Tuesday, March 15, 2011

Makan Kenduri dan Jepun

Iman di majlis kenduri.




Foto pengantin di pelamin...hasil snap Iman.


Sabtu, 12/3/2011.


aku sekeluarga p hadiri jemputan kawin sepupu ABANG kat Sunway. umah WakNal dan WakSam. rerupa nye pagi tu diorg ada buat kenduri doa selamat aka cukur jambul 2 org cucu baru nye. kedua-dua nye cucu perempuan. satu, anak kpd Saiful dan satu lagi anak kpd Nana. comel sgt!




makanan kenduri pun sedap2 belaka. nasi minyak, ayam masak merah, rendang daging, sayur dalca, nanas masak apa ntah tapi sgt sedap. aku suka nanas tu.




Afiq Khair kena demam lagi. aduih...masa kat kenduri tu dia agak bad mood. so, layankan aje la .. atleast dia tidak menangis meraung raung!




ps: hati aku masih meruntun pilu bila baca status update pasal gempa bumi dan tsunami yg melanda Jepun pada Jumaat lalu (11/3/2011). alhamdulillah kwn2 yg aku rungsingkan..semua selamat kecuali Aini Zuraida. aku pun tak cuba menelefon dia. just mesej kat Facebook...tapi takde balasan dari Aini. check senarai nama Malaysian yg terselamat kat website kedutaan di Jepun, tapi tak jumpa pulak nama Aini sekeluarga. doa dan harapan ku moga Aini selamat!




melalui pembacaan aku, dlm keadaan kritikal lepas bencana alam yg dahsyat tu pun, org2 jepun masih boleh cool, sabar, dan still ada sikap prihatin antara satu sama lain. utk dptkan bantuan, utk buat bayaran kat kaunter bayaran di pasaraya atau kedai, diorg still sabar beratur. tak marah2, even bantuan dtg lambat. ptg jumaat lepas gempa dan tsunami, bekalan letrik terputus di bandar dan daerah yg terlibat (sendai, fukushima, miyagi, tokyo, aomori..etc)..tapi peniaga2 boleh beri bantuan percuma...dgn mengedarkan makanan, minuman, ubat-ubatan, pad pemanas (sbb cuaca sudah mula sejuk) kpd org ramai yg terpaksa berjln kaki pulang ke rumah. akibat bekalan letrik terputus, keretapi bwh tanah pun tak boleh berfungsi...maka ramai yg terpaksa jln kaki hampir separuh mlm utk sampai ke rumah, ada yg terpaksa tidur di station keretapi, ada yg tidur kat opis...dan jalanan.. stock makanan di kedai, pasaraya, sampai habis sbb masing2 terpaksa membeli makanan akibat tak dpt balik menikmati makanan di rumah. kesian nye!!!




bukannye kita hanya mesti kesian, berikan bantuan pada negara2 islam sahaja. tapi, kita harus ada rasa simpati, semangat ingin tahu dan sedia membantu kpd sesiapa saja. kafir atau Islam bukan lah persoalannye...tapi kerana kita sesama manusia! itu yg utama...




aku hiba bila baca pasal semua ini... lebih terharu bila org2 jepun yg bukan muslim itu...cara hidupnye adalah lebih muslim drpd org2 kita yg sememang nye lahir sebagai muslim ini. bayangkan kalo musibah macam ni terjadi kat malaysia. mau ke kita elok berbaris tanpa marah2 sambil tunggu bantuan? mau ke kita pikirkan hal org lain, sebelum kita pikir hal kita? mau kita kasi bantuan kat org lain, walhal diri sendiri pun dlm kesusahan..? sedangkan lori beras yg accident tergolek kat highway pun, org ramai berebut rebut nak amik beras itu tanpa izin.




aku benar2 insaf. insaf dan insaf. ya ALLAH, kuatkan semangat kami. kuatkan semangat mereka yg terkena bencana itu. aku mohon moga org2 malaysia, khasnye org muslim dan aku sendiri, diberikan sifat2 mulia, sabar, beriman, kuat semangat, prihatin antara satu sama lain...mohon moga kami menjadi manusia yg benar2 Engkau Redhai dan berkati lah kami ya ALLAH!




Jepun itu benar2 dekat di hati ku. 4 tahun pernah tinggal di sana...aku anggap Jepun seperti kg halaman ku juga. maka nye, kejadian bencana alam yg berlaku baru2 ini...sangat2 menyentuh hati sanubari ku. aku tahu, jepun pasti boleh...sifat2 yg ada pada setiap individu jepun itu sendiri lah yg pasti boleh membangunkan semula Jepun..

Labels: , , , , , , , , ,

6 Comments:

At Tue Mar 15, 03:30:00 PM, Blogger Sari Yusa Ibrahim said...

tersentuh juga hatiku hati... patutlah nama samaran tu ada bunyi2 Jepun, pernah duduk kat sana ya. Semoga semuanya selamat, insyaAllah..

 
At Tue Mar 15, 04:22:00 PM, Blogger umeboshi said...

Sari, mmg syahdu je kalo baca kisah2 kesusahan org ni. apa yg mampu, kita doakan utk kebaikan mereka dan semua. a ah, masa zaman belajar dulu2..kat jepun. Umeboshi= pickled ume (a japanese apricot). Umeboshi ni masam rasa nye! tapi saya suka..mkn dgn nasi/ bubur nasi.

 
At Wed Mar 16, 10:06:00 AM, Blogger tini said...

tersentuhkan bila tgk kesan yg mereka hadapi skrg nie.. setiap hari kami laki bini mesti bincangkan isu nie.. lebih2 lagi bila ada dikalangan kita sudahlaa tidak prihatin malah mempersendakan keadaan kt jpn skrg

 
At Wed Mar 16, 10:20:00 AM, Blogger umeboshi said...

tini...mmg sgt2 menyentuh hati. hari2 k.noora doakan moga org2 di sana akan sentiasa tabah dan cepat bangkit dari kemusnahan/trauma semua tu. biar org2 yg x de perasaan kemanusiaan tu aje yg buat joke dari hal musibah ni. kita jgn putus harap dan doa yg baik2 aje buat semua.

 
At Wed Mar 16, 10:51:00 AM, Blogger JahRera said...

:[

 
At Wed Mar 16, 11:06:00 AM, Blogger umeboshi said...

k.lela...take care ye!!

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home