Friday, January 15, 2010

Tahun Baru 2010

Lukisan Iman pada hari ke2 persekolahan tahun ini. Rumah Sponge Bob dan kawan2 di darat!!!




dah 15 hari masuk tahun 2010. aku agak busy dgn keje2 opis. errr...lebih kepada keje2 tambahan , membantu big boss and his 'assistant' buat translation. tu yg agak suntuk masa nak ngarang entry.




coti tahun baru hari tu...1 dan 2 jan, aku sempat pegi Teluk Batik. rombongan bersama keluarga aku. best! mak abah, adik2 ku....baya sekeluarga, ida n suami, diba dan ajer. anak2 kecil la paling seronok...puas bermain air. aku dan ABANG serta anak2, sampai lewat dari yg lain2. diorg semua sampai teluk batik pada pagi jumaat, 1 jan tu. sempat bersolat jumaat kat teluk batik...




aku, ABANG dan anak2 pulak...jumaat ptg ada orientasi kat sekolah baru Iman. tahun ini kami tukar sekolah Iman...dari Nur Ummi ke Genius Aulad sec 21 USJ. Iman yg bersungguh nak tukar sekolah. mungkin nak bertukar angin sbb 2 thn dah bersekolah kat Nur Ummi.. lepas dok survey online, p tgk sekolah yg berdekatan...akhir nye Iman 'jatuh cinta' dgn GA. so, tahun ini...serba baru utk Iman. sekolah baru, kwn baru, teacher baru, suasana baru, buku2 baru etc... moga Iman lebih bersemangat utk belajar.




abis orientasi...dekat pukul 4ptg juga la, baru kami bertolak ke Teluk Batik. ikut highway. masa tu hujan pun lebat. berhenti solat asar kat masjid mana ntah. aku pun tak ingat. tapi...dah kat area teluk intan gitu. akhir nye, sampai juga kami kat tempat penginapan kat Teluk Batik tu... Marina Cove Resort. style apartment...3 bilik. dlm kol 8 setgh mlm kot baru kami sampai. Ida n hubby serta Diba dok sibuk nak keluar tapau makanan utk dinner mlm tu. so, mlm tu kami menjamu selera kat apartment saja. hampar "saprah"...susun lauk pauk dan nasi...dan dok bersila makan ramai2. meriah! adik2 ku, dikyah dan misa je yg tak dpt join trip kali ni sbb diorg ada keje kena bereskan. next time...nak plan lagi trip. moga semua org boleh join. insya-ALLAH.




sabtu pagi...lepas sarapan, kitorg semua keluar menuju pantai teluk batik. bawak juga bekalan makanan roti, sandwich dan jajan2. piknik kat tepi pantai. sambil tu main air. aku tak join main air...just amik gambar je. malas le nak basah2kan diri...sbb sibuk jaga baby. (chehwah...alasan bagus punya!). aku lepak dok tepi pantai dgn mak abah. yg tak best nye....Afiq Khair takmo turun dari dukongan ABANG. dok rendam dia dlm air, menjerit takmo. adik2 aku..dan juga ABANG serta Iman, sempat juga naik Banana-boat. RM5/person. lepas main air, kitorg balik apartment. kemas2 dan check out. menuju ke Lumut. lunch dan shopping sket kat sana. lepas tu, terus balik. alhamdulillah....aku sangat suka dgn trip kali ini. anak2 pun gembira. itu yg utama...di samping dpt menggembirakan mak abah, serta dpt berkumpul sekeluarga. trip kali ini, atas usaha keras Baya n Pyan yg buat plan..booking hotel etc. aku bawak diri, jajan dan roti jek. ekeke...




oh, ye...Asha Zahra dah 6 bulan. mlm tadi pegi klinik utk 'cucuk' 6 bulan. doktor siap kata, 'cucuk' ubat kali ni agak sakit. mungkin baby akan menangis. aku la pulak yg risau. ehhehe... mmg pun, lepas doktor 'cucuk' je...terus menjerit nangis si Asha Zahra ku yg comel itu. masa kat klinik, aku dan ABANG sgt tension dgn ntah anak sapa tu...dok main berlari lari dan menjerit bising kat klinik. mmg bising la. macam batak je, kata ABANG!! parents diaorg tak tegur pun! at last, pembantu klinik dok sound bebudak tu suruh senyap. kat klinik, kan?!! org yg sakit, jadi betambah sakit bila keadaan bising macam tu. teruk la. kena sound tu, senyap la diorg. tapi kejap je. lepas beberapa minit, diorg bising semula. ada 3 dak laki, 1 dak pompuan. diorg mmg siap dok berguling guling kat lantai klinik tu. aduih....jgn la anak2 ku buat perangai macam tu. mmg nyusahkan org!!




