Thursday, November 27, 2008

Chickenpox

Sejak balik dari neseri ptg semalam, mmg dah nampak kat badan Afiq Khair naik bintik2 merah dan berair. sah! mesti chickenpox. sejak bulan lepas...anak2 kat neseri tu memasing lepas sorang, sorang lak kena chickenpox. pengasuh2 kat situ pun ada yg kena jugak. belum bawak Afiq Khair jumpa doktor. ingat, ptg atau mlm ni la p klinik. kesian anakku itu. mlm tadi pun gelisah aje dia. gatal kot?! dia pun sibuk nak menggaru-garu aje.

hari ni, aku mintak ABANG yg coti tolong jaga Afiq Khair kat rumah. Iman, aku hantar ke neseri. esok... giliran aku kena coti pulak. ni, belum cakap kat boss lagi ni nak amik coti esok...huhuhu..

aku baca kat website...http://pkddungun.moh.gov.my/modules/xt_conteudo/index.php?id=75
Pejabat Kesihatan Daerah Dungun punya website. antara nye disebut, anak2 yg terkena cacar air, elok dimandikan dgn air sejuk tanpa sabun setiap 3,4 jam sekali. 15 minit setiap mandian. kemudian, lap kering tanpa menggosoknye.

harap2 anak mama cepat sembuh dan sihat ceria. Iman dah pernah kena masa dia umur setahun 2 bulan gitu. aku pulak, kena chickenpox masa darjah 2, dan sekali lagi kena masa form 1. kata org, selalu nye kalo dah kena sekali, jarang le kita akan terkena lagi chickenpox ni. tapi, aku 2 kali gak kena nye...sabo je le. ye la, kan....semua ini ALLAH yg menentukan. kita hanya mampu berusaha, doa dan tawakkal...

Labels:

3 Comments:

At Fri Nov 28, 09:44:00 AM, Blogger maisya said...

anak akak semua tak pernah kena lagi....takut gak kalau terkena tu mesti 3 org sekaligus...tak de pengalaman lagik ni...thanks for the tips.

 
At Fri Nov 28, 02:31:00 PM, Blogger ~akuni~ said...

Bg dia minum acyclovir in within 48 hours from the first red spot appears, that will help a lot. Mintaklah dgn paed, kalau tak dia tak bg sebab ubat tu mahal.

p/s kalau minum ubat tu, kena chicken pox serupa macam tak kena je

 
At Wed Dec 03, 10:57:00 AM, Blogger umeboshi said...

k.maisya,
kalo belum pernah kena, bila sorg dlm umah tu kena...yg lain selalu nye akan berjangkit. tapi, masa kiter kecik2 dulu..kiter sorang2 je kena. adik2 sorang pun tak berjangkit. depends dgn immune diri seseorg tu gak.

k.ahni,
kiter pun tak tau la nama ubat yg doktor kasi ni. tapi dia kata, kalo baru dlm 2 hari terkena chickenpox dan kasi minum ubat tu, insya-ALLAH ada kesan nye. tapi kalu dah lebih 2 hari...kasi ubat tu pun takde makna nye.. heheh.. anyway, alhamdulillah Afiq Khair dah OK.

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home