Friday, May 25, 2007

Batuk

Yg aku sedar...dah 2,3 mlm ni tido aku kembali lena, tanpa gangguan batuk. hari tu, lepas Iman keluar dari spital gara2 denggi, kan aku diserang demam. masa tu jugak kena selsema, juga batuk. kali ni, agak lama juga demam aku baru kebah. demam dah ok pun, batuk2 masih ada lagi. makin teruk. time aku tido, slalu nye batuk menyerang hebat. sampaikan ABANG pun akan terjaga dari tido. tolong sapukan bam gamat yg kaler oren yg kami beli masa pegi coti2 malaysia ke Langkawi, selepas beberapa hari majlis kenduri kawin aku&ABANG berlangsung kat kg ABANG. (pjg lebarnye details pasal bam gamat oren tuh!). kalo utk Iman, kami sapukan bam gamat baby yg kaler putih. gomen ne ABANG, slalu terganggu tido gara2 batuk cikpuan ume ni.

kalo kat opis pun...time aku dok sibuk nak bercakap dgn customer ke, supplier ke, time tu le tekak jadik gatal, dada jadi sejuk, batuk pun melanda hebat. terganggu sungguh perbincangan kami. 2 kali pegi klinik amik ubat batuk. mana tahan batuk teruk sgt. sampai rasa terkencing kencing gituk. aku risaukan baby yg ada di dlm peyut ku yg comel ni. harap2 baby ok aje. suara aku pun serak semacam. 2 minggu lebih keadaan aku macam tu!! mkn,minum mmg berpantang. tak jamah langsung benda2 sejuk, yg pedas2, tapi yg bergoreng macam grg pisang tu...kekadang aku bedal jugak. ehhehe..

minah Indon yg kerja kat restoran Haji Omar, tempat aku slalu beli makanan utk sarapan slalu dok tegur. "hai, tak sihat lagi ke akak? lama nye suara tak keluar macam ini.." tiap kali tepon mak kat kg, mak slalu tanya..."ubat batuk mkn ke idak. pastu, dah cuba tak minum air asam jawa? kalo tak pun, minum kicap yg dicampur perahan air limau nipis. tak pun, minum madu yg diperah air limau nipis. semua tu dah cuba?" yg pasti, aku tak buat pun semua petua2 tu... petua2 yg mak slalu ingatkan kat anak2nye sejak kami kecik2 dulu...tiap kali antara kami kena batuk2. dulu, masa kecik, harapkan mak atau abah aku yg buatkan air asam jawa tu. takpun, perahan limau nipis dgn kicap tu. kalo yg madu tu...aku bleh buat sendiri. mudah aje. aku dok minum sesudu madu tu tiap2 mlm sebelum tido. tanpa perahan limau nipis. malas la nak perah2 ni.

aku byk2 minum air panas aje. sebelum telan, biarkan dulu air tu kat tekak.konon nye, bleh matikan segala kuman yg ada kat situ tu. dan...alhamdulillah...hari ni aku rasa lega. betul2 lega. dah tak batuk2 seteruk macam minggu lepas dan minggu lepas nye lagi, yg kalo batuk2 tu... kekadang bleh membuatkan aku muntah2. Kalo keadaan aku macam tu, dan Iman ada dekat2 dgn aku. Nanti Iman buat muka kegelian nye. "ish, mama ni muntah2 aje.. nak muntah pegi toilet tau! jgn kat sini.." eleh Iman...

masuk minggu ni, ABANG pulak kena selsema dan batuk2. suara pun dah lain sikit. sengau. hari Rabu baru2 ni, ABANG dpt balik awal, terus pegi klinik. jumpa doctor dan dpt ubat. semlm ptg, amik Iman kat school, tengok, Iman pun selsema dan batuk2 juga. hingus asyik mengalir keluar. masa tgh syok tgk citer drama Manjalara (Iman kata citer org gemuk...), Iman dok mengamuk sbb hidung tersumbat. hingus lak asyik keluar. "mama, dlm idung kiter ada batu la mama." kekekke... kesian Iman. mlm tadi tido Iman tak lena. asyik batuk2. aku pun, kejap2 terjaga bila dgr Iman batuk. ditambah lagi dgn keadaan yg panas membahang rasa nye. sejak akhir2 ni, mmg panas betul lah. kalo masuk bilik air kat master bedroom umah aku tu, rasa macam masuk bilik sauna aje. panas sungguh! berbalik kpd citer Iman, aku pun bila terjaga tu, dok sapu2kan lah bam baby gamat tu kat dada, kat belakang, kat tapak kaki, kat idung Iman. dlm kol 5am tu, Iman terjaga. dia dah tak keruan nak tido sbb batuk2. lepas aku sapu2kan bam pun, dia tak leh nak tido. gelisah aje. then, dia mintak susu. aku pun dlm ngantuk2 dan malas tu, pegi jugakla buatkan susu. lepas abis sebotol susu, baru le Iman lena...

moga ABANG dan Iman cepat sembuh.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home