Friday, March 02, 2007

Iman sakit perut!

Isnin, 26/02/2007.
terkejut gak...dlm kol 11am gitu ABANG kata, school Iman ada call ABANG, bg tau yg Iman tak sihat. ABANG mintak aku call balik school, sbb ABANG tgh out-station kat JB. terus aku call school. depa kata, Iman dok kata sakit perut. asyik nonggeng2 aje. muka pun monyok. asyik nak ke toilet kata nak kencing, tapi sket je kuar kencing nye. kadang tu tak kuar langsung. kata nak berak...tapi tak kuar apa pun. mkn,minum langsung takmo. aduh..risau sungguh aku. opis masa tu dah la tinggal aku dgn Mr TM aje. Ms S coti. tapi, no choice la. anak lagi penting. terus aje aku amik half day. tgh hari balik.

tgh hari, sampai kat school, Iman tgh nangis2...mengerang kata sakit perut. aduh, nampak macam seksa je sakit nye tu. aku bawak balik umah sat. lepas solat zuhor, terus kuar nak bawak p jumpa specialist kat SALAM Med.Center, sec 19 shah alam. memula tu, mmg gabra. aku mana pernah p drive sampai sana. yg aku tau, drive antara opis-umah aje! ABANG pun dok risaukan aku. tambah lagi nanti aku kena dukong Iman yg dah semakin berat badannye tu. mmg senak, dgn keadaan aku yg agak kurang sihat dan pregnant ni. tapi aku gagahkan jugak diri utk ke sana. risau sgt aku. sampai sana, tgh ujan lebat. sabo je le. dgn dukong Iman, dgn gendong beg lagi, dgn pegang payung nye lagi...

jumpa doc specialist kanak2, doc.Mohd Nazir. aduh...dia cuma pegang sikit2. then kasi ubat angin dgn gastrik. aku tak fikir yg iman kena gastrik..tapi...lepas amik ubat, bayo rm63..terus balik umah. on d'way tu, singgah kfc. kot2 la Iman mau mkn. amik Happy Meal, ada mainan. Iman dah teruja. terus dia kata, "lapar lah.nak mkn kfc lah.." ala cian nye anak mama. sampai umah, tak sabar2 dia bukak bungkusan mknan. byk gak Iman mkn...dgn minum air milo. lepas tu, bila dah kenyang, dia sibuk nak main dgn mainan nye pulak. aku nak buatkan susu, tapi dia takmo. tak lama lepas tu...Iman berak dan kencing. ok la. tapi kemudiannye, muntah2 lak. aduih...abis kuar semua mknan yg sedap2 tadi. penuh lantai bilik air dgn muntah Iman. sambil aku bersihkan muntah Iman tu, aku pulak yg ter'uwekk uwekkkk..'.. aduh. lemah terus badan. tapi, Iman lagi lemah. terbaring je dia. lepas aku solat asar, dlm kol 5pm tu, aku toleh, tengok Iman dah terlena. ala ciannye Iman.

nak dekat kol 8pm, Iman bangun. terus dia mintak mkn. jln pun tak larat lagi nampaknye. aku pimpin dia turun ke bawah. nuju peti ais. semua yg dia nampak dlm peti ais, dia nak. nata-de-coco jelly, cadburry coklat, air vitagen, gula2, biskut kismis. semua2 tu aku letak kat dulang dan hidang utk Iman. sambil Iman jamu selera...jiran selang 2 buah umah, Foong dtg dgn anak sulong nye yg baya2 cam Iman tu. saja je dia bertandang nak tanya pasal kejadian umah aku kena masuk pencuri tu. sambil tu..borak2 la kan. anak dia main2 dgn Iman. Iman pun nampak ok. baik hati sungguh Foong. dtg bawak limau, bawak air kotak perisa melon dgn air 100Plus. Tak lama lepas Foong balik... Iman dok mengerang sakit perut lagi. siap nangis2 jugak. aku urut2 jugak perut nye dgn minyak dan bam. menonggeng aje la Iman kat atas pangkuan aku. sampai tertido. kejap2 tu terjaga dan nangis balik..lena semula. ulang kali gitu. ABANG balik dah dlm kol 11pm. tak lama tu Iman muntah2 lagi... ala ciannye Iman. susu pun tanak dah. mlm tu mmg tak lena kitorg tido. kesian kat ABANG la. ABANG yg kena layan dan dukong Iman. aku mmg tak larat sgt dah.

