Tuesday, February 22, 2011

Dari blog Am

Aku rasa terpanggil utk menyebarkan hal ini. rentetan pergolakan di Libya..saudara seIslam kita kat sana sedang dlm kesusahan. Aku amik dari blog Am (kwn lama ku sewaktu sama2 di MRSMJ...masa form 4, form 5...).

sama2 lah kita berdoa moga kita dan seluruh muslimin muslimat di mana pelosok dunia pun, akan sentiasa di dalam kerahmatan ALLAH..akan sentiasa selamat, aman damai dan dijauhkan dari sebarang bencana, serta diberikan kekuatan, kesabaran dan keimanan yg teguh! amiiin Ya Rabb!!!

Nukilan Am:-
Kumpulan penyelidikan kami terdiri daripada 16 pelajar sarjana dan 4 pelajar PhD termasuk saya. Ada 2 orang pelajar antarabangsa yang berasal dari Libya. Ye, Libya yang sedang bergolak dengan sangat dasyat. Aassad selalunya sangat periang dan gemar mengusik akan tetapi semuanya sirna setelah pergolakan bermula. Nagla berendam airmata...Aassad juga begitu. Perkhabaran yang diterima pada hari ini lebih menyedihkan dan kami semua tumpang berdukacita...zalimnya manusia....kerana pangkat, harta, pengaruh...seolah-olah semuanya boleh dibawa ke dalam kubur nanti..Sepupu-sepupu dan saudara rapat mereka dibunuh kejam ketika mempertahankan kehormatan dan maruah ahli keluarga masing-masing. InsyaAllah moga mereka diterima sebagai mujahid dan mujahidah. Semoga syurgalah tempat mereka yang kekal abadi...
Saya tidak tahu bagaimana mahu menzahirkan apa yang terpendam di lubuk hati. Seruan saya buat semua pembaca...buatlah solat hajat setiap waktu terluang. Doakanlah keselamatan dan mohonlah agar Allah hancurkan kejahatan pemerintah-pemerintah yang zalim dan menindas sebegini rupa. Bacalah Qunut Nazilah....bacalah sahabat-sahabat. Berhentilah berbicara tentang beg tangan mahal atau parti-parti yang dihadiri....saudara-saudara kita sedang menderita di bumi sana.....marilah kita sama-sama berdoa agar mereka selamat dan keamanan akan kembali pada mereka...kasihanilah mereka...kasihanilah mereka ya Allah....selamatkanlah mereka dan musnahkanlah pemimpin-pemimpin yang mendustai amanah yang mereka pikul.....Ameen....

Nota : Pertama kali, kami semua berkumpul membaca surah Yasin dan juga Qunut Nazilah. Nagla broke down...kasihan dia..semoga ukhuwah dan sokongan kami semua mampu menyumbang kekuatan buat Nagla. Aassad sudah pulang dan menuju ke kedutaan Libya di KL.

Labels: ,

2 Comments:

At Wed Feb 23, 04:26:00 PM, Blogger Epelijau said...

jazakillahi khairan kathira...moga Allah memberkati usaha kita dan mengembalikan keamanan di tanah marhaen yg tertindas. Ameen.

 
At Wed Feb 23, 04:44:00 PM, Blogger umeboshi said...

Am...amiiin!!!!

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home