Tuesday, July 11, 2006

Balik Kampung!!

Wo wo wo balik kampung..
wo wo wo balik kampung...
hati girang!!!

Sabtu Ahad baru2 ni aku sekeluarga balik kg. Dah lama tak balik kg wo. Last balik..masa coti wesak ,12-14 may hari tu. Rindu kat kg...sampai termimpi-mimpi aku dibuatnye. Hah, rasa lega dpt balik kg. Dpt jumpa mak abah, adik2 (walaupun tak semua balik kg...) , nenek dan pakcik makcik kat kg tuh. Kami bertolak balik dari shah alam..mlm jumaat. Before balik tu pun, kena p Summit. ABANG ada game bowling ngan boss dan staff opis dia. At last, bertolak balik dari situ.. around kol 11 setgh mlm gitu. sampai kg...dlm kol 1 am.

Kg aku dgn kg ABANG...alhamdulillah sama hala je dari shah alam ni. jarak dlm 45 minit gitu kalo naik keta...antara kg aku dan kg ABANG. hehhe...lucky!! time balik kg...insya-ALLAH bleh balik kg kedua-dua nye sekali. ok la kan?!

Paling best kalo balik kg...mesti memacam sayur la, buah la, ayam la, yg mak abah kitorg sumbat masuk ke dlm keta kitorg tu. buat bekal balik ke shah alam. kekadang, pakcik makcik yg duduk dekat2 umah mak abah tu pun dok bekalkan kami juga. Abah kpd ABANG, slalu tolong kwn dia dok bisnes jual ayam kat pasar. so...slalu la abah dpt bawak balik ayam. ha...kalo balik kg ABANG je...mmg slalu dpt mkn lauk ayam. hehee...peti sejuk tu penuh dgn ayam! pastu, kami pun mesti dpt bekalan ayam tu, bawak balik ke shah alam ni. Balik bebaru ni, aku dpt bekalan pisang kapok (pisang kapas), kacang pjg, petola, pucuk ubi, timun, hati& pedal ayam serta daging ayam!! alhamdulillah..rezeqi!

Cerita pasal ayam ni....teringat kpd citer ABANG, pasal arwah atok (atok kpd ABANG, belah mak). ABANG kata, arwah atok dulu pun ada bisnes proses ayam. maksud aku, keje2 sembelih dan pembersihan daging2 ayam. Menurut ABANG, ayam2 tu atok amik dari Telok Intan. Ayam hidup lagi. Bila ada org dtg umah order ayam, baru atok sembelih dan bersihkan ayam2 tu.ABANG dulu masa kecik2....slalu tolong arwah atok bersihkan ayam2 tu. Siap ada mesin utk cabut bulu2 ayam tu sekali. Arwah atok juga merupakan tok mudim. ABANG pun dulu, bersunat dgn arwah atok lah. pisau kecik yg slalu arwah atok gunakan utk menyunat budak2 tu, masih ada dlm simpanan abah. Aku tak pernah jumpa arwah atok. pernah tengok rupa arwah melalui gambar lama2 yg ada dlm simpanan mak aje.

Balik kg baru2 ni...kitorg tolong mak abah ABANG mengecat rumah baru. Actually, tu rumah nenek belah mak. Tapi, in future mak sekeluarga akan duduk rumah tu. ye lah kan..dari terbiar je rumah lama yg nyimpan byk nostalgia tu...baik la mak duduk situ. lagipun...adik badik mak semua dah takde yg duduk kat kg. cuma mak sorg je kat kg. semua setuju kalo mak yg duduk umah tu. Sekang ni, byk brg2 dah kami packing utk diangkut ke 'rumah baru' tu. ada juga separuh yg dah diangkut. Hari tu, sambil duduk2, mak bukak sekotak yg penuh dgn album. kitorg borak2 sambil belek gambar2 lama. macam2 kenangan ada kat setiap gambar tu kan. kekdg kitorg tergelak bila ada gambo yg lucu. aku excited nak tengok gambo2 lama ABANG. uwaa...mmg seronok tgk gambo2 lama nih. Tapi, aku macam tak percaya jek...Iman bleh kenal mana satu abah dia. Even bila ditunjukkan gambo ABANG masa kecik2. Ada satu tu, gambo ABANG masa tadika kot..pakai uniform dan ada topi kat kepala.macam topi polis tuh..ABANG berdiri kat tgh..then diapit kiri kanan dgn kwn2 nyer kot. gambo bertiga gituk. Iman siap bleh tunjuk yg kat tgh tu abah dia!! uwaa...pandai Iman! toiukoto ha* rupa ABANG tak berubah ke...? hehhee.. Tapi, gambo ABANG masa baby, takde la Iman bleh kenal. Aku sendri pun tak tau yg itu gambo ABANG kalo mak tak inform..

emm..anyway, balik kg mmg seronok. sekali sekala dpt mkn masakan mak. best nye. alhamdulillah...

toiukoto ha* =makna nye.

Labels:

2 Comments:

At Thu Jul 13, 12:04:00 AM, Blogger lynn said...

nak balik kg jugak!!! :(( uwaaaa...

Happy Besday RM ;) dapat present tak tahun ni ....

 
At Mon Jul 17, 05:18:00 PM, Blogger umeboshi said...

cik lynn..moh la balik kg!! hehe..
sorry, sabar ek.

Tq for the b'day wish...hehhe..

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home