Wednesday, September 01, 2010

Merdeka ke 53

salam Merdeka buat semua warganegara Malaysia. tahun ini, kemerdekaan negara kali ke 53. semalam public holiday le..sempena Merdeka, kan.

cerita pasal semalam.
lepas solat subuh..lepas baca Ma'tsurat..lepas termenung dan telek2 muka Asha Zahra yg sdg lena tidur.. (ABANG masih di masjid, anak2 lain tido kat tingkat bwh)..aku pun nonton cd cerita 1 Litre Tears. Cerita drama Jepun (ichi rittoru no namida), dilakonkan berdasarkan sebuah buku, karya dari kisah benar.

kisah nye pasal seorg gadis yg berusia 15 thn, Aya, yg disahkan sejenis penyakit yg tak boleh sembuh; Spinocerebellar Degeneration. penyakit yg menyebabkan dia jadi semakin lama semakin tak boleh berjalan, tgn tak boleh menggenggam, susah utk bercakap, mata jadi agak kabur, etc... sejak disahkan sakit, setiap hari dia menulis diari hingga lah dia tak mampu utk menulis. Diari Aya telah dibukukan oleh syarikat pencetak di Jepun dan telah diulang cetak beberapa kali dari tahun 1986 hingga kini. hayat Aya ( July 19, 1962 - May 23, 1988 ).. 25 thn, hingga dia meninggal dunia. boleh baca kat :- http://en.wikipedia.org/wiki/1_Litre_no_Namida
cerita ni agak sedih. mmg boleh nangis!

Tgh hari, p beli pampers anak2 kat Tesco Puchong. Kemudian, p Sunway Pyramid. saja je jalan2 cuci mata. tgk train KTM dan station KTM buatan kat situ. Sunway Pyramid dok hias premis diorg dgn tema keretapi sempena nak sambut raya kali ni. konon2 nye nak kembalikan nostalgia balik kg dgn train le. p sana...kitorg anak beranak berposing, bergambo. lepas tu balik umah. err... yes! p sunway pyramid without shopping apa2 pun. just p utk tgk train, dan bergambar je. ehehhe.. buang tebiat ke apa. sanggup membelah lautan jem kenderaan, jem manusia utk ke sunway pyramid tu? emmm...kesian ABANG kena layan kerenah dan permintaan wife dia ni. huhu..

balik umah, masing2 dah kepenatan.

Labels: , ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home