Friday, April 11, 2008

Semakin Lincah




Aku pegi solat maghrib. lepas solat, aku tgk si comel ni dah kat bwh meja!!



Masak bubur utk Afiq Khair. aku pun jadi teringin nak mkn bubur nasi. ehehe.. so, ni bubur nasi utk aku. berlaukkan ikan bilis grg, ikan pekasam grg tpg bersama cili padi dan bwg . atas bubur ada umeboshi, bwg grg dan daun bwg. sedappp!!!


Afiq Khair semakin membesar dan semakin lincah. dah mula angkat2 punggung dan teragak agak nak melangkah ke depan, macam nak merangkak. tapi, belum boleh merangkak lagi. ehhee.. kalo nampak ada brg yg dia berkenan, cepat aje Afiq Khair mengejar dgn cara meniarap dan merayap rayap tu.



dah masuk 6 bln. dah boleh mula kasi mkn bubur nasi. last weekend, aku masak bubur nasi dan dimasukkan sedikit ikan bilis yg ditumbuk tumbuk. lepas masak, aku lecek2 ke dlm penapis utk kasi halus. baru lah ku suapkan ke mulut comel Afiq Khair. suka jugak dia mkn. kalo kasi biskut baby tu, lagi dia suka. ish ish..

Labels: ,

8 Comments:

At Sat Apr 12, 03:03:00 PM, Blogger Name: Kitty said...

Salam. Afiq Khair pun dah boleh makan yer. Hehehe.. seronok nye tgk anak mkn. Excited dia rasa benda baru. Cepat afiq merayap yer.. Sabrina mcm nak terus merangkak je. Mmg best tgk hari2 ade je benda budak kecik ni tau.

 
At Sat Apr 12, 04:37:00 PM, Blogger umeboshi said...

salam kitty.
ye, Afiq Khair dah boleh mkn. excited saya nak masakkan bubur utk dia. ahahha, dia dah merayap + menjelajah ke segenap ruang kalo dibiarkan. sabrina pun nampak montel dan cumil nyeee...

 
At Sat Apr 12, 11:08:00 PM, OpenID hairieusoff said...

bestnya bubur tu...tambah dgn ikan masin..pergh..berapa kali tambah pun tak pe

 
At Mon Apr 14, 09:40:00 AM, Blogger umeboshi said...

HE,
mmg best! sekali sekala jadi teringin la pulak nak mkn bubur nasi camtu. ehhe.. ikan pekasam tu pun best..

 
At Tue Apr 15, 03:06:00 PM, Blogger maisya said...

anak-anak akak semua jenis tak suka makan bubur nasi( err...ke sebab akak buat tak sedap?..he..he..)....kalau masak segenggam beras pun tak boleh habis....so akak jadik malas nak masak bubur nasi, akak just lenyek nasik yg baru masak tu jer(akak memang masak nasik selalu lebihkan air sebab tak suka nasik yg peroi/sebiji-sebiji tu), campur le dgn apa-apa sayur rebus ke ikan bilis tumbuk ke...gitulah cara org yg malas

 
At Tue Apr 15, 05:20:00 PM, Blogger minnie said...

salam kak ume....
oh... umeboshi tu maksudnya asam tu la yea....

 
At Tue Apr 15, 05:33:00 PM, Blogger umeboshi said...

k.maisya,
mmg ada anak2 yg tak sukakan bubur nasi, kan? kiter pun suka masak nasi yg agak lembik. tapi, bila balik kg mertua, atau bila ipar duai atau org dtg umah, kelam kabut nak adjust air dgn beras. ekekek..

 
At Wed Apr 16, 11:39:00 AM, Blogger umeboshi said...

minnie,
salam.. betul tu! umeboshi tu makna nye asam buah tu le. (pickled plum). rasa nye masssssamm! hih!

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home