Iman tu,kejap2 terjaga menangis nangis. mintak ABANG dukong aje dia. sampai lena. dlm kol bape ntah, Iman bangun mintak koko crunch. ish ish...mana la kat umah kitorg simpan stok koko crunch. ABANG pujuk2 dia...mau biskut. tapi, tak lama tu, mintak ais krim la pulak. ayo...awal2 pagi nak ais krim!! ABANG kasi aje la. dan Iman pun mkn dgn sungguh2.

selasa, 27/02/2007
hari ni aku dan ABANG pakat2 amik coti.
pagi ni ABANG call Darul Ehsan Med.Center (DEMC), buat appointment dgn specialist sana pulak. gara2 tak puas hati dgn SALAM. ehhee.. kat sana, jumpa doc.Fadzilah. ok la kot. Iman kena check darah dan urine. susah betul nak soh Iman kencing. sbb Iman kan langsung tak mkn, tak minum... tu yg tanak kuar air kencing nye tu. kitorg paksa Iman minum susu sebotol.. lepas tu baru ok. huh! resultnye..ada sikit kencing kotor, dan virus. pastu, sel darah putih nye terlebih sikit. now, kena tunggu seminggu utk tau keputusan, virus apa yg dah hinggap tu.

balik umah...Iman terbaring lesu aje. mau gakla dia minum susu sikit2. mkn langsung tanak. ptg2 tu, merengek ajak mama dgn abah nye ke taman. nak main gelongsor la konon. tapi, bila sampai sana...Iman ajak balik la pulak sbb sakit perut nye dtg lagi.. mlm, aku paksa Iman mkn nasi lauk kegemaran dia. bilis goreng, nugget ayam goreng, dgn sup maggi+sayur. ABANG yg layan Iman mkn. alhamdulillah Iman mau mkn.

Mlm tu, Iman tak lah meragam sgt. tidurnye lena sikit dari mlm sebelum nye.

Rabu, 28/02/2007
pagi ni, Iman bangun mintak susu. then, aku siap2 anto Iman p school dan aku ke opis. tawakkal aje la moga Iman ok2 aje hari tu. tgh hari aku call school Iman. depa kata, Iman ok. dah nampak ceria dan mau main2. cuma mkn nasi tanak. susu byk gak minumnye. ok la tu. lega sket hati aku.

++++
aku rasa, Iman tu masih tak ok. sbb, kadang2 tu dia punya sakit perut dtg kembali. tgh syok2 main, tgh jln2..tgh lari2 ke..tetiba je Iman terbongkok bongkok pegang perut.. "sakit peyut sakit peyut" kata nye. kang lepas baring kejap...ok la pulak. bleh sambung main. ada kwn2 aku kata, mungkin Iman kena cacing. ada yg kata, mungkin apendik. tapi, masa mlm yg mula2 Iman kena sakit tu, ABANG pun ada kata mungkin kena apendik. sbb anak kpd bos ABANG pun, masa umurnye 2 thn dah kena apendik.masuk icu lagi tu! risau nye aku. kitorg tgh monitor dulu macam mana keadaan nye Iman tu. apa2 pun, next week kena jumpa doctor Fadzilah lagi.

Labels:

3 Comments:

At Fri Mar 02, 05:13:00 PM, Anonymous ujen said...

Cik Ume...
Kalau tak puas hati..gi lain klinik pakar dan mintak 2nd opinion. Budak2 nie bukan reti nak cakap sgt. So lebih baik kita bersusah2 dahulu kan...yappa kalau anak sakit mak ngan ayah yg gelisah. Cam tu le perasaan mak ayah kita kan...

 
At Fri Mar 02, 11:38:00 PM, Blogger ryu_hana said...

ye la...cuba bawak jumpa doktor lain...maybe sjmc atau smc ke...

 
At Mon Mar 05, 09:28:00 AM, Blogger umeboshi said...

ye la ujen, ryu...kami sedang monitor dulu iman ni. khamis ni mmg ada temujanji lagi dgn pakar kat DEMC. biar doctor tu tengok dan dgr apa dia kata dulu. dlm 2 hari ni, tgk iman nampak ok.. hopeful, takde apa2 yg bahaya la.

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home