok je gitu gaya nye.

 
At Fri Feb 19, 03:38:00 PM, Blogger umeboshi said...

k.maisya,
woh...dah tukau alamat blog ek. nanti bebila kiter update le kat bloglist kiter tu. thanks ye for the info!

 
At Mon Feb 22, 01:32:00 AM, Blogger ambrynaa said...

akhirnya..'terbit' jugak citer bagan lalang..hehhehe

 
At Mon Feb 22, 09:06:00 AM, Blogger umeboshi said...

zali,
iye..akhir nye! ahahha...

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home