bila masuk tahun baru ni...bertambah lagi setahun umur dunia...umur manusia...dan semua. makin lanjut usia kita, kan? my sweet, smart and caring ABANG pun dah sambut ulang tahun kelahiran nye pada 9 jan lalu. aku tak buatkan party pun. pagi sabtu tu, ingat nak hantar anak2 ke neseri dan aku bleh p dating dgn ABANG ke mana2 berdua sahaja. tapi Iman dan Afiq Khair taknak la pulak. Iman lagi la...dah tahu hari tu adalah birthday ABANG. dia nak sambut birthday abah, kata nye. so...lunch time, we all keluar ke Sunway Pyramid. sangat jem...dan payah nak dpt parking. anyway, alhamdulillah....lepas beberapa kali pusing2...dpt gak le park kereta. aku belanja ABANG dan anak2 mkn kat Sakae Sushi. sebenar nye...dah agak tension sbb Afiq Khair bad mood. menangis tak tentu pasal. siap duduk2 kat lantai. aku dan ABANG biarkan aje. sampai Afiq Khair penat. ye lah...dipujuk pun tanak diam. kalo marah2 pun tanak diam. at last...biarkan aje dia. nangis melalak tak hingat!!! aduih....makin menjadi jadi la pulak ciwek si Afiq Khair ni. ya ALLAH...berikan lah kesabaran, keimanan yg teguh dan kemudahan ke atas aku dan ABANG dlm melayan kerenah anak2 kami ini. amin!!!!!!!




pagi Ahad, 10 jan tu...baru le aku minta Iman kasikan kad birthday kat ABANG. kad yg aku dan Iman tulis bersama. Happy Birthday, my dear ABANG!!!! sorry, takde hadiah special pun. tapi, you are always special in my heart. then, tgh hari tu, aku dan Iman keluar p cari food utk lunch. sambil tu, kitorg beli kek. 2 cheese tart, dan 2 potong kek comel. masa minum ptg, kitorg pun nyanyi la lagu Happy Birthday utk ABANG dan mkn kek bersama-sama.




Moga tahun ini membawa lebih byk kebaikan buat semua. happy new year!!






Labels: , , , , , , , ,

5 Comments:

At Fri Jan 15, 10:06:00 PM, Blogger IZAN said...

haaa.. lame betul tak baca coretan Cik Ume nih... wah banyak betul aktivity masuk tahun baru ni kannn! awal2 tahun je nak gi bercuti bestnyerr! Iman pun masuk sekolah baru... dapat kawan baruu.. apa pun semoga tahun baru ni lebih bermakna untuk cik ume sekeluarga yekk!

 
At Mon Jan 25, 01:40:00 PM, Blogger umeboshi said...

izan...ala, kiter pun saikin agak liat nak buat entry. ehehhe..Iman mmg tanoshinderu dgn school baru dia. terima kasih. buat izan juga, mg tahun ini juga akan bawa lebih byk kegembiraan dan kebaikan ,ye!

 
At Thu Feb 04, 12:34:00 PM, Anonymous Anonymous said...

salam puan,,,

saya nak propose i plan education+medica card dan saving utk anak2 dan juga dewasa..saving sebanyak rm 100 sebulan dgn jumlah aset medic rm 500k hingga umur anak 25 tahun atau dewasa unur 70 thn.mungkin boleh kita buat temujanji bersama husband u sekali.tq..zaki takaful prudential 0136776213

 
At Fri Feb 05, 09:11:00 AM, Blogger siti said...

hai kak nora..hajar nih..
humm saya dah x guna fotopages tuh..sori x pasan akak kasik komen..humm link blog saya http://sitiezahim.blog.friendster.com/
p/s: ros pon dah x pakei blog multiply dia..skarang dah tukar www.jintanmanis.com

 
At Fri Feb 05, 01:16:00 PM, Blogger umeboshi said...

Anonymous.. (en.zaki..kan?), terima kasih. anak2 saya semua nye dah ada takaful sejak mereka usia 2 bln lagik.

hajar!! hai..lama nyepi ek. ada web lain rerupa nye. nanti k.noora p jenguk ek. tu le. alamat web ros yg baru, x sempat lagi k.noora nak update kat link blog ni. eheh

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home