Thursday, March 29, 2007

Pasal Ms.S

Hari ni, aku betul2 rasa tak sedap badan. perut pun senak semacam. sejak akhir2 ni, mmg selalu senak perut. baru masuk 11 minggu pregnant. tapi perut aku ni, mengembang semacam!! adoi. sabo je le. tu ingat nak amik half day aje. bila aku bg tau kat ABANG pun, pasal aku betul2 rasa mengah dan senak perut ni, ABANG pun soh balik umah aje. tapi tak boleh le. sbb Ms.S hari ni MC. kang takde sapa lak yg dok opis ni. terpaksa la byk2 sabar. habih sepjg hari ni aku tersandar aje kat kerusi ni. keje pun buat sesikit aje. (tapi internet masih boleh layan lagi ek..)bos aku, Mr TM pun dok la berperap kat bilik dia tu aje.

Ms.S ni...sebelum sebelum ni aku dah citer pasal dia kan? most of kitorg kat opis dan company ni, semua tak gemar dgn dia. ye lah, kalo diorg mintak tolong panggil kontraktor /technician utk repair air-cond yg slalu problem tu pun, lambat sgt tindak balas nye. kalo mintak dia belikan brg2 opis/stationary atau brg2 keperluan lain, pun sama. mau berbulan baru dpt. tu pun setelah byk kali kitorg tanya2. dan tiap kali tu lah, Ms S akan kasi macam2 alasan, dan dia akan membebel byk2 dulu kat kitorg. kalo kitorg mintak direct terus kat Mr TM, atau ngadu terus kat Mr TM, mmg boleh dpt cepat brg yg kami nak tu. sbb Mr TM akan p bising2 kat Ms S. cuma, lepas tu Ms S akan membebel balik la kat kitorg sbb berani2 mintak direct kat Mr TM. hah! baru padan muka dia. ekkeke... kasi gempaq skett. gabrah sket dia kena 'taruh' dgn boss. tu pun kekadang dia boleh lagi nak lawan atau bertekak dgn Mr TM. apa la hai.

hari tu... Ms s bg tau aku yg dia nak register kawin pada 7 March baru2 ni. ok la tu. ada jugak org nak dia. ye lah...selama ni, semua staff sini dok cakap2...sampai bebila pun Ms S tu takkan kawin sbb perangai tak bagus sgt tu. tapi, ternyata...kawin gak la dia tu kan. dgn sapa? dgn org sebelah ke...aku tanya. ye lah...kitorg semua maklum, yg Ms S ni macam belangkas...slalu bersama dgn 1 lelaki india yg keje kat opis sebelah ni. dtg keje, balik keje, lunch pun selalu bersama. kita2 pun anggap diorg ni mesti ada 'apa2' la kan..? aku namakan lelaki tu sebagai Mr A lah. tapi, Ms S jawab apa? dia kata..Mr A tu kwn aje. kawin dgn org lain la.. eh? ye ke? baik lain macam jek..

then, 7 March hari tu, Ms S coti. kitorg pun mmg baik dgn staff kat opis sebelah ni. so kami sesama risik2 la. rerupa nye Mr A pun coti. diorg kata, Mr A bg tau yg dia nak register kawin dgn Ms S. ish ish...sah lah aku ni tertipu ek? Ms S tipu aku ke..? teruk lah dia ni. ngapa tanak ngaku aje yg dia tu kawin dgn Mr A? malu ke hapa?!

sejak tu...mmg cam selalu lah. diorg akan dtg keje, balik keje dan lunch bersama. tu pun Ms S tanak ngaku kat aku yg Mr A tu husband dia. cheh..porrah! then hari ni, Ms S MC. masa lunch tadi, bebudak staff opis sebelah dok risik kat kami, tanya sama ada Ms S dtg keje ke tak. woh, rerupa nye Mr A pun MC gakkkkkk!! wahwahwah...pakat2 monteng keje la tu. sabo je le.

Ok ok...Ms S nak ponteng ke...nak coti ke...nak MC ke...lantak lah situ. tapi, dia ada janji dgn Mimi(aku punya QC in-charge person kat production tu..) yg hari ni dia nak kasi duit loan. sejak hari Isnin bebaru ni Mimi dah apply loan tu. dah ada approved sign by Mr TM pun kat letter tu. Janji sepatutnye semlm Ms S kasi duit tu kat Mimi. sbb Mimi nak guna urgent utk duit pembedahan jantung anak sedara dia esok (Jumaat). Tapi semlm pagi bila Mimi mintak, Ms S kata dia busy. kang ptg2 la dia akan kasi,kata nye. ye lah kan...kalo dia bleh kasi pagi semlm, tgh hari masa lunch Mimi bleh keluar p bank in duit tu ke account abang dia.(ayah kpd anak sedara dia yg nak operate tu). ok...sabo lagi. tapi, ptg semlm bila Mimi tagih duit tu, Ms S kata...pagi esok (hari ni le tu) je la. sbb kalo ptg pun...mana sempat nak bank in sbb kaunter bank dah tutup. hah...kalo camtu awat lah dia tanak usahakan duit/cheque tu sejak pagi tu? just mintak signature Mr TM je pun. Mr TM pun mmg ada je kat opis sepjg hari semlm tu. bukannye susah nak dpt signature Mr TM tu. dah la tu...siap membebel-bebel kat Mimi lak tu. ish ish. tak patut sungguh la minah sorang ni. dia tak paham keadaan org yg terdesak sgt2 tu.

