Friday, June 15, 2007

Demam

ABANG, sejak rabu 13/06/2007 hari tu...mmg tak sihat.sejak selasa mlm gitu, ABANG dah sakit2 tekak dan batuk2. then, rabu tu...sepatutnye ABANG balik lewat dari biasa. lewat mlm sbb kena ngajar/ train kat new staff. tapi, sbb badan mmg tak sihat dah, ABANG mintak tukar kpd next week. ganti dgn org lain . so, rabu tu...ABANG balik awal dari yg dijangka. Iman pun, masa amik dia kat school... Iman nampak macam lemah jek. mata pun berair. bibir nye merah. bila aku rasa2kan badan,dahi Iman....mmg panas! Iman pun demam. So, lepas maghrib gitu... aku drive, bawak ABANG dgn Iman ke klinik yg kat alam megah tu. amik ubat demam, batuk, selsema,antibiotik.

Semlm ptg...Iman dah ok. alhamdulillah dah sihat. cuma macam ada selsema sikit. ABANG masih panas lagi badan nye. balik umah je dari keje ... terus berselimut. Iman mana paham lagi, yg abah dia tu tak sihat macam selalu. diajak nye lah bermain, layan dia buat origami macam selalu tu. ABANG dok baring aje. Iman merengek aje le...mintak dilayan. kesian Iman.

pagi tadi nak pegi keje...aku rasa panas badan ABANG dah kurang. tapi, tgh hari tadi baru je dpt call dari ABANG. rerupa nye ABANG dah kat umah. tak larat kata nye. tadi lepas mkn2, nak p solat jumaat kat masjid...ABANG mula muntah2. ABANG mmg gitu. selalu bila mula demam, dan hampir nak baik demam nye ke...mula lah muntah2. perut masuk angin kot. bila dah mula macam tu, aku selalu jadi serba salah. apa yg patut aku kasi ABANG mkn/ minum. ye lah... apa2 saja yg masuk mulut, tak lama kemudian mesti muntah balik. tapi, selalu nye bila ABANG jadi camtu, aku masakkan juga lah bubur nasi. tak pun, panaskan susu segar ke, kasik minum air putih suam ke... aku berharap dan doa moga ABANG cepat sembuh, sihat dan ceria macam selalu. Tak meriah rasa nye kalo ABANG tak sihat ni.

so, mlm ni punya menu... bubur nasi la ek..

Labels: ,

8 Comments:

At Mon Jun 18, 02:28:00 PM, Blogger minnie said...

Salam..
Menjenguk dari rumah kak PB...

Memang musim demam kot... Ramai sangat orang yang tak sihat.. Cuaca la salah satu punca... Moga semua cepat sembuh...

 
At Mon Jun 18, 04:12:00 PM, Blogger umeboshi said...

salam.hai minnie. kiter pun, sepjg hari ni asal ada masa t'luang, p jengah 'umah' minnie. nak baca semua la konon. lalu blog kak pb juga. hehe.. ye lah. ni tgh musim demam la kot. kwn2 sekeliling pun ramai yg demam... minnie pun take care ek.

 
At Mon Jun 18, 08:22:00 PM, Blogger JahRera said...

salam ume chan,
menjaga org demam nie, sendiri juga kena jaga kesihatan. Mereka mengharapkan kita...semoga ume chan sihat utk menjaga mereka pulih semula.

 
At Tue Jun 19, 03:46:00 PM, Blogger umeboshi said...

salam K.Lela.
arigatou. alhamdulillah ABANG& Iman dah kebah demam nye. cuma memasing masih ada selsema & batuk2...

 
At Tue Jun 19, 10:55:00 PM, Blogger ~ahni~ said...

Nape gi kerja jugak kalau dah demam cik abang umeboshi ni pun...
Semoga sembuh cepat.

 
At Wed Jun 20, 09:38:00 AM, Blogger umeboshi said...

ABANG mmg gitu. sayang sgt dgn keje. anyway, sekarang ni alhamdulillah. sihat dah dia.

 
At Wed Jun 20, 02:16:00 PM, Anonymous ujen said...

Odaijini buat Cik Ume sekeluarga..kitorang pun baru semua dapat suara balik..kalau tak masing suara ala2 Ela gitu..ala2 Ela takpe..cam katak serak je...kekekekekke

 
At Thu Jun 21, 04:26:00 PM, Blogger umeboshi said...

arigatou ne ujen. otagai ni, karada ki wo tsukeyou ne..

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home