Tuesday, November 21, 2006

29 Syawal 1427H

ops..esok dah 1 zulkaedah ek. habih dah raya sebulan. hehhee..

semlm..Iman tido awal betul. balik dari school, dlm kol 7pm gitu, sampai rumah terus mintak susu dan abih sebotol tu, terus dia lena. sampai la ke pagi tadi. nak p school, aku dan ABANG dok usik2 Iman...suruh dia bangun!! rindu sungguh dgn Iman. agaknye semlm, seronok sgt main kat school. balik rumah dah keletihan..pagi tadi dlm kereta on d'way ke school, Iman dok jelir2 lidahnye.. dan tunjuk2 gigi.. "mama,mama...nak brush teeth!".sambil dok gayakan cara org memberus gigi tu.. agaknye, rimas la tu. mlm tadi sebelum tido tak terberus gigi sbb tido awal. selalu nye Iman mesti brush teeth mlm2 before tido, lagi..masa mandi pagi/ptg. "ok, nanti kat school terus mandi dgn kakak dan brush teeth ne.." aku pujuk Iman.

AHAD, 19/11/2006
Pagi , aku,ABANG dan Iman p rumah kakak (kak long kpd ABANG). Anak2 bujang kakak yg sulong dan 2nd dah selamat berkhatan semalam. So, kami adik badik p berkumpul kat sana. menziarah, sambil bawak jajan utk meraikan diorg yg berkhatan ni. ahhahaa.. kesian diorg. berkain pelekat memanjang. soh p buang air pun tanak. takut kena air..nanti pedih, kata nye. soh p jln2 , bangun dari tilam dan duduk kat sofa pun susah. kalo berjalan, takut sakit .. kata Kakak, mengaduh sakit, sampai nangis2 gitu...tak padan sungguh dgn nakal nye bila time sihat cergas tu!! Tapi, yg peliknye.. si kecik zahwan(adik kpd diorg berdua tu..anak nomo 3) dok merengek rengek mintak dikhatankan jugak. tapi doctor tanak sbb kecik lagi. umur baru nak masuk 5 thn. zahwan langsung tak takut. walhal dia dah tengok abang2 nye kena khatan, siap nangis2 gitu. bagus la gitu. Jgn esok besar, bila nak dikhatankan, zahwan jadik takut lak. hehhe.

SABTU, 18/11/2006
Dari awal pagi aku dok kelentang kelentung kat dapur. buat kek coklat mocha kukus (resepi Kak Hanieliza KMC) dgn cracker lapis/ murtabak cracker(resepi idea dari rina WMC-sembang dapur). ni semua nak bawak ke majlis jamuan raya kat kilang ABANG. Tahun ni, depa buat majlis bukan hanya utk staff sahaja tetapi ahli keluarga pun bleh join. menu utama utk jamuan tu.. nasi impit, kuah kacang, kuah masak lodeh, pulut, sate, ikan&seafood BBQ, dan lain2. selain tu, style pot-luck gak. memasing bawak food dari rumah. ABANG kata, memasing kata sedap food yg kitorg bawak tu. kek coklat dgn cracker lapis tu awal2 dah abis. siap ada yg tagih nak mintak dibuatkan lagi?! hahaha.. alhamdulillah. berterima kasih kat kak liza dan rina atas resepi tu. Aku tak tunggu sampai majlis abis sbb Iman dah terlena kat pangkuan aku. ABANG hantar kitorg balik umah dulu. kemudian ABANG ke sana semula...maklum lah ABANG jadik MC majlis dan juga komuniti. so, kena la tunggu sampai settle semua. Yg bestnye.. anak2 dpt duit raya dari CEO. alhamdulillah.
Mlm..p beraya rumah Baya (my sister) lak. kat Klang. Baya pun dok buat kek coklat mocha kukus gak. lawa dan moist kek tu. sedappp! Iman syok sgt main dgn Nabil (anak Baya yg sulong). ajak balik pun, memula tu Iman tanak balik. Ala...sebenarnye, Iman dok berkenan dgn mainan org tu. hehehee.. lepas dipujuk-pujuk baru la ok. dlm keta, dok babai2 kat Nabil tak henti2. sampai betul2 dah tak nampak Nabilnye...baru la Iman berenti lambai tgn.

Labels:

2 Comments:

At Tue Nov 21, 03:50:00 PM, Blogger ryu_hana said...

bagus la kompeni nonem...
cik ume makin terer memasak..semakin abang sayang la camni...

 
At Tue Nov 21, 03:57:00 PM, Blogger umeboshi said...

hahaha...makin terer masak OK lagi. (tapi, kiter tak terer mana pun..coba2 je). makin abang sayang pun OK. buat abang kenyang, lama2 abang kembang!! ahahhaa..camno tu? tapi adik tetap sayang abang. insya-ALLAH.

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home