Friday, July 11, 2008

Allah

Sejak balik dari neseri ptg semlm dan sepjg mlm tadi, Iman tak henti2 bercakap dan bertanya pasal ALLAH.

kat dlm kereta, on the way back to home.
"Mama, Allah tu hebat ke?"
"hah? mesti lah. Allah yang Berkuasa"

masa tgh tgk tv cerita SAKA. ada adegan si pawang Jonghos berbaju hitam tu tgh dok berjampi serapah kat sekeping daun dan tiba2 daun tu jadi api dan bergerak ,terbang menjauh.
"mama, yg baju itam tu Allah ke?"
"ish..mana ada. Allah tu, kita tak bleh nampak Dia. Tapi Dia bleh nampak kita. dan Dia bukan orang atau manusia biasa macam kita.." (ish, paham ke Iman ni?!!)
aku tambah lagi,
"yang selalu kita baca doa tu. Allahumma 'afini fi badani. Ya Allah, sejahterakan lah badanku. dan macam2 lagi doa tu, kita doa mintak tolong kat Allah lah. Allah yang jaga kita semua."

kejap lagi,
"mama, Allah tu hebat,kan? Dia boleh terbang, boleh lari laju2 , jalan laju2 ke..?"
"mmm..mmg Allah hebat. Semua Dia boleh buat. Tapi, kita tak tahu Dia macam mana. sbb kita mmg tak boleh nampak Dia. tapi Dia nampak kita. kalo kita jahat ke, tipu orang, tipu mama ke, Allah mesti tahu. nanti kalo org jahat mati, Allah masukkan dia dalam api neraka. kena seksa, kena bakar kat situ. kalo orang buat baik selalu, rajin sembahyang, kalo dia mati, Allah akan masukkan dia ke dalam syurga. tempat yg best, makanan semua best, baju pun best!" aku cuba explain kat Iman dgn terang, dgn ayat2 mudah moga2 Iman paham. Iman angguk2 kan kepala.

"Iman tanak tipu mama. Iman orang baik. tanak masuk api neraka la mama."
"okeh. Iman kan anak mama yang baik.." terharu lak aku dengar Iman cakap camtu. terus aku peluk Iman.

Kejap lagi,
"mama, Allah tu macam magic ke. hilang hilang, kita tak boleh nampak Dia?"
"eh, kenapa lak? Allah bukan macam tu. Dia bukan hilang. Allah selalu ada kat mana-mana pun. Tapi kita cuma tak boleh nampak dia ." aduh..macam mana nak explain ntah dah.
"Adli kata, Allah tu magic. Dia hilang hilang." woh, rerupa nye hari ni kat neseri dia, dgn kwn2 nye sibuk dok bercerita pasal Allah ke...uhuhu..
"bukan lah. cakap dgn Adli, Allah tak hilang hilang. tapi kita je yang tak boleh nampak Allah tu kat mana mana pun.."

lampu dah tutup, tv pun dah tutup, aku suruh anak2 berbaring. siap sedia utk tido. Tiba-tiba,
"mama, Allah tu ada power la kan? macam power rangers. dush!!! yaaaaargh!!!" Iman bangun duduk sambil tgn digenggam, dihunus ke atas dan ke dada, ala2 power rangers.
"eh, Allah bukan macam power rangers. Allah lagi hebat dari power rangers."
"ye lah, hebat la tu. power rangers pun kan hebat. hebat sgt, boleh keluarkan senjata, bom semua. ha..."
dah meleret leret la pulak. ish ish... agaknye apa yg Iman pikirkan ek? Allah tu macam mana rupa agak eh...gitu kot yg dia dan kwn2 nye dok bincang2 siang nye tu?

Labels:

4 Comments:

At Fri Jul 11, 09:16:00 PM, Blogger -akuni- said...

Memang susah nak explain kan sebab memang unimaginable... lagipun masih kecik lagi belum byk ilmu.... sabarlah Umeboshi...

 
At Wed Jul 16, 01:32:00 PM, Blogger umeboshi said...

betul tu,k.ahni.. susah nak explain. nak kena betul2 cari kata/ayat yg mudah dan dia bleh paham. huhu

 
At Fri Jul 25, 09:18:00 AM, Blogger rudy bluehikari said...

dah dpt keje lain x norra?

 
At Fri Jul 25, 10:26:00 AM, Blogger umeboshi said...

ludi,
alhamdulillah, dah dpt! err.. ada nak offer keje ke? ekekke..

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home