Tuesday, February 05, 2008

Lagu Kami

Dulu2...masa aku kecik2...sambil duduk2, mak aku selalu nyanyi2. lagu pok-amai-amai ni antara lagu yg selalu mak nyanyikan. org lain pun mesti tau lagu nye,kan? so, aku pun di samping zikr, suka gak aku nyanyi2 lagu utk anak2 aku. lagu yg mak aku nyanyikan dulu2...lagu masa kelas muzik zaman sekolah rendah aku... lagu doraemon...lagu2 pengakap (dulu masa sekolah rendah, aku ahli pengakap!!) dan ntah lagu apa2 la. Iman pun dah pandai menyanyi nyanyi. ikut sedap dia aje la. tapi, lagu pok-amai-amai, lagu doraemon, mmg hafal sungguh dia.dah pandai nyanyi2 utk adik Afiq Khair.

Lagu (1)
Pok amai amai
belalang kupu kupu
pok Afiq pandai
mama upah susu.

susu lemak manis
santan kelapa muda
Afiq jgn nangis
mama buat keje.

keje dlm dapur
sedang tanak nasi
Afiq boleh tidur
esok main lagi!

Lagu (2), dinyanyikan bila anak2 tgh menyusu..
Hep hep horey
kelasi kapal perang
anak org putih
minum sorang sorang

Lagu (3), lagu kesukaan aku masa pengakap dulu2..ingat2 lupa. ntah bahasa apa, aku pun tak tau. ekekek...
apuse kokun dao
yarabe soron dawewe
oflenso beni nemo beni fase (2x)

yarafabe aswarakwa (2x)

zoom ba gele gele(2x)
harum bau we

Lagu (4), masa dulu aku tak tau lagu ni. bila kawin dgn ABANG baru aku tau. dan sejak Iman masuk sekolah Nur Ummi, dia pun dah mula menyanyi lagu ni sbb cikgu dia nyanyi lagu ni bila hujan turun.
satu labah labah
cuba panjat tinggi
bila hujan turun
labah cepat lari

terbit matahari
hujan tiada lagi
labah cuba panjat
sekali lagi.

tu antara lagu2 yg kami selalu nyanyikan. lagu twinkle twinkle little star, lagu jack & jill, lagu old mc donald had a farm, lagu kereta merah (papa ku pulang dari kota....papa ku belikan kereta..), dan byk lagi lagu kanak2. ptg ni saja je, sesi memperingati lagu2 kegemaran keluarga aku. ehehhe..

Labels: , ,

10 Comments:

At Wed Feb 06, 10:28:00 AM, Blogger mama ranggie said...

mama suka lagu rasa sayang...

 
At Wed Feb 06, 10:49:00 AM, Blogger umeboshi said...

mama ranggie,
lagu rasa sayang tu pun best,kan.. sejak ada iklan kat tv dgn lagu rasa sayang tu, anak sedara ume suka beno dok nyanyi2 lagu tu. comel jek. ekekke..

 
At Wed Feb 06, 11:22:00 AM, Blogger hanny said...

hahahaha..teringat zaman budak2 dulu....akak paling suka lagu papaku belikan kereta. pastu lagu jawa mak akak dok selalu nyanyikan time kecik2. dan sekarang anak2 akak suka nyanyi lagu nih

anakku sayang
si manjaku sayang
tidurlah sayang
lalalala...

akak pun tak tahu lagu sebenarnya camne..lupa dah...

 
At Wed Feb 06, 01:57:00 PM, Blogger umeboshi said...

k.hanny,
lagu jawa? macam mana lagu nye? tulis sket lirik dia.ekekke... tu, lagu 'sayang' tuh, manyak kali perkataan sayang diulang ulang. kiter tak pernah tau lagu tu pun.

 
At Wed Feb 06, 11:20:00 PM, Blogger Kak Lady said...

Kak lady selalu nyanyi lagu...

Mari kita main buih sabun...
gelombong bulat
cantik berkilat
bila ditiup angin sekawan
terbang tinggi sampai ke awan

Sabun taruh air
kocak2 jadi buih
ambil buluh celup tiup
buih terbang sayup...

Lagu sekolah yang paling kak lady suka...

 
At Fri Feb 08, 01:40:00 AM, Anonymous abanglong said...

ermmmm cik ABANG yg ajor lagu sekor labah labah tu ekkk ????


miahahahahahahahaha

 
At Thu Feb 14, 05:02:00 PM, Blogger umeboshi said...

K.lady,
eiii..comel nye lagu buih sabun tu ek..ehehhe..

abanglong,
ye. cik ABANG dan adik badik dia..semua tau lagu tu. comel je diorg nyanyi reramai. ehehe.. eh?!! pelik la pullok. abanglong gelak gatal (sambil sengeh gatal?!!) gituk? apesal eh...? teruk betul abanglong ni ;p

 
At Thu Feb 14, 11:06:00 PM, Blogger maisya said...

waa..natsukashii semuanya...lagu buih tu dah ingat-ingat lupa plak. Lagu labah-labah tu akak kecik-kecik dulu selalu gak nyanyi, siap ada aksi dia sekali tau!Tu asalnya lagu omputih. Nie kalau nak dengar english versionnya http://www.hello-world.com/English/song/itsy-bitsy-spider.php

 
At Fri Feb 15, 11:55:00 AM, Blogger umeboshi said...

a ah..lagu labah-labah tu, diorg nyanyi dgn aksi tgn siap tu.. hari2 balik umah dari neseri, Iman mesti nyanyi lagu tu. suka sgt dia dgn lagu labah2. "best lah lagu labah2 ni, mama.."kata nye.

 
At Fri Feb 15, 11:56:00 AM, Blogger umeboshi said...

k.maisya...baru kiter tau, asal lagu labah2 tu dari versi english ek. nanti kalo ada peluang kiter try p kat web yg akak kasi tu ek. ehehhee..tenkiu!

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home