Thursday, August 19, 2010

Selepas seminggu Ramadhan

alamak!! lama nye tak update. seminggu gituk. cikpuan ume sgt busy le. keje2 kat opis ni berlambak. ditambah pulak last week dari rabu ptg sampai jumaat aku terpaksa amik coti. jaga Asha Zahra kat umah.




rabu tu, 1st ramadhan..kan? 1st day puasa gituk. tgh hari tu dpt sms dari school, kata Asha Zahra meragam. takmo diletak, nak dukong je. pastu nampak tak berapa sihat dan naik chickenpox kat badan nye. terus aku tak senang nak buat keje. baik le aku balik umah. drpd dok opis tapi pikiran dok ingat anak je.




amik Asha Zahra kat school, terus aku p klinik. doktor kata, tu bukan chickenpox, tapi HFMD. Hand Food and Mouth Disease. owh...ye ke. tumbuh bintik2nye mmg kat kaki, tgn, mulut je. byk kat lutut dan siku. kat tapak tgn, tapak kaki, tekak, dlm mulut, tepi mulut pun ada. doktor kasi antibiotik utk dimakan dan ubat sapu.




punca nye, doktor kata..sbb keadaan persekitaran yg tak berapa bersih. tu, yg utama. bila aku sms kasi tau kat pengetua school, dia macam tak tau lak apa itu HFMD. ditanya nye balik kat aku punca nye apa ek? huhu...kawan2 aku dok kata, kalo taska yg prihatin dan bertanggungjwb, depa patut report kat kementerian kesihatan. pastu taska kena tutup buat sementara, dan kena buat kerja2 pembersihan taska sambil di-monitor dek kementerian kesihatan. wallahua'lam.




so, sejak rabu ptg sampai jumaat...aku dok lepak kat umah je le jaga Asha Zahra. mmg jaga anak je. tak buat keje lain. huhu..tak bleh nak buat keje lain. Asha Zahra sibuk nangis kalo mama dia p jauh dari dia. nak bangun p toilet ke, solat ke...pun dia sibuk nangis.




gara2 Asha Zahra kena HFMD gak le, aku tak dpt nak join gathering buka posa dgn adik beradik ABANG dan mak abah ABANG di puncak alam. umah kakak (kaklong ABANG). kebetulan k.akish (kak ipar ABANG) yg ngikut abg jali kat dubai tu balik m'sia sbb ada meeting kat KL. dia balik siap bawak baby Khaleefa tu. khaleefa yg hensem. tapi, agak terkilan le sbb aku tak dpt nak jumpa diorg. ABANG p sana dgn Iman dan Afiq Khair je. aku tinggal kat umah. buka posa dgn Asha Zahra je. tu pun Asha Zahra dok ngamuk2 masa buka puasa tu. hhuh..




sabtu, 14/8/2010, aku sekeluarga balik kg. rindu nye kat kg. jumpa adik beradik dan buka puasa/ sahur bersama sama. tu pun, tak cukup geng sbb adik aku; diba dan ida serta suami nye tak dpt balik kg..on the way balik ke kg tu, kami singgah tg karang. shopping baju raya. dpt beli baju raya anak2 lanang je le. (lanang is in jowo. BM nye ialah lelaki). tu pun jenuh dok handle kerenah diorg. dah la panas terik. Afiq Khair ngamuk2 nak gula2. gula2 nye kami simpan dlm kereta...tak bawak masa turun shopping. selagi tak dpt gula2 dia tu, ngamuk sakan le dia. nak acu-kan baju melayu ke badan dia pun payah. nyampah sungguh. iman pulak, tetiba je ngada2 kata sakit perut. lapar. nak makan. huh!!! geram sungguh. kebetulan masa sampai tg karang tu, kami parked kereta kat area dpn KFC. tu yg ligat Iman dok sibuk nak makan. siap nangis2 teresak tu...masa dlm kereta lps shopping. huhu...Asha Zahra ngamuk sikit2 je.




sampai kat kg...dok tgk tv cerita kartun la..dan cerita apa2 ntah, leka la pulak anak2 tu. dah jumpa sepupu2..main kejar2 lagi tu...boleh pulak Iman lupa kat sakit perut nye tu. lupa gak kat rasa lapar dia tu. huhu...alhamdulillah selamat sampai maghrib puasa Iman hari sabtu tu.




