Friday, September 03, 2010

Geram

Kejap je...dah hujung minggu semula.

Hari ni aku shocked. tertengok gambo seorg member ni..yg sejak dulu aku kenal dia seorg yg bertudung. tup tup gambo yg aku tertengok hari ni, dia berposing tanpa tudung. sedih gak aku. apesal macam tu? dia kata, saja buat jahat demi nak lepaskan geram. aku tak tau le apa yg dia hadapi. masalah apa yg besar sgt...yg bikin dia panas dan geram, sampai membolehkan dia berubah camtu. sampai sanggup gadai maruah, harga diri, keluar rumah tanpa tudung. hanya sbb geram, boleh langgar peraturan yg ALLAH telah tetapkan?

owh. pandai je cikpuan ume mengata org eh? No!!! just terkejut la. mmg terkejut. pernah gak le dengar, ada org yg berpisah dgn husband...dia buka tudung..saja tayang rambut dan aurat. mungkin nak tunjuk dia hebat dan mencabar bekas husband dia tu. ada juga yg gaduh dgn mak bapak...then, dia jadi liar. dulu tak pernah merokok, bila gaduh ngan mak bapak, dia merokok. macam2 le perangai manusia ni. tapi, bila kwn sendiri yg berubah kpd keadaan yg tak elok ni, mmg cikpuan ume sedih sgt2. kesian pun ada...kenapa la boleh hilang pertimbangan camtu. kalau ye pun ada masalah, berdoa dan mengadu lah pada yg Maha Kuasa. Maha Mendengar. Maha Adil dan Maha Bijaksana itu..mohon banyak2 pertolongan dan petunjuk.

so, cikpuan ume berharap dan berdoa, moga ditetapkan iman, diberikan sabar yg tinggi, diberikan hidup yg berkat..walau apa jua masalah atau rintangan yg cikpuan ume hadapi. sekarang, akan dtg, dan di hari2 seterus nye. moga cikpuan ume akan menjadi insan yg lebih baik drpd hari ini. cikpuan ume pun bukan nye baik sgt. seorg insan yg mudah lupa dan lalai. tapi, amat2 berharap moga cikpuan ume tidak jadi seorg yg cepat lupa diri, yg hilang arah tujuan, yg hilang pertimbangan dan pedoman. aminnn! (begitu juga doa ku buat adik beradik, keluarga, zuriat, sahabat2 sekelian dan semua kaum muslimin muslimat...)

kalau bukan kita sendiri yg nak kena jaga diri dan iman kita...siapa lagi yg betul2 boleh diharapkan utk jaga diri dan iman kita ni, kan? tepuk dada, tanya iman..wallahua'lam.

ps: lagi...aku amat2 tak gemar bila ada org dok ngadu kisah masalah rumahtangga nye di facebook, di internet. kawan2, elak2 kan la ek drpd buat camtu. apa faedah nye buat camtu? boleh settle masalah ke? better le bawa berbincang dgn pasangan. tak pun, ngadu dgn org yg boleh dipercayai supaya aib sendri /pasangan tak terbongkar. itu kan lebih bagus? ni tak... aku tgk, ada setgh org tu, semua yg berlaku dlm rumahtangga dia...dia p heboh kat internet. kat facebook. yg membaca ni pun naik segan. hoh! (err...minta maaf kalo ada yg terasa. anyway, ini sebagai peringatan buat cikpuan ume juga...insya-ALLAH.)

* Selamat berhujung minggu. weekend ni mesti ramai org p shopping raya last minute punya. jalan jadi jem. kedai2 jadi sesak!!!

Labels: ,

0 Comments:

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home