Friday, February 29, 2008

Cerita Sekarang

sekarang ni, aku macam dah takde idea nak cerita apa. ehehhe..hari2, semua sama je yg aku lalui, yg aku buat. Cuma, hari2...aku pegi keje, tak sabo2 nak balik umah. nak jumpa anak2. nak dengar cerita Iman pasal sekolah nur ummi, nak tengok keletah Afiq Khair yg makin cerdik tu. nak gomol2 Iman dgn Afiq Khair. geram nye....

Iman, biasa le. kalo mood baik..tanpa ditanya pun, dia akan cerita apa yg dia buat kat sekolah, apa yg cikgu ajar kat sekolah dan macam2. kalo tak, bila kita tanya je baru Iman nak jwb. tu pun sikit sikit. bila kita tanya nak details cerita. nanti Iman malas nak jwb. time tu..memacam alasan. "dah la mama. finish ok!" "penat la,mama..Iman dah banyak cakap" "mama, jgn la tanya lagi." "sudah, sudah...cukup,cukup" maksudnye....mmg Iman dah malas nak layan soalan2 aku atau ABANG. teruk betul... sekarang ni, boleh dikatakan hari2 Iman ada homework. dulu, masa mula2...kitorg tak check sgt pun beg sekolah dia bila balik dari school atau mlm nye. then, 1 hari tu, pagi2 org sibuk siap2 nak keluar umah dah, Iman sibuk tunjukkan buku homework dia. kena tulis huruf "a" dan "A"...sampai penuh 1 muka surat. baaaanyak! ABANG le yg layan Iman buat homework nye tu. sampai nangis2 Iman sbb tanak buat. geram betul. tu le, kitorg pun salah gak. patutnye setiap hari...ptg2 atau mlm balik ke rumah tu, kena check beg Iman. kena settle kan homework ptg2 atau mlm2 tu.

kemudian, sejak dah sekolah ni...dah 3 kali Iman bawak balik ke rumah mainan kwn2 dia. ntah dgn pengetahuan kwn2 dia ke tak ntah. ntah2...Iman main amik je, masukkan dlm beg dia sesuka hati. risau aku dibuatnye. takmo le Iman amik2 brg org tanpa izin. bila aku/ABANG tanya dia siapa punya..kenapa amik...dan macam2 yg kitorg tanya...mula lah Iman buat muka. pastu nangis2. kesedihan sbb macam kena hukum lepas buat salah. ish ish...penat dah bersyarah kat Iman, jgn amik brg org. kalo pinjam pun, mesti pulangkan balik kat org tu!! ntah paham ke tak ntah, Iman..

Afiq Khair lak lagi seminggu masuk 5 bulan umur nye..dah pandai merayap. meniarap, pastu golek2..pastu maju ke depan sikit2. lama2, sampai ke lantai2 dan jauh jugak pegi nye dia. pantang ada brg kat tgn...semua dia nak isap ke mulut. kekadang tu, lantai pun dia nak jilat2..nak isap2. ish!!! kuat menyusu. sekarang ni, Afiq Khair dah banyak berjaga. tidur nye kejap2 je. tido nye pun lasak. ntah ke mana2 dia bergolek tido. risau gak, takut kalo2 Afiq Khair tertelangkup muka nye . na'uzubillah. pastu, pantang nampak abang Iman dia..atau pun dengar suara abang Iman nye..mesti Afiq Khair tersengih lebar. Iman dgn Afiq Khair..dah pandai saling bergurau senda. sekarang ni, dah seminggu kedua-dua nye kena selsema dan batuk2. kesian..

Esok, ABANG ada keje. kena jaga boots kat KLCC..ada jobs fair. sehari suntuk la kot tu. so, tinggal le aku dan anak2 dok kat umah je.

aduih..agak bosan. keje kat opis pun dah kurang. bulan ni bisnes kurang. aku dok tepon2 customer, memasing kata production slow. abih tu, nak buat camne? tunggu next week, masuk bulan baru. harap2 ada job baru.

Labels: , , ,

5 Comments:

At Mon Mar 03, 11:44:00 AM, Blogger maisya said...

akak tiap hari lepas ambik anak dari sekolah mesti check beg dia tengok apa yg dia belajar haritu or ada homework ke idak. Selalunya tadika anak akak time weekend dengan cuti panjang je ada homework, hari biasa tak de. Bukan apa anak akak ni tak petah bercakap lagik( ikut akak le tu..hu..hu..berat mulut! ) so kita le kena check, dia senyap aja.

 
At Mon Mar 03, 02:19:00 PM, Blogger umeboshi said...

itu le.sekarang ni, tiap2 hari balik ke rumah, kiter mesti check beg Iman. time tu gak soh dia buat homework tu. sambil layan si adik, layan gak le Iman buat homework.

 
At Tue Mar 04, 09:11:00 AM, Blogger Sinaran Xxx! said...

noora salam..
seronok dapat anak yang petah ni ek..anak saya yang sulung, umur 4 tahun masih pelat lagi..hihi..anak noora ni baru 5 tahun kan..kat tadika tu standard apa..academic? islamic?

 
At Wed Mar 05, 11:36:00 AM, Blogger umeboshi said...

salam, yan!
betul tu. seronok layan Iman borak2. tapi,kalo borak dgn Iman..byk cerita pasal otromen le, power rangers le, robot le. kisah dia kat sekolah...maleh betul dia nak cerita secara rela. ehehhe.. Iman bulan ni masuk umur 4 thn. tadika tu, sederhana. ada akademik, ada islamic. macam sekolah tabika biasa2 tu..

 
At Wed Mar 05, 11:46:00 AM, Blogger Sinaran Xxx! said...

Ishh..awalla dia dah masuk tadika..ek. Lebih kurangla umur dengan zafran birthday Feb sepatutnya April. Saya plan nak masukkan dia tadika tahun depan. Abc..123..warna, InsyaAllah dia dah tahu..cuma masalah pelat dan menulis.

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home