Wednesday, March 21, 2007

Iman buat scan pulak

semlm, ABANG amik coti utk settle kan memacam bil dan urusan (termasuklah nak bayar cukai tanah ). Sebenarnye ptg nye, dlm kol 3.30ptg, ada appointment kat DEMC utk buat scan kat bahagian perut Iman.

pagi, hantar Iman macam biasa ke school. kemudian ABANG hantar aku ke opis dan ABANG pegi settle memacam hal. ptg, baru lah ABANG pegi amik Iman kat school, kemudian terus ke DEMC. doctor scan perut Iman. ABANG kata, Iman diam aje masa doctor scan perut dia tu. ala, gaya nye macam scan kat perut ibu2 mengandung gitu. tapi Iman bukan mengandung, ye. masa kena scan tu, Iman bagus. diam aje. tapi dia macam tercengang gitu bila kena scan tu, bleh nampak 'benda2' dlm perut kat skrin tu. syok je dia tengok skrin tu. itu pun, utk scan tu, habih rm170 jugak.

lepas kuar DEMC, ABANG kata Iman nak mkn Mc Donald. kebetulan keta nye ABANG park betul2 depan McD. So, ABANG p beli mknan kat situ. ABANG pun tak lunch lagi masa tu. cian nye... Tapi, kat situ...utk kanak2 punya meal, takde mainan sbb mainan dah abis. kecewa la Iman. ABANG pun tak jadi belikan makanan utk Iman. on d'way ke opis aku, ABANG singgah McD yg baru bukak, betul2 dekat dgn opis aku ni. kat situ ada playground jugak. then, dpt lah mknan utk Iman dgn ada mainan nye sekali. syok la Iman. ptg, aku abis keje je, ABANG dtg jemput aku.

Dlm keta...ABANG citer la pasal meeting dgn doctor tu. masa scan, mmg nampak, buah pinggang Iman belah kiri membengkak. size nye besar sikit dari belah kanan. kalo ikut kata doctor, tu kira abnormal. anyway, Sabtu ni mmg ada appointment lagi dgn doctor Fadzilah, specialist kanak2. so, dgr apa kata doctor Fadzilah nanti. aku risau gak. harap2, takde apa2 major problem kat Iman. risau nye...

Time citer2 dgn ABANG pasal doctor scan perut Iman tu, tetiba Iman nyampuk. "mama mama.. dlm pelut Iman ada baby..." sambil Iman tunjuk2 kat perut dia tu. ahahhaa... aku dan ABANG gelak sakan!! aduih. mungkin Iman sangka kat dlm perut semua org ada baby kot. ahahhaa.. ni, mungkin juga gara2 Iman selalu dgr aku&ABANG cakap2 pasal baby yg ada dlm perut aku ni. dan juga, Iman pun pernah tengok doctor scan perut aku utk tengok baby kat dlm. aduih, geli hati sungguh.

Semlm juga, 1st time Iman jejak masuk ke masjid Shah Alam. ABANG kata, seronok Iman main air kat tempat wudhu' tu. kan automatik kalo kita tadah tgn, air nye akan kuar. suka lah Iman. tapi, ABANG kata byk tpt wudhu' nye tu dah tak sentitif. ada yg langsung tak kuar air. ada yg lambat sgt kuar air nye.

Lepas ABANG hantar aku ke rumah. ABANG kuar balik dgn Iman sbb ABANG nak p gunting rambut. Iman, sebelum kuar umah tu... siap pesan kat aku. "mama mama, babai. jgn nangis ye tinggal." ecewah. pandai nye dia.... ABANG tanya, "nape cakap camtu?" Iman kata, "ye lah. nanti mama nangis..tinggal." uhuk...

ABANG kata, lepas ABANG siap gunting rambut, Iman pun sibuk2 nak gunting jugak. tapi rambut Iman masih pendek. so, ABANG terus bawak Iman balik umah. dlm keta, ABANG kata tetiba je Iman tegur, "abah macam Mawi lah..." ahahhaha... amboi amboi.. kat umah pun, masuk2 umah je byk kali Iman dok ulang2... "abah macam Mawi!!". ok lah, ok...

korang, doa2kan lah ek, moga Iman; anak aku yg comel dan keletah ini, sihat2 aje. insya-ALLAH.

