Wednesday, March 28, 2007

Iman 3 thn!!

23/03/2007, Jumaat lalu, ialah b'day Iman. sudah 3 thn Iman. cepat nye masa berlalu. Iman sekarang sudah makin keletah. makin cerdik. makin pjg akal dan idea nye. kalo aku kata "mama sakit lah..pening lah..." nanti Iman dtg tolong picit2 kaki,tgn, kepala. kalo dia tgh syok main, Iman akan jwb "nanti jap ye mama.." then, lepas tu baru dia dtg picit2 aku.

mengaji quran pun, dah agak lancar. dari ALIF sampai YA. tapi kadang2 ada gak yg 'bocor'. maksudnye, ada gak huruf2 yg tertinggal. contoh nye, yg slalu Iman tertinggal ialah huruf THA, huruf KAF(huruf selepas QOF dan sebelum LAM). dan, sudah boleh baca doa mkn dan doa nak belajar/mulakan ngaji quran (Allahummaftah 'alaina...). tapi ikut pelat Iman la.

bab mkn, sekarang ni susah betul nak suruh mkn nasi. ikut mood Iman aje. tapi, kadang2 tu, bila mau mkn...byk gak yg masuk mulut nye tu. kadang2 dah pandai 'order' nak mkn apa. selalu nye Iman mintak "nasi, ngan daging, ngan ayam.." amboi amboi. Lagi, Iman suka mkn donut, coklat dan gula2.

susu, masih lagi minum susu perisa coklat dutch lady 123. masih lagi minum dgn botol. suruh minum dgn cawan...nangis2 tanak. kuat jugak minum susu!

cita cita nye, masih lagi nak jadi ultraman! ish ish...

Jumaat yg 23hb tu, mlm nye adik2 ABANG ; Imah, Peah,Pana,Aida dtg umah. surprise la konon. tapi sebelum dtg depa pun dah tepon bg tau kami. bawak kek b'day utk Iman serta KFC. sebelum tu aku&ABANG dah beli mknan jugak kat pasar mlm. ada rangka ayam goreng, mee grg, kopok leko, sate ayam dan daging, buah anggur hijau, air tembikai dan air tebu. mlm tu kami mkn sakan!! tak lama tu, kak ayu dan zafri pun dtg juga. bawa moto kecik yg boleh Iman tunggang...utk Iman. actually tu moto zafri masa dia kecik dulu. seronok la Iman. dok pusing sana sini dgn moto tu! lagi, Iman betul2 teruja dgn kek b'day nye tu. kek coklat yg atas nye ada patung ultraman!

utk teman2 Iman kat school nye tu, aku buatkan kek coklat , topping coklat dan atas nye ditabur chocolate rice yg warna warni dan aku susun coklat smartiest , eja nama IMAN kat atas nye. kek ni aku bawak ke school pada hari Isnin 26hb. then, aku&ABANG dok packing jajan utk diorg. sorang satu pack...dlm 1 pack ada susu dutch lady coklat, snack coklat, gula2 dan mango jelly.

"Iman, umur berapa?" nanti Iman jwb, "tiga!" sambil genggam semua jari kemudian naikkan jari telunjuk, jari hantu dan jari manis, tunjuk bilangan TIGA. pandai nye... balik dari school pada 26hb tu..Iman jwb camtu. mungkin hari tu kat school diorg dah ajar Iman camtu. umur Iman 3 thn!

ok, doa mama dan abah sentiasa utk Iman... moga Iman sentiasa sihat, sentiasa ceria, jadi org berguna, jadi org baik2, jadi org soleh, jadi anak yg sayang kat mama,abah,family dan semua org, jadi anak yg cerdik dan berjaya dunia &akhirat, diberkati ALLAH selalu dan jauh dari segala kemungkaran & bahaya. insya-ALLAH. Amin!


++++
24/03/2007, Sabtu
ada appointment dgn Dr.Fadzilah kat DEMC. kencing kotor Iman dah clear sikit. tapi tetiap mlm kena mkn jugak lagi antibiotik selama sebulan ni. after 1 month, kena buat x-ray kat sunway medical center. nak tengok sama ada berlaku reflex (air kencing tak dpt keluar habis. dan ada termasuk balik ke dlm pundi kencing.) atau tidak.

++++
Weekend baru2 ni, kami sarapan kat restoran kegemaran kami kat Sec.27 S.alam tu. ABANG order roti telur. Then, Iman kata...dia nak roti conai. ABANG pun cakap lah.."takpe.nanti share dgn abah je.." Iman jwb, "ok, share ngan abah. jgn kedekut kedekut tau abah..." kekke... Tengok2, Iman lagi byk mkn dari abah...

++++
kat dlm keta on d'way nak p shopping ke Tesco. Iman dok berdiri kat celah2 antara seat driver dan sebelah nye tu. aku slalu risau kalo Iman berdiri camtu. takut kalo tetiba ABANG tekan break emergency, nanti tergolek lak Iman nye. so, aku suruh la Iman duduk. "Iman, duduk la. kalo degil, takmo duduk, nanti polis tangkap tau." Iman lak kata, "bukan polis. polis tak tangkap la. polis kan baik..." emm..ok lah ,ok..

Labels:

3 Comments:

At Wed Mar 28, 11:04:00 AM, Blogger pB said...

Bila nak date dgn Ume nie??

 
At Wed Mar 28, 02:02:00 PM, Anonymous ujen said...

Happy birthday Iman...dah makin keletah Iman ek..dah bersedia nak jadi abang kot..kekekek

 
At Wed Mar 28, 04:29:00 PM, Blogger umeboshi said...

kak pb...bila boleh? hehehe...jom!

ujen..TQ ek.ntah la ek. sedia tak sedia pun, kalo dah lahir adik nye nanti...kena jugak jadi abang!! ahaks.

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home