tup tup...hari ni yg sepatutnye Ms S kasi duit tu kat Mimi, tapi Ms S tak dtg lak. MC konon. loh... company cheque mmg Ms S aje yg pegang. ada berkunci kat dlm locker dia. alhamdulillah Mr TM baik hati. dia pinjamkan dulu duit dia. actually, dia kasi cheque dia dulu. nanti claim la kat company. haaai...bersabar je lah melayan kerenah minah KAF+ LAM+ YA+ NGA+ sorang ni. kerek habis!

lagi satu, kalo Ms S ada keje luar...contohnye nak pegi bank ke...p kwsp ke..memana lah. amik masa sampai nak dekat sehari dia keluar. ntah ke mana lah dia merayap ye? ish...buruk sangka sungguh cikpuan Ume ni. eehhe.. kalo org lain yg keluar tu, Ms S suruh org tu balik opis semula bila lunch time. kononnye jgn amik kesempatan lah p lunch dgn company car. then lepas lunch baru sambung balik p keluar atas urusan kerja tu. tah apa2 tah.

macam2 lah. ish...hari ni aku punya entry ni...apa tema ek? ehhehe..kutuk2 ke...umpat2 ke... emm...suka hati aku lah kan. aku punya blog. aku punya suka lah nak citer apa pun. tgh bengang jugak sebenarnye..sabo sabo cikpuan Ume.

Labels:

8 Comments:

At Fri Mar 30, 09:31:00 PM, Blogger ~ahni~ said...

Tu dia panjang betul cerita pasal Ms. S tu ... macam2 pe-el orang ni kan. Kadang kalau office ni rasa stress pulak dok ingat manusia2 yg suka menyusahkan orang nih...

Kesian nya ume tak sihat, sabar lah banyak2

 
At Mon Apr 02, 03:10:00 PM, Anonymous Anonymous said...

hello hello cik ume.
taihen jgk je kalo slalu senak2.
sabo je ye. hope semer ok nanti.

pjg citer pasal Ms S tu..kire luahan perasaan la ni yek. Tp elokkan dr simpan dlm hati. Lega sket kan.. ganbatte ne..

wah.

 
At Mon Apr 02, 04:20:00 PM, Blogger pB said...

kerja dengan orang ramai ni, mcm mcm perangai.

kerja dengan pompuan ramai , lain cerita nyer

kerja dengan laki laki ramai, lain pulak kisah nyer

macam macam ada...

 
At Mon Apr 02, 08:33:00 PM, Anonymous ryukyu mura kara said...

macam bad mood aje :-)

 
At Tue Apr 03, 10:09:00 AM, Blogger umeboshi said...

k.ahni, mmg memacam pe-el manusia ni kan. sabo je le. hehhee.. TQ. Ume tgh dok bertahan je ni. harap2 tak b'panjangan mabuk2 ni.

hello balik kat Wah. hehehe.. a ah la. saikin slalu senak2 perut. mkn pun sikit2 je le.kang kuar balik. rugi! hehe..ni entry luahan perasaan. saja je...

ye kak pb. nama pun keje dgn org. so, memacam hal nye la kan. memacam ada!macam astro la pulak!

ryukyu mura kara, hai..ni K.Lela ke ek? hehehe..masa masukkan entry ini, mmg agak tak betul mood nye. hehhee..

 
At Thu Apr 05, 10:41:00 PM, Blogger Mama Rock said...

hahaha...i think there is a Ms S in every company...mungkin initial je la lain :)

 
At Fri Apr 06, 10:11:00 AM, Blogger maisya said...

sabar je lah ye...sib baik akak tak kerja tapi pening gak ngan karenah anak-anak ni...

by the way, blog ni punya title Umeboshi Wo Tabetai- Spitz, hubby akak punya lagu favourite...akak dulu suka gak dgn Spitz ni tapi tak pernah dengar lagu ni sampai le kawin baru tahu kewujudan lagu ni...kelakar bila first time dengar..he.he..

 
At Sat Apr 07, 05:32:00 PM, Blogger umeboshi said...

mama rock, ye ke? kat opis u pun ada Ms. S tak? dia macam mana? ok ke? ekekkee..

kak maisya, mmg pening dgn kerenah macam2 org kat tpt keje ni.ni baru company kecik. kalo tpt besar tu, lagi la kan. POLITIK nye kuat. anyway, kiter mmg suka sgt dgn SPITZ. mula2 dgr lagu UMEBOSHI WO TABETAI ni dulu kat nihon, mmg gelak sakan. ekekeke.. tapi, cool aje lagu nye kan..

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home