Thursday, October 07, 2010

3


4 oct, Isnin baru2 ni...anakku yg nomo 2, Razan Afiq Khair sudah 3 thn usia nye. usia je bertambah. tapi, dia still macam baby buat kami :-)


cakap pun masih pelat. pampers pun masih pakai lagi. nyusu pun masih dgn botol kesayangan dia tu!! dah lama pakai botol tu, tapi dia takmo diganti dgn botol lain dan baru. mood mkn dia tak menentu. yg pasti, makanan ala2 mi, serta sup mmg dia suka. musim2 raya ni, dia suka mkn kerepek ubi. p beraya umah sapa2 pun, kalo ada kerepek ubi ..mesti dia hadap itu je. then, kalo mkn donut ke, habis dia mkn keliling yg bergula atau bercoklat je. tepung bahagian dlm nye dia takmo dah. ish! mkn biskut almond london lak, inti kacang badam yg ada kat dlm biskut tu, dia tak mkn. dia kata, kacang tu...biji nye! kan macam mkn buah tu, ada biji kat dlm. so, dia ingat itu biji...sampai sekrg dia takmo mkn kacang tu.

Afiq Khair suka menonton vcd/ dvd.. asyik2 cerita ultraman...hari tu suka cerita Abarenja (Aba Ranger or Ava Ranger!!). masa dia tgh giler dgn cerita Abarenja tu...siap dia pun terikut ikut cara ckp Aba-aba-aba-aba-abarenja!!!! bila nak sebut abah ke, abang Iman ke...jadik la Aba-aba-aba-abah! aba-aba-aba-abang Iman... jadik macam gagap tu. geram je mendengar nye. now, dah ok.. dia dah tak tgk Abarenja kot..sbb tgh gian layan ultraman. sila la tgk kat youtube ek camne bunyik aba-aba-aba-aba-abarenja!!!


apa yg abang ada, apa yg adik dia main, selalu nye dia pun nak jugak. tak kira lah yg adik Asha Zahra nye tu tgh syok main...Afiq Khair mesti nak main yg tu gak. pulak tu jarang le mau share. abih ngamuk sakan la adik Asha Zahra. geram je mama nengok, dgr bising2 camtu. dah 1 keje nak kena pujuk Asha Zahra.. kalo Abang Iman dok sibuk bukak buku nak buat homework, Afiq Khair pun sibuk gak cari buku2 dia...cari kaler...pastu khusyuk le mengaler. pastu cari pemadam dan padam balik apa yg dikaler nye tadi. pastu kaler balik...pastu padam balik. sampai lunyai kertas buku nye..


anyway, Afiq Khair is still anak mama dan abah. adik kpd abang Iman dan abang kpd Asha Zahra. jgn nakal2 tau! Happy Birthday my darling son. Moga jadi anak soleh, org yg baik2, buat segala suruhan ALLAH dan tinggalkan larangan2 ALLAH...sayang family dan semua org! semoga membesar dgn sihat!


mlm tadi kami p klinik. satu keluarga kena selsema, batuk2. ptg semalam balik dari neseri, Iman batuk kuat sampai muntah2. ubat batuk, ubat selsema mmg dah abis kat umah. tu yg ajak ABANG p klinik. amik ubat batuk buat Iman. then, ubat selsema buat Afiq Khair dan Asha Zahra. ubat utk mama paling byk. ada ubat alahan, ubat batuk, ubat kumur2 dan ubat utk sakit tekak. ngadu gak kat doktor yg Afiq Khair tu boleh dikatakan kerap gak le idungnye berdarah. kot2 panas dlm badan ke sampai berdarah idung dia. tapi yg peliknye, selalu jadi time dia tidur. tau2 je bgn pagi, darah tu dah kering dan beku kat dlm idung. doktor kata, tak mungkin panas dlm badan.. time tidur pun buleh jadi pendarahan camtu. dia suruh kitorg cuba bawak Afiq Khair p check kat spital..mmmm..harap2 takde apa yg membahayakan kesihatan anak mama..


hari ni awal pagi ABANG keluar bertolak ke kuantan. ada keje. alhamdulillah Asha Zahra dan Afiq Khair tak bgn lagi masa aku bersiap siap nak keluar rumah. uruskan Iman, kasi dia minum n mkn. then, boleh keluar rumah dgn aman. angkut je anak2 yg tgh tido tu ke dlm kereta dan hantar ke neseri. alhamdulillah mudah urusan aku pagi tadi.

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home