Friday, April 27, 2007

40

Semlm pejabat kerajaan, bank dan ada sebahagian company, coti sbb sempena pertabalan Duli Yang Maha Mulia Sultan Mizan sebagai Agong ke-13. Company aku keje. ABANG, coti.

bangun pagi semlm, kami rasa badan Iman panas. aikk? last week baru aje kena demam. ni kena lagi...?? ABANG kata, takyah le hantar Iman ke school. ABANG jaga kat umah aje.Iman pun nampaknye tersangat la lemah. Pagi semlm, lepas hantar aku ke opis, ABANG lepak aje kat umah dgn Iman. Kata ABANG, sepjg hari Iman dok baring aje. tak main2 macam selalu. mkn tanak. minum susu pun tanak. dah ptg sikit, baru Iman mau mkn nasi dan minum susu sikit. ABANG pun kasi ubat demam dan panas badannye kebah sikit.

Ptg, ABANG dtg amik aku kat opis lepas keje gitu. masa tu, Iman tgh tido kat dlm keta. kat umah, dlm kol 7pm, suhu badan Iman dah 40.2 darjah selsius. mmg panas sungguh. ABANG kasi ubat demam kat Iman yg masuk ikut d*b*r. Iman pun tido aje. kami dok tak henti2 basahkan kepala Iman dgn air dan lap2 seluruh badan dgn tuala basah. kemudian letak tuala basah tu kat kepala, juga kat perut. kejap2 tu, kejutkan Iman utk suruh dia minum air. org demam ni, kena banyak minum air, kan.. then, bila aku tanya Iman nak mkn roti inti coklat ke tak. Iman kata nak. byk juga lah Iman mkn roti tu. lapar agaknye.

sambil kami tengok tv, aku &ABANG tertido lak. tetiba aku terkejut sbb Iman yg berbaring kat sebelah sedang duduk dan menggeletar seluruh tubuh dia. terus aku peluk dia. kejutkan ABANG dan ABANG peluk Iman. aku pulak basahkan lagi kepala Iman dgn air dan lap2 badan nye dgn tuala basah. kemudian suapkan Iman air suam. terus aku ajak ABANG p bawak Iman ke klinik. masa tu dah nak pukul 12 mlm, kalo tak silap. aku pun tgh mamai lagik. lepas kami siap2, terus ke klinik LOURDERS yg kat Alam Megah tu. mmg suhu badan Iman 40 darjah C. aduih, sejak ptg tak surut2. anyway, doctor kata monitor dulu Iman kat umah. kalo suhu badannye 40 jek, dlm masa berpanjangan, doctor advise soh bawak Iman p spital.

Balik dari klinik, kami kasi Iman ubat demam yg masuk ikut d*b*r lagi. kemudian, Iman minum air suam byk jugakla. lepas tu terus Iman tertidur. mlm tadi kami tido sengaja dgn lampu bilik terpasang. senang nak monitor Iman. apa2 hal bleh nampak. aku rasa takleh nak tido lena.kejap2 tersedar dan toleh kat Iman. then, basah2kan lagi kepala Iman serta lap2 badan nye dgn tuala basah. Iman pun kejap2 terjaga juga. kejap2 tu Iman mengigau, macam terkejut kejut gitu.

Bangun pagi tadi, alhamdulillah suhu badan Iman dah surut. ABANG sukat, dpt 36.9 darjah C. hantar Iman ke school pun, kami bekalkan juga la ubat demam dgn antibiotiknye. moga2 Iman ok. risau sungguh kalo anak sakit ni...

++++
semlm, balik ke rumah, aku terbau harum jek. rerupanye ABANG dah siap2 gorengkan pisang awak, pisang nangka yg mak aku bekalkan masa balik kg last weekend. kemudian, ABANG pun dah panaskan atas kuali balance roti john yg aku beli kat pasar mlm ptg rabu tu. kemudian ABANG buatkan air teh-o panas. woh...nikmatnye. aku minum sampai tersedak. ABANG kata, aku gelojoh. then aku jawab balik...yg aku jadi gitu sbb kesedapan sgt dgn semua2 yg ABANG buat tu. ehhehe... Syukran ya habibi, ABANG. alhamdulillah. kami kekenyangan ptg tu. so, mlm tadi takyah dinner dah.

Labels:

2 Comments:

At Fri Apr 27, 07:09:00 PM, Blogger hanny said...

umeboshi, anak2 kalau demam kena monitor.memang risau especially budak2 lelaki mudah demam. jangan sampai kejang...takut akak kalau anak2 demam panas.. selalunya letak kain basah kat nadi darah macam pergelangan tangan, kaki, leher dan dahi...atau letak "bantal air sejuk" (macam orang beranak punya tuam tuh -- akak tak tahu nama dia apa) bawah kepala dia tidur.. yang nih cikgu kat sekolah Haziq Hazim kasik tahu bila Haziq demam panas sampai 40 degree...basahkan kepala selalunya dia akan selsema ...harap Iman sembuh cepat ya..umeboshi jangan panik....tengah bawak baby tuh...

 
At Sat May 05, 12:16:00 PM, Blogger ~ahni~ said...

Kesiannyer Iman demam lagi.. kalau anak demam, mak bapa pun sama gak tak tidur lena sampai ke siang

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home