Labels:

12 Comments:

At Thu Mar 22, 08:40:00 AM, Blogger pB said...

salam...

DESC itu kat seksyen 9 kan ?
Memang dekat lah dengan Masjid Negeri tu...

Blog Ume ni Kak pB tak khatam lagi...

Kenapa dengan Iman..??

Kak pB doakan agar dia akan cepat sembuh...

 
At Thu Mar 22, 09:25:00 AM, Blogger umeboshi said...

salam kak pb..bukan DESC,tapi DEMC. a ah, kat sec.9 sana.mmg dekat dgn masjid besar tu. anyway, Iman kan baru2 ni ada sakit2 perut. muntah2,dan susah nak buang air. bila check air kencing, ada kencing kotor sikit. ada virus. tu yg kena buat scan..nak tengok ada apa2 abnormal ke idak kat buah pinggang dan perut nye tu... TQ kak pb, moga Iman ok2 aje.

 
At Thu Mar 22, 03:44:00 PM, Blogger dugongsenyum said...

Berapa umur Iman ni? Alahai kesiannya kalau betul dia sakit tu. Apa-apa pun send email kosong kepada saya, nanti saya emailkan sesuatu untuk anda.

basri.normohd@gmail.com

 
At Thu Mar 22, 03:59:00 PM, Blogger umeboshi said...

dugongsenyum, Iman esok genap 3 thn insya-ALLAH.itu la, anak2 ni kalo sakit sikit pun mmg bleh buat parents nye risau.

 
At Fri Mar 23, 08:52:00 AM, Anonymous jahrera said...

ume chan,
jangan risau-risau. Urine infection sikit aje tu. Makan antibiotic, insyaAllah baik. Jahrera doakan banyak-banyak biar tidak apa-apa.
Boleh tak kasi alamat rumah atau pejabat ume. Kasi cepat ye.
Maklumlah orang berbadan dua dah sebut nak makan, jahrera tak sampai hati.

 
At Fri Mar 23, 09:07:00 AM, Blogger ~ahni~ said...

Hello Umi,
Kesiannya kat Iman... hopefully tak ada apa2 yang serius.

 
At Fri Mar 23, 11:09:00 AM, Blogger umeboshi said...

K.Lela,itu lah. Ume pun harap sesgt moga Iman tak apa2. esok pegi jumpa doctor lagi.arigatou ne. Ume ada send email kat K.Lela.

K.ahni, terima kasih. Iman nampak sihat aje. moga dia tak apa2 la kan.

 
At Fri Mar 23, 01:50:00 PM, Blogger izan said...

Ciannyer kat Iman.. Mama Danish doakan semoga Iman cepat-cepat sembuh. Moga Iman tak de dapat sakit yg berat... seb baik Imanmantain lincah dan cergas walaupon badan tak berapa sihat... get well soon Iman!

 
At Fri Mar 23, 02:30:00 PM, Anonymous ujen said...

Moga Iman cepat sembuh...Moga takde apa2 yang membimbangkan...

 
At Mon Mar 26, 02:23:00 PM, Blogger umeboshi said...

izan, ujen... TQ ne. tu lah, harap2 iman sihat2 sentiasa.

 
At Wed Mar 28, 12:36:00 AM, Blogger Sri Diah said...

Umeboshi & PB; Seksyen 9, Masjid Negeri dan DEMC tu dah dekat sangat dengan rumah saya. Jemputlah ke rumah ;-) Ya, didoakan seisi keluarga dalam sejahtera.

 
At Wed Mar 28, 08:28:00 AM, Blogger umeboshi said...

terima kasih k.sri. owh, ye ke? ok kak pb, nanti bebila kita berkunjung le ke rumah k.sri ek..

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home