Ahad, 15/8/2010. bertolak balik kg ABANG kat sabak pulak. singgah sg besar. shopping baju raya lagi. dpt le baju utk ABANG. aku yg pada mula nye tanak beli baju raya utk thn ni... tetiba tukar pikiran bila jumpa baju yg kaler nye boleh ngam dgn baju melayu ABANG. ahahha. sabar je le. RM59 je sepasang. ok la tu. tgh shopping kat Pari collection kot, yg dekat2 Arked Man tu, terserempak dgn Rin...member sekolah masa kat mrsm jasin dulu. wahh...dia pun shopping baju raya gak. ehhe..




sebenarnye, jumaat, 13/8/2010, ABANG amik coti. aku pun kebetulan coti jaga Asha Zahra...kan? kami sempat p confirmkan kemasukan darjah 1 Iman ke sekolah utk thn depan. lepas tu p shopping kat PKNS dan SACC kat shah alam. pusing sana, sini pun, tak jumpa baju raya nye. dpt saiz, tapi kaler tak cantik. dpt kaler lawa, jahitan tak kemas pulak.. ish... atlast, utk baju raya kami sekeluarga, dpt settle dgn shopping kat kg sahaja. huhu..alhamdulillah. rege pun ok. tak mahal mana. baju Asha Zahra je takde. pakai skirt atau yukata je la ek? Asha Zahra kecik lagi...tak pakai baju kurung, ok tak? hehhe..




so, ahad tu kami buka puasa di Sabak. dgn MIL dan FIL sahaja. sempat jejak kaki ke PARAM (pasar ramadhan) kat pekan parit baru tu. ramai nye manusia. penuh PARAM. semua org balik kg ke? huhu..




lepas buka puasa, kami terus siap2 dan bertolak balik ke putra heights. jalan pun jem. mmg ramai org dok balik kg kot?!! next, coti nuzul quran pulak nak balik kg. time tu pun, agaknye ramai org balik kg juga. huhu...jln jem lagi!!! takpe. sabar2...sabar.. dpt jumpa family, dah cukup bagus dan amat berbaloi kalo nak bandingkan dgn jalan yg jem tu.




*************************


pagi tadi bgn lambat!!! tu pun ABANG yg kejut pada pukul 5 setgh lebih. cepat2 minum se-mug susu segar, se-mug air putih dan sebiji kurma. huhu...lepas tu baru le kejutkan Iman. takpe le..baru belajar puasa. mkn sahur dah dekat waktu subuh gituk Iman.






Labels: , , , , , , ,

4 Comments:

At Thu Aug 19, 03:02:00 PM, Blogger Ms Minnie said...

wah.. awalnya kak ume shopping raya... tak mau sesak dgn orang-orang lain kan... selamat masak untuk berbuka..

 
At Thu Aug 19, 03:11:00 PM, Blogger pB said...

salam Ume



moga sihat sihat di bulam yg mulia ini

 
At Thu Aug 19, 03:16:00 PM, Blogger umeboshi said...

ye la minnie...kena shopping awal. tak sibuk dah saat2 akhir nanti. sekrg pun org dah sesak gak p shopping. k.ume tak masak le minnie. semua nye dari PARAM je.. hehe

 
At Tue Aug 24, 08:38:00 AM, Blogger umeboshi said...

k.pb!!
salam kembali. ume dan keluarga sihat2 belaka. alhamdulillah. moga k.pb pun macam tu jugak. masih mabuk2 lagi tak? take care ye..

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home