Tuesday, June 20, 2006

Iman-kun

Iman...sekang ni dah makin petah berkata2...dan dah mula nyusun ayat. Cuma kekadang aku pun tak paham apa yg dia cakapkan. Kekadang geli hati mendengarkan dia berceloteh. Ayat nye pun slalu tunggang langgang.

"Mamaa...susu kokolat nak!" (mama, nak susu coklat). Iman ni..sejak umur sethn, dia dah takmo susu Anmum yg kaler putih je airnye tuh. Kalo letak milo sket, nampak kaler coklat je, baru dia mau minum. So...kitorg terusla try tukar2 susu pelbagai jenama dgn perisa vanilla la, honey la, coklat la. Tapi, sbb vanilla dan honey pun, kaler nye putih juga, Iman bukan nye nak. Alih2...susu Dutch Lady yg coklat la gak yg Iman mau. Sampai sekang minum susu tu. So, kalo tanya "susu putih?"..nanti dia geleng2 kepala.

Lagi..."mamaa..susu wat!"..(mama, buatkan susu). Iman kalo aku buat tak layan je, dia p nyibuk2 kat abah dia plak. Kalo abah pun buat derk jugak..dia panggil2 la "mama...mama..." pastu, "abah...abah"...dok ulang2 gitu sampai la salah sorg antara aku atau ABANG yg nyahut dan layan dia. Kalo buat derk lama sgt...mula la dia sedih..nak nangiss.hua!!! Cian Iman! Mama dgn abah saja suka nyakat Iman..hehehe.

Sekang ni Iman tgh giler spiderman la...ultraman la...kat school memasing dok main lawan2 gaya ultraman kot?! Iman pun dah pandai buat gaya tgn konon2 nye dia ultraman la. Slalu ajak aku atau ABANG lawan2 dgn dia. "men..men..aaaaaa!!" (ultraman..ultraman...aaaa!). takpun, "spaimen..spaimen.." (spiderman...spiderman). yg slalu jadik mangsa...ABANG la. Iman slalu dok 'gusti' kat ABANG. Panjat2 badan la. Kadang tu,dia tak puas hati... "annon..annon.." (bangun..bangun) soh ABANG bangun berdiri...main lawan2 dgn dia. Tak padan yg tinggi Iman kalo berdiri pun lebih kurang je dgn tinggi abah dia yg sdg duduk. Tapi dia nak ABANG bangun jugak!Hai anak mama. Pastu,mula la..."hiyaaa....hiyaaa...." bunyi org sdg b'lawan la tu!

Slalu..balik dari school, nak masuk umah tu sambil nak tanggalkan kasut, Iman pun cakapla "akom.." (assalamu'alaikum). dan dia sendri jwb.."alaam."(wa'alaikumussalam). Pastu, terus je dia p switch on TV. Dan dok lepak2 dpn tv sambil 'order' susu coklat dia tu kat mama atau abah. Ada satu hari tu, kitorg berdua je kat umah. Aku,Iman. ABANG keje lagi. Cam biasa, balik dari school, Iman terus ngadap tv. Aku lak terus ke dapur, siapkan bhn2 utk dinner. Kejap2 tu, Iman dok jerit2.."mama,mama. cat ada.."(mama,ada cat) sambil tunjuk2 tv. wo...betul la ada cat dlm tv tu. Pastu.."mama,mama...car ada" (mama, ada car)...dan macam2 la.Yg aku ni, kejap2 berlari2 ke dapur, ke ruang dpn..Kalo aku tak p tengok benda yg Iman tunjuk tu,kang mulutnye tak renti2 jerit2 "mama...mama...mama..enok...nok.." (mama, tengok...tengok..)dia paksa soh tengok jugak! Tak lama tu..."mama,mama...usyuk. spaimen usyuk. lak.." (mama,mama.. spiderman berak busuk..). Aku p la jenguk dia kat dpn tv tu. Iman dok tunjuk2 patung spiderman dia, bahagian punggung nye, sambil dia tutup hidung.. Pastu dia kuis2 spiderman tu, tolak jauh2 dari dia. Bila aku p dekat2 situ..mmg ada bau taik.Uwekkkk..Takkanla Spiderman tu berak kan..? So,aku pun terus la jenguk ke dlm pampers Iman. Huwaaaahhh..Iman yg berak. Mandai lak dia tuduh spiderman tu yg berak busyukk!!

Iman dah 2 thn, 3bln...aku dgn ABANG nak cuba ajar Iman takyah pakai pampers..dan ajar p buang air kat toilet aje. Tapi..."anaak..." (taknak) je yg Iman jwb bila disuruh. Kencing pun Iman ckp "lak" (berak)..berak tu, sure la "lak"(berak) gak kan.. Bila Iman nak berak tu..dia pandai gak cakap... "lak...lak.."Tapi..bila disuruh p toilet,dia takmo. Selesa lagi membuang kat pampers ek.. Mama dah belikan pun alas punggung utk kids buang air kat toilet. Cosway punya. RM13.90. Tapi...Iman masih belum mau p membuang kat toilet. So, taknakla kami paksa2 sgt. One day nanti...mau jugakla dia nanti kan...p toilet dan takyah pakai pampers!

Mengira 1-10 pun dah ok gak la. Dah hafal one until ten(in english)... juga satu sampai sepuluh(dlm BM)! Cuma..sebutan nye taklah betul sgt pun. .. ok la tu kan?! Mengaji...tak bleh hafal lagi dia alif sampai ya tu. Sikit2 je yg dia ingat. alish(alif), ba, terus jim...

emm...Iman..Iman...I love you so much!
(Abah Iman pun, mama love so much yo!!) peace:)

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home