Thursday, February 19, 2009

Bela

2,3 mlm lepas..macam selalu aku menemankan Iman membaca. mlm tu, dia buka buku hijau (buku BM) dia. setiap muka , setiap perkataan yg tertulis, dia baca. lancar juga bacaan nye. mungkin kat dlm buku tu, setiap suku kata dah dikaler utk dibezakan cara baca nye. senang. sebagai contoh:

mama mula muka tema memo
buku ubi bela bola batu
titi itu mati mata tina

kalo ada words yg dia tak tahu makna nye..nanti dia tanya aku. kang aku kena la terangkan dia apa makna words tu dgn contoh dan penerangan yg mudah2. masa Iman baca word "bela", dia terus kata kat aku...
Iman, "mama, bela ni kan, dia soh org pegi sana, kan? bela...pegi sana!!" sambil dgn tgn nye sekali buat gaya cam menghalau org tu.. Pi Blah!! gituk.
Aku, " ish...bukan la. yg tu.. pi blah!! tapi yg B.E.L.A. ni...makna nye, JAGA. contoh nye, MAMA BELA IMAN. sama jugak makna nye dgn MAMA JAGA IMAN. ok?"
Iman, " owh, ok..."

Afiq Khair pun, pantang kalo nampak abang Iman dia membaca buku atau sibuk2 buka buku utk buat homework. nanti Afiq Khair pun sibuk2 nak jugak buku, pencil box dan macam2. yg tak best nye, apa yg abang Iman dia pegang time tu... dia pun nak benda yg sama jugak. kasi buku lain, pensil lain ke...bukan nye nak. nak jugak apa yg kat tgn abang Iman nye tuh. ha, time tu mula la melalak kalo tak dikasi. pjg akal dah si kecikku itu. kuat merajuk. kuat meragam. byk songeh nye. harap2 kejap aje le perangai dia yg macam tu. moga Afiq Khair serta Iman dan zuriat ku yg akan dtg ini menjadi anak dan org yg baik2 aje. soleh, dengar kata org tua dan tak buat perangai yg tak sepatutnye. amin!

Afiq Khair, dah setahun 4 bulan lebih..gigi atas ada 4 btg dan gigi bwh ada 3 btg. dah tak mimik dgn aku sejak usia nye sethn 3 bln. mungkin susu badanku dah tak sedap kot! tapi, dia mmg suka mkn. asal nampak aje org mkn, dia pun mula dtg mendekat. "nak..nak..nak..!!" Afiq Khair tak pandai lagi bercakap. entah bahasa alien mana entah kalo dia bersuara dan membebel tu. tapi, dia pandai dah sebut "ABAH". kalo dengar bunyi ABANG balik dari opis, cepat je dia bangun nak menyambut kat depan pintu sambil mulut dok sebut "abah..abah..". MAMA? dia tak reti lagi menyebut nye. even, SUSU pun dia tak reti sebut. cuma mulut dia je muncung2 sambil kuar suara "sss...ssss..."ahhaha...

Iman seronok la. sekarang dia dah ada geng utk main2, lawan2, gusti2. Afiq Khair dah pandai nak main dgn abang Iman dia. cuma, kekadang risau gak aku. Iman tu kang terlajak bergurau. kang dia dok gusti2 si Afiq Khair, lagak nye macam Afiq Khair tu dah sama besar dgn dia. tau-tau, Afiq Khair dah kena tindih dek abang Iman, tersepit dan mula la si kecik tu melalak lalak!!! huhuhu..




Labels: ,

4 Comments:

At Thu Feb 19, 04:08:00 PM, Blogger aNIe said...

Umeboshi...memang anak2 kalau bermain kita kene perhatikan...maklumlah dia tak paham aper lagi...sekali digustinya nanti...heheheh...bahaya tu...

 
At Fri Feb 20, 01:36:00 PM, Blogger umeboshi said...

k.anie,
tu la kan? anak2 tau berseronok je. kang ter-over, ada lak yg membahayakan depa. ish ish..

 
At Mon Feb 23, 09:06:00 AM, Blogger en_me said...

wahh, iman dah pandai baca ghitewww..

 
At Mon Feb 23, 10:21:00 AM, Blogger umeboshi said...

en_me,
kalo dari buku teks dia tu.. yg BM, insya-ALLAH ok. kalo buku BI, belum berapa lancar. tapi..cuba soh baca yg kat buku2 lain, majalah, sorat kabo etc.. ejaan yg simple dan kekadang sama macam dlm buku teks dia pun, teragak agak je dia nak menyebut nye!

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home