Saturday, October 14, 2006

Razan Azhari

Entry ini hanya sekadar coretanku atas apa yg aku lalui beberapa minggu yg lalu. Pengalaman yg amat berharga dan meninggalkan kesan dan makna yg mendalam pada ku... pengalaman yg tak pernah pun aku terfikir, walau sekali pun, yg aku akan alami nye. sebelum ini, hanya mendengar cerita dan kisah org saja. tak pun, melalui pembacaan majalah atau buku semata. Tapi kali ini...aku yg alami nye sendiri. dan aku menjadi terlalu faham dgn perasaan mereka yg pernah alami nye... lebih2 lagi seorg teman, Tima...yg baru2 ini juga telah alami nye.

Hari tu, aku dah buat entry pasal bleeding kan...pada kandungan ku yg kedua, yg dah masuk bulan kedua masa tu. sejak tu, aku betul2 risau. tapi, aku bawak bertenang je. dan cuba meredhai dan bersedia dgn segala kemungkinan. lebih2 lagi ada ABANG, keluarga dan teman2 yg sentiasa memberikan aku kekuatan dan kata2 semangat.

Tapi..sejak 25hb sept, darah dah mula keluar balik.tapi tak byk. setiap hari ada saja tompokan darah. Aku masih pegi keje macam biasa. hingga lah pagi 28hb, masa bangun sahur, aku dah rasa tak sedap badan. perut dan pinggang rasa sakit memulas-mulas. kejap2 tu, sakitnye kuat. kejap tu, reda sikit. berulang-ulang gitu. darah yg keluar pun makin byk. berketul-ketul. badan rasa menggeletar. terus aje aku amik keputusan, tak pegi keje hari tu. ABANG p opis kejap utk settle kan keje. Lepas tu, kitorg terus la pegi klinik Famili kat sec 27 tu. Bila jumpa doctor, doctor terus aje mintak kami pegi hospital. So, kitorg pegi Shah Alam specialist hospital (SALAM) kat sec 19 tu..tempat Iman lahir dulu. Jumpa doctor pakar sakit puan, Doctor Kamsuraini. Bila doctor check, mmg confirm baby dah 'takde'. Degupan jantung pun takde. Hanya karung saja yg nampak. Atas nasihat doctor, sbb takut tak semua nye keluar/gugur, kitorg decided utk buat D&C esok pagi nye.. hari tu, kitorg balik rumah dulu.

29hb..awal2 pagi kitorg siap2 nak pegi spital. admit dlm pukul 7am gitu. Iman, letak kat school aje. On d'way nak ke sana, aku diam aje. takde mood nak cakap apa2 pun. mmg risau dgn apa yg bakal aku hadapi. takut jugak la...kalau2 rasa sakit masa buat D&C tu. sbb nye, ada setgh org punya cerita, diorg rasa betul2 sakit. tapi macam Tima, dia kena bius.tak sedar apa2. tau2 je dah settle. Bila sampai sana, after registration, terus la aku admit. kena tukar pakaian semua. brg2 kemas kena buka. amik tekanan darah dan sukat suhu badan. lepas tu, sorang nurse ni dtg utk letakkan ubat kat pangkal rahim..bagi 'jln' terbuka. Tapi, punya lah lama dia buat tu. ubat nye payah beno nak melekat kata nye. aku ni, dah la menahan sakit... mmg sakit! air mata pun dah mula keluar. darah pun membuak2 aje. adoi... mulut aku tak abis2 dgn zikrullah. Allah...Allah..Allah.. After letak ubat, aku rasa sakit memulas-mulas tu makin kerap la pulak. masa tu, mula la aku rasa sedih yg teramat. rasa sakit macam org nak b'salin tu.. tapi hakikatnye, aku bukanlah lalui semua ini utk melahirkan baby yg boleh aku tatapi wajahnye nanti. sbb itu kot, rasa sedih yg amat. air mata pun tak henti2 mengalir. Walaupun aku tau, semua ini ketentuan Allah.. dan aku kena redha , tapi aku tak boleh nak tahan air mata ni dari keluar. Aku tak boleh tahan rasa sedih masa tu. ABANG di sebelah kejap2 mengusap-usap tgn dan badan aku. kejap2 dia genggam tgn aku... Syukur aku ada ABANG menemani.

Dlm pukul 10 gitu, aku dah disorong masuk operation room. ABANG pun hantar aku sampai dpn pintu room tuh. aku babai2 tgn kat ABANG. kat dlm room tu, ada nurse yg dok usap2 tgn dan kaki aku. pastu doctor pakar bius dan assistant nyer dtg nak uruskan pasal ubat bius. depa dok cucuk tgn belah kiri utk masukkan ubat. then, masukkan jarum dan saluran air. Lengan belah kanan lak, depa dok check tekanan darah lagi. pastu, tekup mulut ni dgn gas.. sambil2 tu depa borak2 dgn aku. aku malas betul nak layan borak2 depa tu.. takde kimochi langsung. Soalan terakhir yg aku ingat.. doctor tu tanya, "1st baby umur berapa dah?" aku jwb 2 thn.. then doctor tu kata.."sayang ek...bla bla bla.." dan aku pun terus lost!! tak sedar dek penangan bius tu lah!!

