Monday, August 23, 2010

Puasa

Mentang2 Ramadhan..maka nye nak cerita kisah dlm bulan Ramadhan je la ek? layan jek la..

Iman dah 6 thn. so, thn ni mmg aku dan ABANG nekad nak paksa Iman mula berlatih berpuasa. hari pertama puasa..kejutkan dia bersahur. cergas je dia bangun dan bersemangat utk bersahur. lps sahur, dia duduk borak2 dgn ABANG. mmg sihat. celik mata. tak tidur pun lepas sahur.

masuk hari ke 2 bersahur, mmg payah sgt nak kejutkan Iman bangun. siap kena pimpin dgn ABANG p cuci muka kat sinki. dah dok kat meja mkn pun...mata masih pejam. at last, ABANG terpaksa suapkan dia nasi. maka nye, mkn, mengunyah le anak teruna ku itu dgn mata terpejam rapat!! nak gelak pun ada. sbb dia mkn sambil pejam mata, aku pun saja je boh sayur kat pinggan dia. letak je le apa2 pun. kang ABANG suapkan ke mulut Iman, Iman pun nganga, kunyah dan telan. kalau mata celik tu, dia pandai pilih2 nak mkn apa...taknak mkn apa. ni, sbb pejam mata, kasi jek kat dia. apa yg disuap, itu yg dia telan. ekekke...tanpa byk soal. padan muka!

adui...sampai ke pagi tadi, Iman masih lagi macam tu. bangun sahur, mkn dgn mata terpejam. ABANG yg suapkan dia mkn. kadang2 je kalo aku abis mkn dulu, aku tolong settle-kan suap Iman mkn. lepas abis mkn nasi, paksa Iman mkn kurma, pastu minum secawan susu, minum air milo panas sket, dan minum air putih. kadang2 dia jadi segar le lepas mkn/ minum tu. pandai lak dia mintak nak mkn coco-crunch dgn dituang susu. lepas abis mkn/ minum sahur, Iman pun layan tidur semula. huhu...

belum lagi kalo p shopping kat PARAM. membeli juadah berbuka puasa tu...byk membeli ikut selera Iman dan Afiq Khair je. mesti dahulukan beli apa yg diorg nak. kalo dah cukup byk, takde le kami nak beli makanan kegemaran kami dah. lauk2 utk sahur pun kami beli siap2. ish, takmo le aku susah payah nak masak2 ni. kang kejap2 Asha Zahra dok ngamuk nak dukong dgn aku. kejap2 terpaksa p menjengah api dapur. kelam kabut. letih la. baik le beli aje. seada nye saja. masak nasi..sudah. pagi nak sahur tinggal panaskan segala nye. siap! so, ada le masa sket utk aku beribadah. Asha Zahra setakat ni, kalo kita solat/ ngaji ..dia boleh nampak yg mama nye ada kat dpn mata nye, OK aje dia. Asha Zahra akan main sendiri dok pusing sana, pusing sini. cuma, kalo dah letih dan dahaga je, dia merengek. tunggu kat tepi aku sampai aku abis solat. lepas je toleh bagi salam lepas solat, terus dia dtg terkam aku mintak "mimik". alhamdulillah.

mlm tadi, lepas solat tarawih...Iman sibuk2 ajak mkn nasi. nak sahur kata nye. aku kata, belum lagi waktu sahur. dia kata, kalo camtu, Iman tanak tidur la. nak tunggu waktu sahur. Abahnye terus kata, "mana boleh! kena tidur dulu sbb lama lagi nak tunggu waktu sahur. kol 5 pagi esok..". adui...agaknye Iman dok pikir, sahur siap2 sebelum tidur. kang tak le sibuk nak bangun pagi utk sahur dah. malas bangun sahur le kot tu...!!! hahaha!!

okey la. selamat meneruskan ibadah di bln Ramadhan yg mulia ini...

Labels: , , , , ,

3 Comments:

At Mon Aug 23, 05:41:00 PM, Blogger Fith said...

iman puasa tak tinggal ye kak noora,sugoi ne!jgnkan iman yg baru 6thn ni,ada yg dah tua pun malas bgn sahur,ngantuk2 tak lalu nak makan kan,hehe...

 
At Mon Aug 23, 08:38:00 PM, Blogger aNIe said...

Umeboshi...dulu anak2 akak pun masa mula2 latih puasa terpaksa disuap...tapi tak pulak pejam matanya...hehehe

Semoga iman dpt berpuasa penuh biarpun makan dgn mata terpejam...hehehe

 
At Tue Aug 24, 08:37:00 AM, Blogger umeboshi said...

Fith..
iman kata ada 2hari dia tak puasa penuh. 1st n 2nd day sbb tgh hari kat school kakak2nye kat neseri dok suap dia lunch. masuk 3rd day, kitorg pesan kat iman, kasi tau kat kakak2 yg Iman puasa. so...sejak tu diorg dah tak offer Iman mkn.

k.anie...heheh..tu le. nak tergelak je tgk Iman mkn sambil mata pejam. huhu!!

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home