Wednesday, March 16, 2011

Western la konon!

Isnin hari tu, aku tanya Iman dgn Afiq Khair...dinner nak mkn apa. Iman kata nak mi grg. Afiq Khair kata nak nasi lemak. aku kata...mlm tu kita mkn mi grg la. nasi lemak hari lain ok...Afiq Khair kata OK. tapi bila dah masak mi grg...Iman tak mkn beria pun. slow sgt mkn. sejam jugak nak abiskan sepinggan mi grg. itu pun tak sampai satu senduk aku cedok ke pinggan dia. geram betul rasa hati. Afiq Khair lagi la...tak mkn langsung. jamah separuh dari seketul fish ball aje. panas je hati. kita beria masak kentang kentung kentang kentung kat dapur. tapi org tanak mkn. tak sedap la kut mi grg mama tu eh? pedas ..kata ABANG. aduhh!





aku macam nak mogok dan nak "resign" je dari keje masak2 ni.





semalam..hari selasa. bila ptg, aku nak jugak masak utk dinner. tak jadi "resign" la pulak. dah nama nye mama dan wife...kan... mana buleh suka2 hati "resign" keje masak2 ni, kan? so, mlm tadi ini lah hasilnye. masak cincai boncai jek. simple banget. anak2 puji sedap sedap... masing2 berselera mkn. Asha Zahra pun mkn sampai licin nasi dlm bowl dia. We had a western dinner! ehehhe...



* ada sayur2 dan salad, daging burger, sosej daging, kentang/ carrot kukus, scramble egg, buah oren/ epal, nasi putih...mkn dgn mayonis, sos cili Thai-Life, black pepper sauce.


Iman dah abis mkn nasi, dia dok amik roti lak. pastu boh daging burger, boh mayo, boh sos cili.. mkn macam burger kata nye. happy aku tengok anak2 mkn berselera. tapi, mana boleh hari2 mkn macamtu. muak..dan tak elok utk kesihatan.



aduih..selera anak2 mmg tak dpt nak jangka. kalo beli dari luar pun, kekadang buat sakit hati aku jugak. bukan diorg nak mkn sgt. kalo hari ni, depa mau mkn nasi lemak dgn berselera.. esok lusa, lain kali kalo beli nasi lemak...mungkin depa langsung tanak mkn. susah wo nak memenangi selera mkn anak2 ni. hari2 nak kena pikir nak mkn apa utk dinner. itu kalo hari keje la. kalo hari coti lagi la...dari hal breakfast, lunch, dinner. kekadang...dlm kol 11 pagi tu dah ada yg lapo...cari makan, minum. kena ada makanan lebih sket dari breakfast tu supaya diorg boleh buat mkn/minum dlm kol 11...sementara tunggu lunch. kang petang2 dlm kol 5, kol 6 ptg...ada yg lapo jugak. kena buat minum ptg...ish ish...



makan..minum je keje nye kalo hari coti kat umah tu. ehhehe..kekadang sampai pening kepala aku nak pikir, nak sediakan makanan apa utk diorg. kang tgh rehat2, tetiba ada yg dtg.."mama, lapar ni. nak mkn apa eh?" aku mesti stress. rasa nye baru je mkn..baru je cuci pinggan mangkuk.. dah ada yg lapar semula. sabo je lah! kalo hari keje tu, ptg balik dari neseri...mesti depa lapar jugak. selalu nye sibuk cari mkn, cari minum bila sampai umah. walhal dah mkn/ minum ptg kat neseri. tapi, sampai umah senja2 tu...mesti mencarik jugak. kena sentiasa ada stock makanan kat umah! biskut, kerepek, jajan, roti, buah2...



emm...anak2 sdg dlm process pembesaran kan...layan kan aje le... kan mama sayang anak2..

Labels: , , , , , , ,

6 Comments:

At Wed Mar 16, 11:21:00 AM, Blogger tini said...

ingt tini sorang jer pening kepala pikir nk masak apa.. anak2 takde maslah, diaorg mkn jer apa yg dimasak lgpun tghari tini suapkan diaorg mkn, cuma dinner jer kasi mkn sendiri. yg pening tuh memikirkan selera en. fnd laa.. kalo masak kering takde kuah, nasi tuh dia kuis jer. pdhal ada ikan grg, sambal kicap, sayur grg. nk kata cerewet tak jugak tp mmg jenis mkn nk berkuah, tak reti mkn kering2 nie..

 
At Wed Mar 16, 12:20:00 PM, Blogger Epelijau said...

salam noora...kalau kat rumah am plak..beli/masak..pastu takde sapa nak makan..cik abg makan sekali je dahlah...tak nak dah ulang2...kdang2 biskut sepeket smp 2,3 bulan baru habis...nak masak pun takde semangat...hihihi...kdg2 terpk...bestnya kalau ada anak2 utk disediakan tits bits... :D

 
At Wed Mar 16, 06:41:00 PM, Blogger KakNi (CikNi Ahnie) said...

Anak2 memang begitu lah... selera dia berubah-ubah... layannnn jer kan... cuma saya perasan anak2 memang suka fast food, compare to traditional food nih...

 
At Thu Mar 17, 01:36:00 PM, Blogger umeboshi said...

tini,
owh.anak2 ok, encik suami la pulak yg nak kena pikir selera dia ek? eheh..so, kena la masak yg berkuah selalu.

Am,
salam! camtu pulak. so, umah AM kalo ada makanan tu, nak kena mkn abis sekali tu je la kut. kalo simpan2, takde sapa nak jamah nanti. tu le, kiter doakan moga ada rezqi utk Am dan encik hubby utk timang anak. buleh mkn ramai2. meriah. amiiiiiin!!

k.ahnie,
mmg pun. anak2 lebih suka mkn western dan fast food. huhu..

 
At Sat Mar 19, 05:28:00 AM, Blogger sitiezahim said...

hehe bebudak mmg camtuh kak noora..bebudak kat umah ni sama lah, kengkadang nak, kengkadang tamo..huhu..saya ni lagi la selama 4 thn nak pikir masak apa tiap2 ari..haduiii

 
At Mon Mar 21, 09:13:00 AM, Blogger umeboshi said...

hajar,
kan? mmg tak boleh dijangka selera dan mood anak2 ni. selagi mampu, dan bahan2 pun ada kat umah..layankan aje le. hehe, jadi suri rumah sepenuh masa lagi la jenuh kan..?

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home