Tau2 je..nurse tu kejutkan aku ,kata everything dah selesai. aku just senyum and angguk2. then sambung tidur. ABANG kata..nak dekat kol 11am gak la aku siap buat D&C tu. after 5,6 jam dari tu baru aku sedar betul2. dah hilang rasa ngantuk dan aku pun dah larat utk bgn p toilet. tapi kepala ada pening2 gak la sket. doctor kata, selagi aku tak larat, aku bleh lepak je dulu kat ward. so, aku dan ABANG lepak2 dulu kat ward sambil layan tv. masa tu kitorg tengok citer indon, "Kiamat Sudah Dekat" kot tajuknye. lawak dan best gakla citer nye. then, dlm kol 6pm kot kitorg kuar spital. Aku mmg tak sabar nak kuar spital. Dok teringatkan Iman. Kesian kat Iman kena tinggal lama2 kat school tu.

so..alhamdulillah, selamat lalui semua tu.seminggu dpt mc, aku dan iman lepak kat kg. berehat dan berurut serta berpantang macam lepas bersalin gituk. cuma baby je takde. macam tak caya je. hari tu, mabuk2 dan badan,kaki,tgn aku naik gatal2 alahan pregnant (kot?!), tetiba je baby dah takde. dan mabuk2 serta gatal2 tu pun serta merta hilang. Maha Besar kuasa ALLAH ni kan..emm..sedih tu mmg la kan. asal dok sorang2 je bleh jadi sayu. lagi la, pada suatu hari tu, abah aku dtg duduk kat aku. dia kata..."abah sedih la..ingatkan nak tambah ahli keluarga. tapi tak menjadi pulak. takpe la..takde rezeqi .." Ish, abah ni cakap camtu lak..ye, as a muslim kita kena redha la kan. semua nye ketentuan ALLAH.

kalo org tanya macam mana leh gugur? apa aku patut jwb? mana la aku tau kan.. takde terjatuh pun. mungkin dok sibuk angkut2 brg masa nak pindah rumah hari tu. atau pun, p membaling bola bowling sesuka hati tu ke? atau pun, kat tpt keje ni dok sibuk naik turun tangga antara opis dgn production area.tak pun ,hidu memacam bau chemical kat production tuh. atau pun, pemakanan/minuman aku ada mengandungi bhn2 yg tak sihat, emm...tu antara punca yg bleh difikirkan.

tapi...masa aku dok berehat kat kg tu. time aku sedih2 tu, kata2 mak aku telah memberi sedikit ketenangan dan kekuatan. walau macam2 punca kita bleh kata, tapi ada 1 je yg pasti.. kita kan pernah dgr masa sekolah2 dulu, ustaz/ustazah pernah cerita yg kita ni masa kat dlm rahim ibu, sebelum ditiupkan roh ke dlm jasad, kita ada perjanjian dgn ALLAH. kalo dilahirkan, hidup kita di dunia akan jadi begitu begini, sekian dan sekian..kalo kita sanggup nak lalui semua tu, dan ok dgn semua perjanjian tu, akan ditiupkan la roh ke dlm jasad. kalo kita tak sanggup, maka nye kita tak akan dihidupkan dan tak akan lahir ke dunia ini. so, mungkin my baby, antara baby yg tak sanggup dgn perjanjian tu..so, lega la juga hati aku bila ingatkan benda ni. bak kata ABANG yg benar2 menyentuh hati aku, pada suatu ptg on d'way balik keje , kat dlm keta tuh.."kat dunia ni baby ni mmg la tak dpt lahir utk m'gembirakan kita..tapi kat akhirat nanti insya-ALLAH dia akan gembirakan kita. bersabar je la.." . alhamdulillah..alhamdulillah. arigatou ABANG, atas sokongan, kekuatan dan kasih sayang ini..

so..utk aku dan semua...sesungguhnye kita tak akan tahu apa yg bakal terjadi pada hari esok dan masa akan dtg. yg penting, keimanan dan ketaqwaan lah yg harus kita kukuhkan agar menjadi benteng dan persiapan utk menghadapi segala kemungkinan. insya-ALLAH.

atas nasihat dan pandangan org2 di sekeliling, especially Dik Yah... kata nye better letak la nama utk 'baby' tu. walau dia dah takde dan walau pergi nye tanpa cukup sifat dan tanpa kubur..( disebabkan masa buat D&C tu..yg keluar hanyalah serpihan daging2, so doctor kata biar diorg je yg uruskan. aku tak yah bawak balik..). beri nama utk dia, sebagai tanda yg dia pernah wujud dlm rahimku hampir 11-12 minggu gitu. Kata sepakat aku dan ABANG....menamakan nye RAZAN AZHARI ..(kalo tak tau jantina nye apa, adalah lebih baik namakan dgn nama lelaki). Biarpun nama ni tak payah register kat mana2 pun.Tapi, biarlah ia nye menjadi kenangan dan ingatan aku dan ABANG serta keluarga. Razan= yg tenang. Azhari=yg berseri-seri, yg gemilang.

menurut penerangan Tima.. D&C= Dilation & Curettage. Dilation tu, proses utk pembukaan rahim, Curettage ialah nama alat utk mencuci rahim (dinding uterus).

Labels:

4 Comments:

At Thu Nov 02, 04:56:00 PM, Blogger Hanisah said...

Innalillahiwainna ilaihiro-jiun
Sedihnya. sob sob
gomen ne... baru tau.
Begitu tabah Ume cyan dan husband.
Semoga baby mendapat rahmat disisiNya. Amin

 
At Thu Nov 02, 05:12:00 PM, Blogger umeboshi said...

TQ cik Hanisah... arigatou ne!!

 
At Fri Nov 03, 04:09:00 PM, Blogger Rosecactus said...

Kita serupa...

Sabarlah ye Cik Noora.. mudah-mudahan ada rezeki lagi...

 
At Fri Nov 03, 04:42:00 PM, Blogger umeboshi said...

Tima..kita serupa...
TQ ne. otagai sama!

 

Post a Comment

Links to this post:

Create a Link

<< Home